Je wil gezond eten, maar je hebt weinig tijd om elke keer een gezonde maaltijd te maken. Dan kan het voorbereiden van je maaltijden, of wel ‘meal preppen’, de oplossing zijn. Hoe fijn is het als je laat thuiskomt van je werk en er een maaltijd klaar staat? Of stel dat je ’s ochtends je ontbijt alleen nog maar uit de koelkast of vriezer hoeft te pakken: heerlijk toch? Maar hoe doe je dat?
Maak een plan
Voordat je begint met het meal preppen is het goed om te kijken wat voor week je hebt. Ben je veel aan het werk? Sport je veel? Heb je veel afspraken buiten de deur? Zo kun je efficiënt boodschappen doen. Je kunt ook je maaltijden aanpassen als je een andere dag hebt dan normaal. Sport je die dag? Voeg dan bijvoorbeeld wat meer eiwitten toe.
Kies maaltijden die voor je werken
Het is belangrijk om maaltijden te maken die echt voor je werken. Je kunt bijvoorbeeld recepten opslaan die makkelijk te maken, gezond en lekker zijn. Vaak maak je grotere hoeveelheden die je dan in bakjes doet en verdeelt over de dagen. Dan is het fijn dat je maaltijden maakt, die je ook echt lekker vindt. Wil je iets nieuws proberen, probeer dan op een rustig moment of je het lekker vindt en of het voor jou gaat werken.
Werk efficiënt
Werk efficiënt bij het voorbereiden van de maaltijden. Kies een rustig moment uit waarop je in de keuken gaat staan en je gaat meal preppen. Zorg voor een goede voorbereiding: alle ingrediënten in huis, genoeg bakjes en potjes. Bepaal bij de voorbereiding wat je wil maken en hoeveel je wil maken. Kies voor lekkere en gezonde maaltijden afgestemd op wat jij in je planning hebt staan.
Goed bewaren
Bepaal van tevoren of je de maaltijden gaat bewaren in de koelkast of vriezer. In de koelkast kun je alles bewaren en wat je op korte termijn gaat eten. Het blijft dan maximaal 3 dagen goed. De vriezer kun je gebruiken als je maaltijden voor op de langere termijn wil bewaren, maar je kunt niet alles bewaren in de vriezer. Vlees, vis, groenten en fruit wel en koolhydraatbronnen worden er vaak niet lekkerder op. Maak dan bijvoorbeeld de koolhydraatbron wat later in de week. Je hebt dan een groot deel van de maaltijd al voorbereid.
Wat kun je meal preppen?
Je kunt alle maaltijden voorbereiden die voor jou werken. Zowel het ontbijt, snack, lunch als diner. Je kunt ontbijten met overnight oats, kwart of yoghurt met fruit en granola. Als lunch kun je een salade voorbereiden, eieren of vleeswaren. Voor het diner kun je groenten, vlees/vis met een koolhydraatbron voorbereiden. Kies bijvoorbeeld voor: quinoa, rijst of pasta. Als snack kun je eigen gezonde snacks maken of neem noten, fruit of groenten mee voor tussendoor.
Het belangrijkste is om een plan voor jezelf te maken met maaltijden die aansluiten op de soort dagen die je hebt. Bereid gezonde, lekkere en makkelijke maaltijden voor die voor jou werken. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
6 september 2016
Keltisch zeezout
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
29 december 2017
De anti-kater pil
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
22 juni 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –