Als het mooi weer is is het natuurlijk heerlijk en super gezellig om ‘s avonds de barbecue aan te zetten. Je nodigt wat vrienden of familie uit, lekker stukje vlees op de barbecue, wijntje erbij en je hebt een perfecte avond. Maar vaak gaan er kilo’s vlees doorheen op een avondje barbecuen en wat minder groente. Daarom hebben wij speciaal voor jullie onze favoriete barbecue recepten op een rijtje gezet. Zodat je wat meer groente eet, maar het nog steeds net zo lekker is!
Bloemkoolsteak
We beginnen met bloemkoolsteak, een van mijn favorieten. Eigenlijk is het heel simpel, je snijdt de bloemkool in plakken, vet hem in met wat olijfolie en strooit er wat kruiden naar keuze overheen. Dit kunnen steak kruiden zijn, maar bijvoorbeeld ook verse kruiden. Hierna grill je je bloemkool op de barbecue, als je het idee hebt dat ‘ie goed gaar is kan je hem eraf halen (na ongeveer 15-20 minuten) en heb je een heerlijke bloemkoolsteak.
Gepofte zoete aardappel
Ook gepofte zoete aardappel is een van mijn favorieten. Maak van tevoren je aardappel goed schoon en pak hem hierna goed in in aluminiumfolie. Leg dit pakketje ongeveer 25 tot 30 minuten tussen de hete kolen en je hebt een heerlijke gepofte zoete aardappel. Om het helemaal af te maken kan je er een (gezond) sausje bij maken van bijvoorbeeld volvette Griekse yoghurt met wat bieslook erdoorheen gesneden.
Groentespies
Ook heerlijk is een groentespies. Pak een spies of saté prikker en rijg deze vol met je favoriete groente. Hierbij kan je denken aan champignons, ui, paprika of courgette. Alle groente kan er natuurlijk op. Leg je spiesen op de barbecue en wacht tot de groente goed is gegrild. Eventueel zou je de groentespiesen nog kunnen insmeren met wat olijfolie of zelfgemaakte marinade.
Zalmfilet
Ook zo lekker, een stukje zalm op de barbecue. Pak een stukje zalmfilet in in zilverfolie en leg deze ongeveer 10-15 minuten op de barbecue. Je kan er eventueel peper, zout en wat tijm of rozemarijn bij in stoppen, dan geef je extra smaak aan je zalmfilet. (Hier lees je trouwens waarom de vetten in zalm zo gezond zijn.)
Kip spiesjes
Kip spiesjes zijn misschien wel een van mijn lievelingsgerechten tijdens een barbecue. Vooral wanneer je ze insmeert met zelfgemaakte marinade. Denk hierbij aan een marinade van bijvoorbeeld tijm, honing, mosterd en wat sinaasappelsap. Dan krijg je echt de allerlekkerste kip die er is! Leg je spiesjes op de barbecue tot ze gaar zijn.
Fruitsalade
Fruitsalade is altijd goed. Maak een salade met je lievelingsfruit, voeg er wat citroen- of limoensap aan toe zodat je fruit niet gaat verkleuren en zet op tafel. Ziet er kleurrijk uit en is om te smullen!
Sausjes
Sausjes kan je het beste zelf maken, dan weet je hoe gezond ze zijn (en het is nog lekkerder ook!). Mijn twee favoriete sausjes zijn tzatziki en guacamole. Die maak ik dan op deze manier:
- Tzatziki
Voor de tzatziki neem ik een paar eetlepels volle Griekse yoghurt, hier doe ik dan een (of twee) teentjes knoflook doorheen. Verder rasp ik komkommer en deze rasp roer ik dan door de yoghurt met knoflook. Voor een extra lekkere smaak zou je er wat limoensap (of geraspte schil) doorheen kunnen doen. Lekker fris!
- Guacamole
Guacamole kan ik serieus overal bij eten, zo lekker!! Ik maak dit eigenlijk volgens een ‘standaard’ recept. Één avocado, een halve rode ui (of sjalotje, dit is wat minder scherp), limoensap, een tomaatje, een halve rode peper en een teentje knoflook. Je kan er voor kiezen om de guacamole wat grof te houden, in dit geval snijd je alle ingrediënten klein en prak je ze door elkaar. Ook kan je er een wat dunnere dip van maken, dan gooi je alles in de mixer totdat je een glad geheel hebt.
Tekst: Djoeke Dekker voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
5 oktober 2018
Viv’s detox
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
14 april 2016
Hoe werk je toe naar een gifvrij lijf?
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
8 september 2014
8 redenen om meer te bewegen!
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
19 juni 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –