Kefir is een lichte zuiveldrank, die je darmflora kan ondersteunen. Je kunt het kant en klaar kopen maar ook zelf maken. In dit artikel vertellen je meer over Kefir.
Kefir
Er zijn twee soorten Kefir, namelijk: waterkefir en melkkefir. In dit artikel zullen we je over beide soorten wat vertellen. Melkkefir is een gefermenteerd melkproduct, afkomstig uit de Kaukasus. Oftewel, een probiotische zuiveldrank gemaakt van rauwe melk en kefirkorrels. Het kan gemaakt worden van rijstmelk, kokosmelk en van schapenmelk en geitenmelk.
Melkproducten
Zoals je weet raden wij melkproducten af, maar melkkefir bevat gisten en rechtsdraaiende melkzuurbacteriën die juist gezond zijn voor je darmflora. Het is licht verteerbaar en bovendien wordt lactose in het fermentatieproces afgebroken. De bacteriën zetten de lactose om in zuur, lucht en een minieme hoeveelheid alcohol. Hierdoor is kefir gemakkelijker te verteren door mensen met een lactose intolerantie.
Probioticum
Kefir bevat vitamines B1, B2, B6, B12, C, D en K, net als mineralen en essentiële aminozuren (eiwitten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die dus uit onze voeding moeten komen). Melkkefir werkt als een natuurlijk probioticum en heeft een positief effect op stemming en depressie, het bevat een goede hoeveelheid calcium en draagt bij aan een goede spijsvertering.
Melkkefir
Melkkefir wordt ook wel ‘yoghurtplantje’ genoemd. Maar heeft niets te maken met yoghurt of een plant. Kefir is dikker dan melk en draagt bij aan een goede balans van bacteriën in de darmen en voedsel wordt beter opgenomen. Het helpt je innerlijke ecosysteem in balans te krijgen en te houden en werkt bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend. Het heeft bovendien een ontgiftende werking.
Waterkefir
Waterkefir is een gezonde, frisse en licht bruisende drank die ook veel vitamines, mineralen, essentiële aminozuren en probiotica bevat. Oorspronkelijk komt het uit Mexico. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. De basis voor deze drank is water met daarbij waterkefirkorrels, wat zuur (zoals van een citroen), wat gedroogde vruchten of iets van suikers. Na het fermentatieproces zullen er alleen nog restsuikers inzitten, maar je kunt ook gewoon gedroogde vruchten gebruiken.
Fermentatieproces
De kefir voedt zich door de suikers en het citroenzuur wat aan het water toegevoegd wordt. Na het fermentatieproces van ongeveer 48 uur heb je een licht tintelende drank. Waterkefir gevat een zeer kleine hoeveelheid alcohol door het fermentatieproces. Dit is meestal niet meer van 0,2%. Waterkefir kun je zelfs gebruiken als gezichtsmasker of lotion. Het heeft een weldadige werking op zowel een vette als een droge huid. Wat betreft de gezondheid maakt het niet uit of je kiest voor melkkefir of waterkefir.
Tekst: Renée Beers voor VIVONLINE
Bron: jessevandervelden.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
6 juni 2016
Sapje van de maand: Love Energy
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
9 maart 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –