Als het mooi weer is is het natuurlijk heerlijk en super gezellig om ‘s avonds de barbecue aan te zetten. Je nodigt wat vrienden of familie uit, lekker stukje vlees op de barbecue, wijntje erbij en je hebt een perfecte avond. Maar vaak gaan er kilo’s vlees doorheen op een avondje barbecuen en wat minder groente. Daarom hebben wij speciaal voor jullie onze favoriete barbecue recepten op een rijtje gezet. Zodat je wat meer groente eet, maar het nog steeds net zo lekker is!
Bloemkoolsteak
We beginnen met bloemkoolsteak, een van mijn favorieten. Eigenlijk is het heel simpel, je snijdt de bloemkool in plakken, vet hem in met wat olijfolie en strooit er wat kruiden naar keuze overheen. Dit kunnen steak kruiden zijn, maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. Hierna grill je je bloemkool op de barbecue, als je het idee hebt dat ‘ie goed gaar is kan je hem eraf halen (na ongeveer 15-20 minuten) en heb je een heerlijke bloemkoolsteak.
Gepofte zoete aardappel
Ook gepofte zoete aardappel is een van mijn favorieten. Maak van tevoren je aardappel goed schoon en pak hem hierna goed in in aluminiumfolie. Leg dit pakketje ongeveer 25 tot 30 minuten tussen de hete kolen en je hebt een heerlijke gepofte zoete aardappel. Om het helemaal af te maken kan je er een (gezond) sausje bij maken van bijvoorbeeld volvette Griekse yoghurt met wat bieslook erdoorheen gesneden.
Groentespies
Ook heerlijk is een groentespies. Pak een spies of saté prikker en rijg deze vol met je favoriete groente. Hierbij kan je denken aan champignons, ui, paprika of courgette. Alle groente kan er natuurlijk op. Leg je spiesen op de barbecue en wacht tot de groente goed is gegrild. Eventueel zou je de groentespiesen nog kunnen insmeren met wat olijfolie of zelfgemaakte marinade.
Zalmfilet
Ook zo lekker, een stukje zalm op de barbecue. Pak een stukje zalmfilet in in zilverfolie en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de barbecue. Je kan er eventueel peper, zout en wat tijm of rozemarijn bij in stoppen, dan geef je extra smaak aan je zalmfilet. (Hier lees je trouwens waarom de vetten in zalm zo gezond zijn.)
Kip spiesjes
Kip spiesjes zijn misschien wel een van mijn lievelingsgerechten tijdens een barbecue. Vooral wanneer je ze insmeert met zelfgemaakte marinade. Denk hierbij aan een marinade van bijvoorbeeld tijm, honing, mosterd en wat sinaasappelsap. Dan krijg je echt de allerlekkerste kip die er is! Leg je spiesjes op de barbecue tot ze gaar zijn.
Fruitsalade
Fruitsalade is altijd goed. Maak een salade met je lievelingsfruit, voeg er wat citroen- of limoensap aan toe zodat je fruit niet gaat verkleuren en zet op tafel. Ziet er kleurrijk uit en is om te smullen!
Sausjes
Sausjes kan je het beste zelf maken, dan weet je hoe gezond ze zijn (en het is nog lekkerder ook!). Mijn twee favoriete sausjes zijn tzatziki en guacamole. Die maak ik dan op deze manier:
- Tzatziki
Voor de tzatziki neem ik een paar eetlepels volle Griekse yoghurt, hier doe ik dan een (of twee) teentjes knoflook doorheen. Verder rasp ik komkommer en deze rasp roer ik dan door de yoghurt met knoflook. Voor een extra lekkere smaak zou je er wat limoensap (of geraspte schil) doorheen kunnen doen. Lekker fris!
- Guacamole
Guacamole kan ik serieus overal bij eten, zo lekker!! Ik maak dit eigenlijk volgens een ‘standaard’ recept. Één avocado, een halve rode ui (of sjalotje, dit is wat minder scherp), limoensap, een tomaatje, een halve rode peper en een teentje knoflook. Je kan er voor kiezen om de guacamole wat grof te houden, in dit geval snijd je alle ingrediënten klein en prak je ze door elkaar. Ook kan je er een wat dunnere dip van maken, dan gooi je alles in de mixer totdat je een glad geheel hebt.
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
25 maart 2015
De vetfluisteraar
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
19 november 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –