Bepaalde kooktechnieken kunnen je maaltijd maken of breken. Niet alleen qua smaak of structuur maar vooral ook qua voedingsstoffen. Je hoeft geen chef te zijn om de maximale voordelen uit je gerecht te halen, maar je wil natuurlijk wel de foefjes kennen zodat er geen kwalitatieve eigenschappen van het eten verloren gaan.
Met deze 4 tips behoud je de voedingsstoffen in je eten en krijg je alles daarvan binnen.
1. Bak met de juiste vetten
Sommige soorten zaadolie zijn meer geschikt om over je maaltijd te sprenkelen dan om mee te bakken. Denk aan oliën als: sesamzaadolie, lijnzaadolie, hennepolie. Het geldt ook voor notenolie van amandelen, walnoten en macadamia’s. De meervoudige onverzadigde vetten oxideren bij blootstelling aan hitte en veranderen in schadelijke verbindingen en dat is dan ook de reden waarom je er liever niet mee bakt. Terwijl ze wel erg gezond zijn als dressing. Ze bevatten namelijk veel nuttige voedingsstoffen en een hoop gezonde vetten (naast de heerlijke smaak natuurlijk). Dit geldt overigens ook voor je oh-zo vertrouwde extra vergine olijfolie.
Dus waar bak je het liefste mee? Avocado-olie, kokosolie en ghee. Deze zijn zeer goed om mee te bakken omdat ze een hoger rookpunt hebben (vanwege hun stabiele verzadigde vetten). Let echter altijd op als je aan het bakken bent. Zolang je iets te lang bakt kunnen er nuttige voedingsstoffen en fytochemicaliën verloren gaan, worden er schadelijke verbindingen aangemaakt en krijgt je eten een onaangename verbrande smaak.
LEES OOK: Dit ontbijtje balanceert de hormonen, en dat komt hierdoor.
2. Langzaam en op lager vuur bakken is gezonder
Als je op hoge temperatuur bakt kan dit kankerverwekkende bijproducten opleveren, een stuk vlees van goede kwaliteit kan dus haar voedingsstoffen verliezen en daarmee helemaal niet meer gezond zijn. Als eiwitten en vetten worden blootgesteld aan hoge hitte vindt er een chemische reactie plaats die resulteert in verbindingen die geavanceerde glycatie-eindproducten of AGE’s worden genoemd. Deze schadelijke toxines kunnen ons verouderingsproces versnellen omdat oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam dan krachtiger worden. Als je dit combineert met suiker is het nog erger. Vermijd dus vooral suikerachtige sauzen op je aangebrande stuk BBQ vlees.
Verander de kookmethoden om de blootstelling aan giftige stoffen te verminderen. Focus je op lagere temperaturen om je vlees mee te bereiden, denk aan: slow cooking, pocheren en stoven. Het gebruik van zure marinade voorafgaand het bakken (azijn of citroensap) kan ook de negatieve effecten van ‘kook-proteïnen’ bij hoge temperaturen tegengaan. Wees ook voorzichtig met het bakken van je groenten, als je ze mariniert met iets van suiker of ze op te hoog vuur bereid kan dit ook AGE’s in de hand helpen.
LEES OOK: Alles wat je wil weten over gewichtstoename en hormonen.
3. Week voor een betere spijsvertering
Noten, zaden, granen en peulvruchten zijn allemaal gezond maar ze kunnen makkelijker verteerbaar worden gemaakt door ze voorafgaand aan het koken te weken. Dat komt omdat het weken in water het kiemproces nabootst, helpt bepaalde voedingsstoffen remmers zoals fytinezuur te deactiveren, grote hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen vrijgeeft en enzymen activeert die je lichaam helpen het bij verteren ervan. De week tijden variëren per ingrediënt, maar dit kun je makkelijk online vinden.
4. Vermijd koken
Als je groenten in water kookt spoelen bepaalde voedingsstoffen zoals B-vitamines en vitamine C in het water. En deze spoel je dus weg zodra je het water weggooit. Blancheren of het snel onderdompelen van groenten in kokend water kan ook verlies van voedingsstoffen veroorzaken. Je kunt dus het beste je groente stomen, sauteren of braden. Als je het op deze manier doet behoud je meer voedingsstoffen en ze bevatten vet wat je lichaam weer kan gebruiken om bepaalde voedingsstoffen op te nemen. Het maken van soepen of stoofschotels is ook een goede optie, omdat je de voedingsrijke vloeistof consumeert waarin de groenten koken.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
8 mei 2014
Mom in shape
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
14 juni 2017
Wat kun je het beste doen bij misselijkheid?
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
18 juli 2017
Detox tarwegras smoothie!
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
30 september 2015
Glutenvrije maand
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
6 maart 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –