Kleur in voeding
Kleur is belangrijk in voeding, als je bijvoorbeeld oranjegekleurde cola drinkt is de kans heel groot dat je de drank verwart met sinaasappellimonade met prik!
Roze is zoet
Onderzoek bevestigt associatie van smaak en kleur: roze wordt doorgaans geassocieerd met zoet, groen met zout, oranje met gepeperd en geel met zuur.
Blauw is niet eetbaar
Blauw is de minst eetbare kleur die er is. Afgezien van wat soorten snoep en cocktails is geen enkel levensmiddel blauw. Belangrijk is het dat een kleur ‘aanvaardbaar’ is voor een specifiek product. Als je een biefstuk blauw verft zul je er geen hap van door je keel krijgen. Dat komt omdat je vast een voorouder hebt die is vergiftigd door een blauw product., sindsdien raad je onderbewuste je sterk af iets door te slikken wat blauw is.
Kleur en obesitas
Ook de de helderheid van de kleur kan onze smaak beïnvloeden. Bij kinderen die vruchtensiroop proefden met dezelfde smaak maar donkerder of lichtere kleurstoffen beoordeelde de donkere als sterkst smaakende. Dit verband is belangrijk bij bestrijden van obesitas bij jonge kinderen.
Levensmiddelenindustrie en kleur
De levensmiddelenindustrie weet allang hoe belangrijk kleur is. Er zijn drie soorten kleurstoffen toegestaan voor levensmiddelen: natuurlijke kleurstoffen (zoals karamel E150), synthetische kleurstoffen, die in de natuur komen maar industrieel vervaardigd worden, en kunstmatige kleurstoffen die geen tegenhanger hebben in de natuur (zoals blauw E131). De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid waakt erover dat deze kleurstoffen niet giftig zijn.
De kleur van je servies
Het smakelijkt wordt iets als je gebruik maakt van complementaire kleuren, serveer een wortel bijvoorbeeld op een blauw bord. Wil je afvallen? Gebruik servies in een kleur die ver afstaat van de kleur van je eten. Je zult een rood bord eerder volscheppen met spaghetti bolognese dan een wit bord. Omgekeerd zal je een grote berg rijst opscheppen op een wit bord en een kleinere hoeveelheid op een donker bord.
Meer lezen over kleur? Lees De verbazingwekkende invloed van kleuren geschreven door Jean-Gabriel Causse
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
20 juli 2015
Easy to go Rice Wraps
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
2 mei 2017
Rappe risotto met groene asperges
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
8 augustus 2022
PMS: Wat is het en wat kun je eraan doen?
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
3 september 2015
Boerenkoolchips
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
1 november 2018
Wat doet massage met je lichaam?
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
18 oktober 2017
Enzymen voor een goede spijsvertering
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
15 januari 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –