Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
27 juli 2020
Dit is het verschil tussen foliumzuur en folaat
14 juli 2016
WELKE KRUIDEN ZIJN GOED VOOR JE HUID?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
1 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –