Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
2 september 2016
INSPIRATIE VOOR EEN DAG ZONDER VLEES: CHILI SIN CARNE
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
17 september 2015
Ontbijt ijs
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
11 juli 2016
GEZONDE SNACKS VOOR DE VAKANTIE
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
3 september 2015
Boerenkoolchips
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
14 juni 2019
De gezondste vetten en oliën om mee te koken!
11 juni 2015
My New Roots: heerlijk kookboek
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
20 april 2019
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –