Bepaalde kooktechnieken kunnen je maaltijd maken of breken. Niet alleen qua smaak of structuur maar vooral ook qua voedingsstoffen. Je hoeft geen chef te zijn om de maximale voordelen uit je gerecht te halen, maar je wil natuurlijk wel de foefjes kennen zodat er geen kwalitatieve eigenschappen van het eten verloren gaan.
Met deze 4 tips behoud je de voedingsstoffen in je eten en krijg je alles daarvan binnen.
1. Bak met de juiste vetten
Sommige soorten zaadolie zijn meer geschikt om over je maaltijd te sprenkelen dan om mee te bakken. Denk aan oliën als: sesamzaadolie, lijnzaadolie, hennepolie. Het geldt ook voor notenolie van amandelen, walnoten en macadamia’s. De meervoudige onverzadigde vetten oxideren bij blootstelling aan hitte en veranderen in schadelijke verbindingen en dat is dan ook de reden waarom je er liever niet mee bakt. Terwijl ze wel erg gezond zijn als dressing. Ze bevatten namelijk veel nuttige voedingsstoffen en een hoop gezonde vetten (naast de heerlijke smaak natuurlijk). Dit geldt overigens ook voor je oh-zo vertrouwde extra vergine olijfolie.
Dus waar bak je het liefste mee? Avocado-olie, kokosolie en ghee. Deze zijn zeer goed om mee te bakken omdat ze een hoger rookpunt hebben (vanwege hun stabiele verzadigde vetten). Let echter altijd op als je aan het bakken bent. Zolang je iets te lang bakt kunnen er nuttige voedingsstoffen en fytochemicaliën verloren gaan, worden er schadelijke verbindingen aangemaakt en krijgt je eten een onaangename verbrande smaak.
LEES OOK: Dit ontbijtje balanceert de hormonen, en dat komt hierdoor.
2. Langzaam en op lager vuur bakken is gezonder
Als je op hoge temperatuur bakt kan dit kankerverwekkende bijproducten opleveren, een stuk vlees van goede kwaliteit kan dus haar voedingsstoffen verliezen en daarmee helemaal niet meer gezond zijn. Als eiwitten en vetten worden blootgesteld aan hoge hitte vindt er een chemische reactie plaats die resulteert in verbindingen die geavanceerde glycatie-eindproducten of AGE’s worden genoemd. Deze schadelijke toxines kunnen ons verouderingsproces versnellen omdat oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam dan krachtiger worden. Als je dit combineert met suiker is het nog erger. Vermijd dus vooral suikerachtige sauzen op je aangebrande stuk BBQ vlees.
Verander de kookmethoden om de blootstelling aan giftige stoffen te verminderen. Focus je op lagere temperaturen om je vlees mee te bereiden, denk aan: slow cooking, pocheren en stoven. Het gebruik van zure marinade voorafgaand het bakken (azijn of citroensap) kan ook de negatieve effecten van ‘kook-proteïnen’ bij hoge temperaturen tegengaan. Wees ook voorzichtig met het bakken van je groenten, als je ze mariniert met iets van suiker of ze op te hoog vuur bereid kan dit ook AGE’s in de hand helpen.
LEES OOK: Alles wat je wil weten over gewichtstoename en hormonen.
3. Week voor een betere spijsvertering
Noten, zaden, granen en peulvruchten zijn allemaal gezond maar ze kunnen makkelijker verteerbaar worden gemaakt door ze voorafgaand aan het koken te weken. Dat komt omdat het weken in water het kiemproces nabootst, helpt bepaalde voedingsstoffen remmers zoals fytinezuur te deactiveren, grote hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen vrijgeeft en enzymen activeert die je lichaam helpen het bij verteren ervan. De week tijden variëren per ingrediënt, maar dit kun je makkelijk online vinden.
4. Vermijd koken
Als je groenten in water kookt spoelen bepaalde voedingsstoffen zoals B-vitamines en vitamine C in het water. En deze spoel je dus weg zodra je het water weggooit. Blancheren of het snel onderdompelen van groenten in kokend water kan ook verlies van voedingsstoffen veroorzaken. Je kunt dus het beste je groente stomen, sauteren of braden. Als je het op deze manier doet behoud je meer voedingsstoffen en ze bevatten vet wat je lichaam weer kan gebruiken om bepaalde voedingsstoffen op te nemen. Het maken van soepen of stoofschotels is ook een goede optie, omdat je de voedingsrijke vloeistof consumeert waarin de groenten koken.
Tekst: Inga Stoit
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
2 maart 2016
Gezonde verzorging voor je pasgeboren kindje
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
31 oktober 2015
Mmm! Lekker en gezond griezelen!
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
15 februari 2017
FRIET
1 december 2014
Recept: Herfstige salade!
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
18 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –