Let jij net zoals half Nederland op de hoeveelheid koolhydraten die je eet? Koolhydraten leiden immers tot insuline resistentie en hierdoor wordt je dik en ziek. Is een overmatige koolhydraatconsumptie de oorzaak van insulineresistentie of is er meer?
Wat doet insuline?
Insuline is samen met glucagon het belangrijkste hormoon voor de bloedsuiker regeling. Insuline is nodig om glucose uit het bloed op te nemen zodat er energie van gemaakt kan worden. Glucagon daarentegen zal de bloedsuikerspiegel weer verhogen als deze te laag wordt.
Insuline is het belangrijkste opbouwende hormoon in je lichaam. Het is onder andere nodig voor opbouw van de spieren, het ondersteunt vernieuwing van huid en bindweefsel. Daarnaast zorgt het in de hersenen voor een verzadigingsgevoel en het ondersteunt de energielevering aan het immuunsysteem. Insuline is zelfs in lage concentraties ontstekingsremmend.
Insuline resistentie is niet per se slecht
Onze weefsels kunnen resistent worden voor het hormoon insuline. Ze reageren dan niet meer op de signalen van insuline. Dat we ongevoelig kunnen worden voor insuline heeft ook een functie. Het hormoon verdeelt energie tussen de verschillende organen en weefsels van het lichaam. In bepaalde omstandigheden heeft een orgaan minder energie nodig en het wordt dan tijdelijk insulineresistent. De glucose kan dan in een ander orgaan gebruikt worden.
Insuline resistentie door ontstekingen
Er zijn heel wat factoren die een relatie hebben met insuline resistentie of met hoge insuline niveaus in het bloed. Onze huidige leefomgeving met een hoge suiker- en koolhydraatinname wordt als belangrijke reden voor het ontstaan van problemen met de insulinehuishouding gezien. Ontstekingen spelen misschien nog wel een veel belangrijkere rol in dit mechanisme.
Je hebt kunnen lezen dat insuline resistentie niet per se slecht is. Bij een infectie, zoals griep moet alle energie naar het immuunsysteem om de infectie snel te boven te komen. Het gevolg is dat weefsels of organen die op dat moment minder belangrijk zijn insulineresistent worden. In het geval van griep zijn dat bijvoorbeeld de spieren. Vandaar dat je op dat moment geen zin hebt om te bewegen. Als het virus of de bacterie onschadelijk gemaakt is wordt de insuline resistentie weer opgeheven.
Langdurige ontstekingen
Langdurige ontstekingen, zoals bij gingivtis en parodontitis zorgen voor langdurige activiteit van het immuunsysteem. Deze chronische ontstekingen zorgen voor de productie van allerlei eiwitten. Deze eiwitten kunnen de werking van insuline verstoren, waardoor de insuline gevoeligheid afneemt. Ben je druk je koolhydraten aan het tellen en dan wordt je alsnog insuline resistent om dat er sprake is van een actief immuunsysteem.
Wil je meer artikelen lezen van Yvonne? Lees dan eens dit artikel en kom erachter wat gezonder is, yoghurt of kwark.
Tekst: Yvonne Kort voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
11 oktober 2018
8 tips om je kinderen gezonder te laten eten
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
5 mei 2014
De multifunctie van kokosolie!
12 maart 2015
Insecten als snack
9 april 2014
Ontzuren met thee
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
2 januari 2018
Start 2018 met een heerlijke winterdetox!
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
5 maart 2015
Lieke van Lexmond is Happy in Shape
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
17 juni 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –