Als we ons bed uit rollen drinken we vaak als eerst een kop koffie. Het is een vastgeroeste gewoonte maar dat betekent niet dat dit het beste voor je is. Koffie drinken op een lege maag is niet altijd een goed idee.
Waarom zou ik ‘s ochtends geen koffie drinken?
Er zijn een paar redenen waarom koffie ‘s ochtends niet geweldig is, vooral voor vrouwen. Ten eerste verhoogt het cortisol, wat een negatieve invloed kan hebben op de ovulatie, het gewicht en de hormonale balans. Het zogenaamde stresshormoon – dat onder andere helpt bij het reguleren van energie en waardoor u zich alert voelt – fluctueert gedurende de dag, maar is over het algemeen hoog ‘s morgens en’ s avonds laag.
Als je ‘s ochtends meteen cafeïne drinkt, wanneer cortisol hoog is, wordt de productie van het hormoon belemmerd en wordt de timing van de cyclus verschoven. Hierdoor kun je cortisol produceren op momenten dat het normaal zou dalen (zoals ‘s nachts). Studies tonen ook aan dat het consumeren van cafeïne wanneer cortisol hoog is, ertoe kan leiden dat je meer cortisol produceert. Hoewel de redenering hierachter niet helemaal wordt begrepen, kan een deel van de reden te maken hebben met de invloed van koffie op bepaalde vitamines en mineralen.
Waarom is hoge cortisol slecht voor je?
Cortisol is noodzakelijk voor onze gezondheid; het probleem is echter dat wanneer we voortdurend gestrest zijn, ons lichaam continu cortisol produceert. Dit kan leiden tot verhoogde bloedsuikerspiegel, wat vervolgens leidt tot een verhoogde productie van insuline hormoon, wat leidt tot insulineresistentie. Overmatige cortisol kan leiden tot effecten zoals gewichtstoename, slaapproblemen en gecompromitteerde immuunrespons.
Waarom zou ik koffie op een lege maag vermijden?
Als je ochtends koffie drinkt, kun je ook darm gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoewel de onderzoeksresultaten gemengd zijn over hoe koffie je darmmicrobioom beïnvloedt stimuleert het wel de zuurproductie in de maag. Als je vatbaar bent voor zure reflux of andere GI-problemen, is het de moeite waard om op je symptomen te letten om te zien of koffie ze verergert. Het is aan te raden aan om te ontbijten met calciumrijk voedsel (zoals (kokos)yoghurt, amandelen, spinazie, boerenkool of chiazaad), die zowel de zuurgraad van de koffie als je maagzuur helpen neutraliseren. Cold brew heeft ongeveer 70% minder zuur dan warme koffie.
LEES OOK: 20 gezonde voedingsmiddelen die je altijd op voorraad kunt hebben.
Dus wanneer moet ik dan wel koffie drinken?
Als je wakker wordt volgens een relatief standaard schema, kun je het beste een kop na het ontbijt nuttigen tussen 09:30 en 12:00 uur, een venster wanneer je cortisolspiegels meestal laag zijn. (Het is gebonden aan activiteit, dus als je dag aanzienlijk eerder of later dan gemiddeld begint, pas je je dienovereenkomstig aan.) Op dat moment geeft koffie koffie je echt een boost en voorkomt het potentieel energieverlies.
Maar als cortisol ‘s morgens hoog is, waarom voel ik me dan nog suf?
Er zijn een paar mogelijke redenen. Eén, je koffie-gewoonten: als je ‘s ochtends eerst koffie drinkt, is je lichaam misschien de cafeïne gaan gebruiken als een lifesaver en zijn de natuurlijke wek-mechanismen verworpen. Twee, uitdroging: je verliest water terwijl je slaapt, dus je wordt misschien ontwaterd wakker, vooral als je overdag niet genoeg water hebt gedronken. En drie, slechte slaapgewoonten: de meeste mensen hebben zeven tot acht uur slaap nodig, dus als je aanzienlijk tekortschiet, zul je het hoe dan ook voelen. Slaapkwaliteit is net zo belangrijk als kwantiteit.
Je kunt rustgevende slaap bevorderen door 60 minuten voor het slapengaan elektronica uit te zetten, kruidenthee te drinken, een Epsom-zout bad te nemen of in een dankbaarheid-dagboek te schrijven. Ook onze bijnier klieren (die cortisol produceren) zijn blij met consistentie. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
8 januari 2021
4 manieren om terug te komen in een healthy routine
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
17 september 2015
Ontbijt ijs
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
13 mei 2016
Vegan yoghurt van cashewnootjes
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
21 juli 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –