Je hebt zin in soep en besluit de soep zelf te maken. Je wilt namelijk iets minder pakjes en zakjes gebruiken. Door de soep zelf te maken is hij voedzamer en gezonder, maar een soep van alleen groenten smaakt nergens naar. Om je soep een beetje smaak te geven gebruik je een bouillonblokje, maar is dat wel een goede keuze?
Wat zit er in een bouillonblokje
Bouillon is het kookvocht van getrokken vlees, gevogelte, vis of groente. Het is de basis van een goede soep, maar een goed getrokken, gezeefde bouillon is ook een heerlijke smaakmaker in stoofschotels of sauzen. Het bouillonblokje is een voorbeeld van een kant en klare smaakversterker die in de winkel te koop is. Maar welke ingrediënten bevat een bouillonblokje eigenlijk?
Op het etiket van een voedingsmiddel het hoofdbestanddeel als eerste vermeld. Het hoofdbestanddeel van een bouillonblokje is zout en daarnaast zit er suiker en glucosestroop in. Maar het bevat ook smaakversterkers (E621), gistextract, palmvet en wat kruiden en specerijen. In een blokje groentebouillon zit niet meer dan 6,4% groente.
Zout
Zout is een bekend conserveermiddel en het wordt aan veel producten toegevoegd. Zout wordt gebruikt als smaakmaker en om de houdbaarheid van een product te verlengen, maar het is veel meer dan dat. Het kan een smaak niet alleen versterken, maar ook wijzigen zoals het onderdrukken van bitterheid. Geraffineerd zout bestaat voornamelijk uit natriumchloride, wat afkomstig is uit de oceaan. Het is een essentiële voedingsstof die niet onmisbaar is voor het lichaam.
We hebben gemiddeld niet meer dan 1 gram natrium per dag nodig, wat neer komt op ongeveer 2,5 gram zout. Deze hoeveelheid wordt ruimschoots overschreden doordat er in bijna alle voedingsmiddelen zout verwerkt is. Een constant overmatige zoutconsumptie heeft een hoge bloeddruk tot gevolg. Dit beschadigt de bloedvaten en leidt uiteindelijk tot hart- en vaatziekten. Een te veel aan natrium kan indirect ook nierproblemen tot gevolg hebben. Er zijn zelfs aanwijzingen dat een te veel aan natrium tot calciumverlies uit de botten leidt. Ook het spijsverteringsstelsel wordt belast door een hoge inname van zout.
We hoeven zout niet helemaal te verwijderen uit ons voedingspatroon, maar we mogen het wel drastisch beperken. Het is veel beter om een gerecht zelf op smaak te brengen met een ongeraffineerd zout of kruiden.
Suiker
Suiker in een bouillonblokje? Ja, de voedingsmiddelenindustrie weet maar al te goed dat de drie-eenheid van suiker, zout en vet de perfecte combinatie is om mensen meer van een product te laten eten. Helaas is jouw lichaam niet erg blij met veel suiker. Een teveel aan suiker zetten we namelijk om in vet. Het leidt van bloedsuikerschommelingen, te veel insuline en insulineresistentie tot suikerziekte. Voor de verbranding van suiker zijn veel vitamines en mineralen nodig, terwijl suiker zelf dit niet of nauwelijks bevat. Daarnaast wordt je gebit ook niet blij van een teveel aan suiker. Suiker als smaakmaker in je soep, saus of stoofschotel is ook helemaal niet nodig.
Smaakversterker E621
E-nummers zijn additieven (toevoegingen) in levensmiddelen die de Europese Unie geschikt vindt voor consumptie. Er zijn echter E-nummers in voeding, die nadelige gevolgen voor het lichaam hebben. E-621, MSG (monoglutamaat), ofwel Ve-tsin is een smaakstof die overgevoeligheidsrecaties kunnen veroorzaken. Ze kunnen directe klachten geven zoals hartkloppingen, roodheid, duizeligheid en migraine. En weet je dat je ook meer trek in koolhydraten kan krijgen als je producten met deze smaakversterker eet?
Gistextract
Gistextract is ook een smaakversterker. Het wordt door fabrikanten gebruikt om kant-en-klaar producten smaak te geven. Fabrikanten maken gistextract uit industrieel bereide gist en het wordt vaak gebruikt ter vervanging van zout. Ze worden ook gekweekt om snelle gisting mogelijk te maken. Het toevoegen van gist aan brood verkort de rijstijd aanzienlijk, waardoor het brood snel de oven in kan. Sommige gisten veroorzaken bij mensen infecties als het lichaam uit balans is.
Een lekkere basis voor soep
Het is natuurlijk veel lekkerder om je eigen bouillon te maken. En weet je dat je in een half uurtje al een heerlijke groentebouillon kunt trekken? Deze bouillon kan je dan natuurlijk gebruiken als basis voor je soep of sauzen.
- 1 liter water
- 1 ui, grof gesneden
- 2 wortelen, grof gesneden
- 1 stengel bleekselderij, grof gesneden
- 2 tenen knoflook, gekneusd
- 1 laurierblaadje
- 1/2 el peperkorrels
- 1 takje verse (of gedroogde) tijm
- zout naar smaak
Bereiding: Vul een grote soeppan met water en voeg alle ingrediënten met uitzondering van het zout toe. Breng het geheel aan de kook en laat de bouillon 20-30 minuten koken. Schenk het vervolgens door een zeef en breng op smaak met zout.
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 november 2014
Herfstige salade
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
23 februari 2016
Hongergevoel?
20 augustus 2015
Geluk ervaren? Hack your brain
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
9 april 2019
8 Fijne detox tips voor het hele jaar door
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
25 maart 2015
De vetfluisteraar
8 augustus 2018
Summer salade met linzen
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
13 november 2018
Heb jij last van schildklierklachten?
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
2 september 2018
Dagelijkse lichaamsbeweging is gezond!
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
29 april 2019
Deze voeding is funest voor je hormonen
9 december 2018
7 Tips om je hersenen gezond, jong en slim te houden
11 januari 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –