Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
31 oktober 2017
Liefde, Passie en Health op Bali met Britt van der Meijden
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
18 december 2015
Friday Favourites: korting bij The Body Shop!
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
11 februari 2019
Dit recept wil je: gezonde kikkererwten pannenkoeken
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
6 maart 2017
VIV’s Q&A: Annic van Wonderen
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
13 augustus 2015
Laat je negatieve gedachten los!
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
17 maart 2017
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –