Je wil gezond eten, maar je hebt weinig tijd om elke keer een gezonde maaltijd te maken. Dan kan het voorbereiden van je maaltijden, of wel ‘meal preppen’, de oplossing zijn. Hoe fijn is het als je laat thuiskomt van je werk en er een maaltijd klaar staat? Of stel dat je ’s ochtends je ontbijt alleen nog maar uit de koelkast of vriezer hoeft te pakken: heerlijk toch? Maar hoe doe je dat?
Maak een plan
Voordat je begint met het meal preppen is het goed om te kijken wat voor week je hebt. Ben je veel aan het werk? Sport je veel? Heb je veel afspraken buiten de deur? Zo kun je efficiënt boodschappen doen. Je kunt ook je maaltijden aanpassen als je een andere dag hebt dan normaal. Sport je die dag? Voeg dan bijvoorbeeld wat meer eiwitten toe.
Kies maaltijden die voor je werken
Het is belangrijk om maaltijden te maken die echt voor je werken. Je kunt bijvoorbeeld recepten opslaan die makkelijk te maken, gezond en lekker zijn. Vaak maak je grotere hoeveelheden die je dan in bakjes doet en verdeelt over de dagen. Dan is het fijn dat je maaltijden maakt, die je ook echt lekker vindt. Wil je iets nieuws proberen, probeer dan op een rustig moment of je het lekker vindt en of het voor jou gaat werken.
Werk efficiënt
Werk efficiënt bij het voorbereiden van de maaltijden. Kies een rustig moment uit waarop je in de keuken gaat staan en je gaat meal preppen. Zorg voor een goede voorbereiding: alle ingrediënten in huis, genoeg bakjes en potjes. Bepaal bij de voorbereiding wat je wil maken en hoeveel je wil maken. Kies voor lekkere en gezonde maaltijden afgestemd op wat jij in je planning hebt staan.
Goed bewaren
Bepaal van tevoren of je de maaltijden gaat bewaren in de koelkast of vriezer. In de koelkast kun je alles bewaren en wat je op korte termijn gaat eten. Het blijft dan maximaal 3 dagen goed. De vriezer kun je gebruiken als je maaltijden voor op de langere termijn wil bewaren, maar je kunt niet alles bewaren in de vriezer. Vlees, vis, groenten en fruit wel en koolhydraatbronnen worden er vaak niet lekkerder op. Maak dan bijvoorbeeld de koolhydraatbron wat later in de week. Je hebt dan een groot deel van de maaltijd al voorbereid.
Wat kun je meal preppen?
Je kunt alle maaltijden voorbereiden die voor jou werken. Zowel het ontbijt, snack, lunch als diner. Je kunt ontbijten met overnight oats, kwart of yoghurt met fruit en granola. Als lunch kun je een salade voorbereiden, eieren of vleeswaren. Voor het diner kun je groenten, vlees/vis met een koolhydraatbron voorbereiden. Kies bijvoorbeeld voor: quinoa, rijst of pasta. Als snack kun je eigen gezonde snacks maken of neem noten, fruit of groenten mee voor tussendoor.
Het belangrijkste is om een plan voor jezelf te maken met maaltijden die aansluiten op de soort dagen die je hebt. Bereid gezonde, lekkere en makkelijke maaltijden voor die voor jou werken. Een goede voorbereiding is het halve werk.
Tekst: Tisha den Otter
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
10 oktober 2019
Deze healthy glutenvrije pizza is adembenemend lekker
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
5 augustus 2016
PRETZEL BROWNIES
23 oktober 2017
Is af en toe een eitje genoeg voor voldoende eiwitten?
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
7 april 2023
Chocolade smoothie
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
26 januari 2016
Flair interview met healthfreaks Fajah, Miljuscka en Viv
28 oktober 2014
Eetdagboek review
23 december 2020
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –