Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
6 februari 2021
Dit is de reden waarom we meer vetten moeten eten
22 september 2015
Beste eitjes
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
15 februari 2017
FRIET
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
5 november 2018
Drink je afvalstoffen weg!
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
19 april 2016
Yogisha: hip en spicy op de yogamat!
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
20 juni 2016
3 x koffievervangers
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
16 november 2016
Interview Vriendin
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
17 september 2015
Ontbijt ijs
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
28 december 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –