Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
23 augustus 2015
In gesprek met dokter Leenarts
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
11 augustus 2017
Vegan koken met Isabella en Loulou van Go With The Glow
11 april 2014
Het aspergeseizoen is geopend!
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
2 juli 2014
Aan het infuus
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
13 april 2017
Voor bij de paasbrunch: Rauwe zalm met lompviseitjes
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
1 augustus 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –