Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
16 oktober 2018
Tijd voor een herfst detox!
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
21 april 2019
Gezonde snack: Rauwe cacao, dadel en kokosballetjes
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
3 juli 2016
Ruzie in je relatie?
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
12 december 2014
15 foods voor 2015
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
4 december 2014
Foodtrends 2015
16 juli 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –