Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
7 oktober 2018
Blijf lekker bewegen in de herfst!
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
13 maart 2014
Green Goddess Smooth
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
12 september 2017
Recept: good for the brains food
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
12 juni 2014
Frisse juice
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
16 juni 2015
Bootcamp voor mama’s
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
28 mei 2014
Bloemkool pizza
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
1 juni 2017
Verantwoord picknicken doe je zo!
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
20 juni 2016
3 x koffievervangers
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
15 oktober 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –