Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
11 oktober 2022
Recept: Geroosterde pompoen met amandelen
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
16 juni 2016
Pizza voor papa’s
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
30 januari 2018
6 Gezonde gewoontes voor een slanker en gezonder leven!
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
21 augustus 2018
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –