Je hebt zin in soep en besluit de soep zelf te maken. Je wilt namelijk iets minder pakjes en zakjes gebruiken. Door de soep zelf te maken is hij voedzamer en gezonder, maar een soep van alleen groenten smaakt nergens naar. Om je soep een beetje smaak te geven gebruik je een bouillonblokje, maar is dat wel een goede keuze?
Wat zit er in een bouillonblokje
Bouillon is het kookvocht van getrokken vlees, gevogelte, vis of groente. Het is de basis van een goede soep, maar een goed getrokken, gezeefde bouillon is ook een heerlijke smaakmaker in stoofschotels of sauzen. Het bouillonblokje is een voorbeeld van een kant en klare smaakversterker die in de winkel te koop is. Maar welke ingrediënten bevat een bouillonblokje eigenlijk?
Op het etiket van een voedingsmiddel het hoofdbestanddeel als eerste vermeld. Het hoofdbestanddeel van een bouillonblokje is zout en daarnaast zit er suiker en glucosestroop in. Maar het bevat ook smaakversterkers (E621), gistextract, palmvet en wat kruiden en specerijen. In een blokje groentebouillon zit niet meer dan 6,4% groente.
Zout
Zout is een bekend conserveermiddel en het wordt aan veel producten toegevoegd. Zout wordt gebruikt als smaakmaker en om de houdbaarheid van een product te verlengen, maar het is veel meer dan dat. Het kan een smaak niet alleen versterken, maar ook wijzigen zoals het onderdrukken van bitterheid. Geraffineerd zout bestaat voornamelijk uit natriumchloride, wat afkomstig is uit de oceaan. Het is een essentiële voedingsstof die niet onmisbaar is voor het lichaam.
We hebben gemiddeld niet meer dan 1 gram natrium per dag nodig, wat neer komt op ongeveer 2,5 gram zout. Deze hoeveelheid wordt ruimschoots overschreden doordat er in bijna alle voedingsmiddelen zout verwerkt is. Een constant overmatige zoutconsumptie heeft een hoge bloeddruk tot gevolg. Dit beschadigt de bloedvaten en leidt uiteindelijk tot hart- en vaatziekten. Een te veel aan natrium kan indirect ook nierproblemen tot gevolg hebben. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een te veel aan natrium tot calciumverlies uit de botten leidt. Ook het spijsverteringsstelsel wordt belast door een hoge inname van zout.
We hoeven zout niet helemaal te verwijderen uit ons voedingspatroon, maar we mogen het wel drastisch beperken. Het is veel beter om een gerecht zelf op smaak te brengen met een ongeraffineerd zout of kruiden.
Suiker
Suiker in een bouillonblokje? Ja, de voedingsmiddelenindustrie weet maar al te goed dat de drie-eenheid van suiker, zout en vet de perfecte combinatie is om mensen meer van een product te laten eten. Helaas is jouw lichaam niet erg blij met veel suiker. Een teveel aan suiker zetten we namelijk om in vet. Het leidt van bloedsuikerschommelingen, te veel insuline en insulineresistentie tot suikerziekte. Voor de verbranding van suiker zijn veel vitamines en mineralen nodig, terwijl suiker zelf dit niet of nauwelijks bevat. Daarnaast wordt je gebit ook niet blij van een teveel aan suiker. Suiker als smaakmaker in je soep, saus of stoofschotel is ook helemaal niet nodig.
Smaakversterker E621
E-nummers zijn additieven (toevoegingen) in levensmiddelen die de Europese Unie geschikt vindt voor consumptie. Er zijn echter E-nummers in voeding, die nadelige gevolgen voor het lichaam hebben. E-621, MSG (monoglutamaat), ofwel Ve-tsin is een smaakstof die overgevoeligheidsrecaties kunnen veroorzaken. Ze kunnen directe klachten geven zoals hartkloppingen, roodheid, duizeligheid en migraine. En weet je dat je ook meer trek in koolhydraten kan krijgen als je producten met deze smaakversterker eet?
Gistextract
Gistextract is ook een smaakversterker. Het wordt door fabrikanten gebruikt om kant-en-klaar producten smaak te geven. Fabrikanten maken gistextract uit industrieel bereide gist en het wordt vaak gebruikt ter vervanging van zout. Ze worden ook gekweekt om snelle gisting mogelijk te maken. Het toevoegen van gist aan brood verkort de rijstijd aanzienlijk, waardoor het brood snel de oven in kan. Sommige gisten veroorzaken bij mensen infecties als het lichaam uit balans is.
Een lekkere basis voor soep
Het is natuurlijk veel lekkerder om je eigen bouillon te maken. En weet je dat je in een half uurtje al een heerlijke groentebouillon kunt trekken? Deze bouillon kan je dan natuurlijk gebruiken als basis voor je soep of sauzen.
- 1 liter water
- 1 ui, grof gesneden
- 2 wortelen, grof gesneden
- 1 stengel bleekselderij, grof gesneden
- 2 tenen knoflook, gekneusd
- 1 laurierblaadje
- 1/2 el peperkorrels
- 1 takje verse (of gedroogde) tijm
- zout naar smaak
Bereiding: Vul een grote soeppan met water en voeg alle ingrediënten met uitzondering van het zout toe. Breng het geheel aan de kook en laat de bouillon 20-30 minuten koken. Schenk het vervolgens door een zeef en breng op smaak met zout.
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
14 juli 2016
DRINK JIJ AL MATCHA THEE?
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
28 februari 2019
tips voor een gezond carnaval
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
11 februari 2016
7-daagse Milde Detox
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
9 april 2021
PCOS? Dit doe je eraan!
3 november 2015
Het lekkerste glutenvrije brood volgens Vivonline
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
6 september 2016
Keltisch zeezout
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
21 augustus 2017
Avocado risotto
17 december 2015
Strakke benen en billen?
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
7 december 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –