Bepaalde kooktechnieken kunnen je maaltijd maken of breken. Niet alleen qua smaak of structuur maar vooral ook qua voedingsstoffen. Je hoeft geen chef te zijn om de maximale voordelen uit je gerecht te halen, maar je wil natuurlijk wel de foefjes kennen zodat er geen kwalitatieve eigenschappen van het eten verloren gaan.
Met deze 4 tips behoud je de voedingsstoffen in je eten en krijg je alles daarvan binnen.
1. Bak met de juiste vetten
Sommige soorten zaadolie zijn meer geschikt om over je maaltijd te sprenkelen dan om mee te bakken. Denk aan oliën als: sesamzaadolie, lijnzaadolie, hennepolie. Het geldt ook voor notenolie van amandelen, walnoten en macadamia’s. De meervoudige onverzadigde vetten oxideren bij blootstelling aan hitte en veranderen in schadelijke verbindingen en dat is dan ook de reden waarom je er liever niet mee bakt. Terwijl ze wel erg gezond zijn als dressing. Ze bevatten namelijk veel nuttige voedingsstoffen en een hoop gezonde vetten (naast de heerlijke smaak natuurlijk). Dit geldt overigens ook voor je oh-zo vertrouwde extra vergine olijfolie.
Dus waar bak je het liefste mee? Avocado-olie, kokosolie en ghee. Deze zijn zeer goed om mee te bakken omdat ze een hoger rookpunt hebben (vanwege hun stabiele verzadigde vetten). Let echter altijd op als je aan het bakken bent. Zolang je iets te lang bakt kunnen er nuttige voedingsstoffen en fytochemicaliën verloren gaan, worden er schadelijke verbindingen aangemaakt en krijgt je eten een onaangename verbrande smaak.
LEES OOK: Dit ontbijtje balanceert de hormonen, en dat komt hierdoor.
2. Langzaam en op lager vuur bakken is gezonder
Als je op hoge temperatuur bakt kan dit kankerverwekkende bijproducten opleveren, een stuk vlees van goede kwaliteit kan dus haar voedingsstoffen verliezen en daarmee helemaal niet meer gezond zijn. Als eiwitten en vetten worden blootgesteld aan hoge hitte vindt er een chemische reactie plaats die resulteert in verbindingen die geavanceerde glycatie-eindproducten of AGE’s worden genoemd. Deze schadelijke toxines kunnen ons verouderingsproces versnellen omdat oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam dan krachtiger worden. Als je dit combineert met suiker is het nog erger. Vermijd dus vooral suikerachtige sauzen op je aangebrande stuk BBQ vlees.
Verander de kookmethoden om de blootstelling aan giftige stoffen te verminderen. Focus je op lagere temperaturen om je vlees mee te bereiden, denk aan: slow cooking, pocheren en stoven. Het gebruik van zure marinade voorafgaand het bakken (azijn of citroensap) kan ook de negatieve effecten van ‘kook-proteïnen’ bij hoge temperaturen tegengaan. Wees ook voorzichtig met het bakken van je groenten, als je ze mariniert met iets van suiker of ze op te hoog vuur bereid kan dit ook AGE’s in de hand helpen.
LEES OOK: Alles wat je wil weten over gewichtstoename en hormonen.
3. Week voor een betere spijsvertering
Noten, zaden, granen en peulvruchten zijn allemaal gezond maar ze kunnen makkelijker verteerbaar worden gemaakt door ze voorafgaand aan het koken te weken. Dat komt omdat het weken in water het kiemproces nabootst, helpt bepaalde voedingsstoffen remmers zoals fytinezuur te deactiveren, grote hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen vrijgeeft en enzymen activeert die je lichaam helpen het bij verteren ervan. De week tijden variëren per ingrediënt, maar dit kun je makkelijk online vinden.
4. Vermijd koken
Als je groenten in water kookt spoelen bepaalde voedingsstoffen zoals B-vitamines en vitamine C in het water. En deze spoel je dus weg zodra je het water weggooit. Blancheren of het snel onderdompelen van groenten in kokend water kan ook verlies van voedingsstoffen veroorzaken. Je kunt dus het beste je groente stomen, sauteren of braden. Als je het op deze manier doet behoud je meer voedingsstoffen en ze bevatten vet wat je lichaam weer kan gebruiken om bepaalde voedingsstoffen op te nemen. Het maken van soepen of stoofschotels is ook een goede optie, omdat je de voedingsrijke vloeistof consumeert waarin de groenten koken.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
13 december 2018
Shop nu onze leukste webshop artikelen voor onder de kerstboom!
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
25 januari 2015
Glutenintolerantie
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
13 oktober 2018
Sushi omelet
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
1 april 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –