Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
9 april 2014
Ontzuren met thee
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
5 oktober 2018
Viv’s detox
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
25 juli 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –