Vroeger dachten we dat een hormonale onbalans puur een vrouwenprobleem was. We dachten dat de rol van hormonen ging spelen voor de menstruatie (PMS) en tijdens de zwangerschap. Maar tegenwoordig weten we dat hormonen ons hele leven van kracht zijn, en dat ze bij zowel mannen als vrouwen, in zeker mate verantwoordelijkheid zijn voor hoe we ons voelen. 

Hormonen beïnvloeden ons humeur, uiterlijk, energieniveau, libido en zelfs onze spijsvertering. Nu je dit weet wil je er natuurlijk alles aan doen om een hormonale onbalans de baas te zijn. Dus wat is hiervoor nodig? Het reduceren van stress, bewegen van ons lichaam en voldoende van onderstaande hormoon ondersteunende voedingsstoffen binnenkrijgen! (Dit zijn een aantal voorbeelden van de belangrijkste voedingsstoffen). 

Methylated B complex

Methylated B is een geweldige aanvulling om hormonale onbalans te voorkomen. Het helpt het lichaam namelijk met het aanvullen van essentiële B-vitamines, en juist deze zijn belangrijk voor een goede ontgifting (ook tijdens de menstruatie). Een B-complex bevat alle B-vitamines en dat is fijn want stuk voor stuk zijn zij goed voor specifieke hormoon functies. Voorbeeld: als de vitamine B1 en B6 laag zijn, kan dit menstruatiekrampen veroorzaken. Dus wat is het verschil tussen Methylated B complex en een normaal vitamine B complex? Het verschil zit hem puur in de opname, Methylated B kan makkelijker worden opgenomen door het lichaam.

Omega-3 vetzuren

Het afweren van chronische ontstekingen en het in evenwicht brengen van hormonen zijn bijna synoniem. Dit komt omdat laaggradige ontstekingen vrijwel altijd een rol spelen als er iets in het lichaam niet lekker loopt. Omega-3 vetzuren kunnen in dit geval een uitkomst zijn. Ze kunnen laaggradige ontstekingen en pijn verminderen (dus ook pijn tijdens de menstruatie). En daarnaast zijn vetten ook de bouwstenen van veel van onze hormonen. Daarom moet je er dus voldoende van consumeren voor een optimale hormoonfunctie! Je kunt omega-3 vetzuren binnenkrijgen via voedsel zoals: zalm, lijnzaad, chiazaad, sardines, maar je kunt ook een omega-3 supplement nemen. 

Wil je meer lezen over het in balans brengen van je hormonen? Bestel dan mijn boek ‘Herstel je hormonen in 10 stappen’ en start met mijn 10-stappenplan. 

Probiotica

Er is een heel sterk verband tussen darmgezondheid en hormoon gezondheid. Er zijn studies die hebben aangetoond dat oestrogeen maaglediging vertraagt, wat kan leiden tot constipatie. Voor vrouwen met oestrogeen dominantie is dit cruciale informatie om te weten. Maar het begrijpen van de darmgezondheid en de verbinding met de hormonen is net zo belangrijk voor de mannen, als voor de vrouwen om te weten. Een ongezond eetpatroon kan bijvoorbeeld leiden tot obesitas omdat de darmflora is aangetast door laaggradige ontstekingen. Het kan ook het geval zijn dat bacteriele endotoxine (een bacteriele celwandcomponent) in het lichaam lekt. Dit kan voor een lagere testosteronspiegel zorgen. Als je je darmgezondheid (en dus ook je hormoon gezondheid) wil beschermen, kun je het beste beginnen met een probiotica van een hoge kwaliteit. 

Het is altijd beste om preventief te werk te gaan, dus niet proactief (als je al last hebt van klachten). Zorg dus voor een hoge inname van deze voedingsstoffen en houd je hormonen in balans.

Tekst: Inga Stoit

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.