Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
20 februari 2019
Matcha thee: de geneeskrachtige voordelen van dit drankje
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
21 juni 2019
Lekker bakken dit weekend met Viv’s appeltaart
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
7 november 2015
Kurkuma is de superwortel en dit is waarom.
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
31 maart 2015
Geitenmelk: de voordelen voor jouw kleintje
7 september 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –