Je wil gezond eten, maar je hebt weinig tijd om elke keer een gezonde maaltijd te maken. Dan kan het voorbereiden van je maaltijden, of wel ‘meal preppen’, de oplossing zijn. Hoe fijn is het als je laat thuiskomt van je werk en er een maaltijd klaar staat? Of stel dat je ’s ochtends je ontbijt alleen nog maar uit de koelkast of vriezer hoeft te pakken: heerlijk toch? Maar hoe doe je dat?
Maak een plan
Voordat je begint met het meal preppen is het goed om te kijken wat voor week je hebt. Ben je veel aan het werk? Sport je veel? Heb je veel afspraken buiten de deur? Zo kun je efficiënt boodschappen doen. Je kunt ook je maaltijden aanpassen als je een andere dag hebt dan normaal. Sport je die dag? Voeg dan bijvoorbeeld wat meer eiwitten toe.
Kies maaltijden die voor je werken
Het is belangrijk om maaltijden te maken die echt voor je werken. Je kunt bijvoorbeeld recepten opslaan die makkelijk te maken, gezond en lekker zijn. Vaak maak je grotere hoeveelheden die je dan in bakjes doet en verdeelt over de dagen. Dan is het fijn dat je maaltijden maakt, die je ook echt lekker vindt. Wil je iets nieuws proberen, probeer dan op een rustig moment of je het lekker vindt en of het voor jou gaat werken.
Werk efficiënt
Werk efficiënt bij het voorbereiden van de maaltijden. Kies een rustig moment uit waarop je in de keuken gaat staan en je gaat meal preppen. Zorg voor een goede voorbereiding: alle ingrediënten in huis, genoeg bakjes en potjes. Bepaal bij de voorbereiding wat je wil maken en hoeveel je wil maken. Kies voor lekkere en gezonde maaltijden afgestemd op wat jij in je planning hebt staan.
Goed bewaren
Bepaal van tevoren of je de maaltijden gaat bewaren in de koelkast of vriezer. In de koelkast kun je alles bewaren en wat je op korte termijn gaat eten. Het blijft dan maximaal 3 dagen goed. De vriezer kun je gebruiken als je maaltijden voor op de langere termijn wil bewaren, maar je kunt niet alles bewaren in de vriezer. Vlees, vis, groenten en fruit wel en koolhydraatbronnen worden er vaak niet lekkerder op. Maak dan bijvoorbeeld de koolhydraatbron wat later in de week. Je hebt dan een groot deel van de maaltijd al voorbereid.
Wat kun je meal preppen?
Je kunt alle maaltijden voorbereiden die voor jou werken. Zowel het ontbijt, snack, lunch als diner. Je kunt ontbijten met overnight oats, kwart of yoghurt met fruit en granola. Als lunch kun je een salade voorbereiden, eieren of vleeswaren. Voor het diner kun je groenten, vlees/vis met een koolhydraatbron voorbereiden. Kies bijvoorbeeld voor: quinoa, rijst of pasta. Als snack kun je eigen gezonde snacks maken of neem noten, fruit of groenten mee voor tussendoor.
Het belangrijkste is om een plan voor jezelf te maken met maaltijden die aansluiten op de soort dagen die je hebt. Bereid gezonde, lekkere en makkelijke maaltijden voor die voor jou werken. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
31 augustus 2016
EEN MEDITERRAAN DIEET: LANG LEVEN IN GOEDE GEZONDHEID
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
3 september 2015
Boerenkoolchips
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
6 oktober 2014
Eetdagboek review
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
18 maart 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –