Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
1 juli 2016
VEGAN OREO!
12 september 2017
Recept: good for the brains food
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
6 september 2016
Keltisch zeezout
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
16 september 2019
Portobelloburger met omelet en avocado, uit ‘Gezonder met Viv’
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
18 februari 2017
Klachten bij kinderen door teveel suikers, wat drinkt jouw kind?
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
2 juli 2014
Aan het infuus
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
23 maart 2020
Delicious: Amandel Bakewell Panna Cotta
30 augustus 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –