Energie, daar draait het in het leven om. Je wilt de dag energiek beginnen en energiek eindigen. Je wilt genoeg energie hebben om te sporten, leuke dingen te doen en te spelen met je kinderen. Wat we hiervoor nodig hebben is een optimale spijsvertering. Een goede spijsvertering zorgt er voor dat alle belangrijke voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in je lichaam. De vraag is dus: hoe kun je je spijsvertering een handje helpen?
De functie van een gezond gebit..?
Je gezondheid start al in je mond, want hier begint de spijsvertering en er zit een belangrijk deel van het immuunsysteem. Gezonde (mond)slijmvliezen houden het lichaam gezond, dus het is verstandig om goed voor je gebit te zorgen. Het gebit heeft echter nog meer functies, want het geeft vorm aan je gezicht en het zorgt ervoor dat je jezelf goed verstaanbaar kan maken.
Nu weer even terug naar de taak die de mond heeft als voedsel verwerkingsmachine. Je kunt je misschien wel voorstellen dat we een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkelen, op het moment dat we het eerste deel van de spijsvertering overslaan. En dat is jammer, want die voedingsstoffen zijn nodig voor mooi, glanzend haar, een stralende huid en voldoende energie. Hoe kunnen we nu het beste uit onze maaltijd halen?
Een goede start is het halve werk
We weten dat de spijsvertering al in de mond start, dus laten we direct voor een goede start zorgen! Want een goed begin is het halve werk. Voor een goede voedselvertering is het noodzakelijk dat spijsverteringsenzymen (hulpstoffen) hun belangrijke taken kunnen uitvoeren. Deze enzymen zitten in het speeksel, vandaar dat de speekselproductie omhoog gaat op het moment dat er eten aan komt. Dit kan zelfs al het geval zijn als we alleen al eten zien of ruiken. En misschien merk je dat je meer speeksel in je mond krijgt nu je dit leest. De samenstelling van het speeksel wordt bepaald door het voedingsmiddel dat je eet. Droog voedsel zorgt voor meer waterig speeksel en bij moeilijker verteerbaar voedsel wordt het speeksel slijmeriger.
Voldoende speeksel is echter niet het enige dat zorgt voor een goede voedselvertering. Het eten dat we in onze mond stoppen moet eerst nog fijngemalen worden en daar gebruiken we de tanden en kiezen voor. Goed kauwen is dus essentieel voor een optimale voedselverwerking.
Haal het beste uit je maaltijd met mindful eten
Mindful eten heeft veel voordelen voor een juiste start van de spijsvertering. Het helpt je om stress te verminderen en daardoor de spijsvertering te verbeteren. Daarnaast zal je het voedsel beter kauwen en een ander bijkomend voordeel van eten met aandacht is dat je niet te veel eet, doordat je het hongergevoel na iedere hap evalueert.
- Kauw minimaal 20 keer op iedere hap. Goed kauwen zorgt voor een grotere afscheiding van speeksel. Vooral op producten met veel vezels moet je langer kauwen. Het speeksel dat geproduceerd wordt door voedsel goed te kauwen bevat stoffen die tanden en kiezen beschermen. We noemen dit gestimuleerd speeksel en het heeft een neutraliserend effect op de zuren uit groente maar voornamelijk op de zuren uit fruit.
- Eet langzaam en geniet van je maaltijd. Mindful eten zorgt voor meer ontspanning tijdens het nuttigen van je maaltijd en dit heeft invloed op de speekselproductie. Bij stress is het speeksel meer musceus (slijmerig). Denk bijvoorbeeld maar eens aan die keer dat je een presentatie moest geven waar je erg zenuwachtig voor was. Je mond wordt dan droog en kleverig. Ben je ontspannen dan produceer je meer waterig speeksel wat juist voor een optimale koolhydraatvertering in de mond zorgt
- Gebruik het acroniem TASTE. Dit Acroniem staat voor: textuur, aroma, smaak, temperatuur en emotie. Stel je zelf bij iedere hap die je neemt de vraag:
- Wat is de textuur? Is het zacht, romig, knapperig of hard
- Hoe ruikt (aroma) mijn eten?
- Hoe smaakt het eten? Is het zout, zoet, zuur of bitter, of wat herken ik?
- Wat is de temperatuur van de hap? Is het warm, lauw of koud?
- Welk gevoel (emotie) geeft het je?
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
27 oktober 2015
Maak zelf een heerlijke Oathie
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
13 oktober 2022
Deze plantaardige producten bevatten veel eiwitten
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
29 augustus 2019
Droog vasten: is dit iets wat je juist wel of niet moet doen?
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
4 december 2014
Foodtrends 2015
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
29 april 2015
Vivian helpt je met een lekkere en gezonde maaltijd!
3 september 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –