Energie, daar draait het in het leven om. Je wilt de dag energiek beginnen en energiek eindigen. Je wilt genoeg energie hebben om te sporten, leuke dingen te doen en te spelen met je kinderen. Wat we hiervoor nodig hebben is een optimale spijsvertering. Een goede spijsvertering zorgt er voor dat alle belangrijke voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in je lichaam. De vraag is dus: hoe kun je je spijsvertering een handje helpen?
De functie van een gezond gebit..?
Je gezondheid start al in je mond, want hier begint de spijsvertering en er zit een belangrijk deel van het immuunsysteem. Gezonde (mond)slijmvliezen houden het lichaam gezond, dus het is verstandig om goed voor je gebit te zorgen. Het gebit heeft echter nog meer functies, want het geeft vorm aan je gezicht en het zorgt ervoor dat je jezelf goed verstaanbaar kan maken.
Nu weer even terug naar de taak die de mond heeft als voedsel verwerkingsmachine. Je kunt je misschien wel voorstellen dat we een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkelen, op het moment dat we het eerste deel van de spijsvertering overslaan. En dat is jammer, want die voedingsstoffen zijn nodig voor mooi, glanzend haar, een stralende huid en voldoende energie. Hoe kunnen we nu het beste uit onze maaltijd halen?
Een goede start is het halve werk
We weten dat de spijsvertering al in de mond start, dus laten we direct voor een goede start zorgen! Want een goed begin is het halve werk. Voor een goede voedselvertering is het noodzakelijk dat spijsverteringsenzymen (hulpstoffen) hun belangrijke taken kunnen uitvoeren. Deze enzymen zitten in het speeksel, vandaar dat de speekselproductie omhoog gaat op het moment dat er eten aan komt. Dit kan zelfs al het geval zijn als we alleen al eten zien of ruiken. En misschien merk je dat je meer speeksel in je mond krijgt nu je dit leest. De samenstelling van het speeksel wordt bepaald door het voedingsmiddel dat je eet. Droog voedsel zorgt voor meer waterig speeksel en bij moeilijker verteerbaar voedsel wordt het speeksel slijmeriger.
Voldoende speeksel is echter niet het enige dat zorgt voor een goede voedselvertering. Het eten dat we in onze mond stoppen moet eerst nog fijngemalen worden en daar gebruiken we de tanden en kiezen voor. Goed kauwen is dus essentieel voor een optimale voedselverwerking.
Haal het beste uit je maaltijd met mindful eten
Mindful eten heeft veel voordelen voor een juiste start van de spijsvertering. Het helpt je om stress te verminderen en daardoor de spijsvertering te verbeteren. Daarnaast zal je het voedsel beter kauwen en een ander bijkomend voordeel van eten met aandacht is dat je niet te veel eet, doordat je het hongergevoel na iedere hap evalueert.
- Kauw minimaal 20 keer op iedere hap. Goed kauwen zorgt voor een grotere afscheiding van speeksel. Vooral op producten met veel vezels moet je langer kauwen. Het speeksel dat geproduceerd wordt door voedsel goed te kauwen bevat stoffen die tanden en kiezen beschermen. We noemen dit gestimuleerd speeksel en het heeft een neutraliserend effect op de zuren uit groente maar voornamelijk op de zuren uit fruit.
- Eet langzaam en geniet van je maaltijd. Mindful eten zorgt voor meer ontspanning tijdens het nuttigen van je maaltijd en dit heeft invloed op de speekselproductie. Bij stress is het speeksel meer musceus (slijmerig). Denk bijvoorbeeld maar eens aan die keer dat je een presentatie moest geven waar je erg zenuwachtig voor was. Je mond wordt dan droog en kleverig. Ben je ontspannen dan produceer je meer waterig speeksel wat juist voor een optimale koolhydraatvertering in de mond zorgt
- Gebruik het acroniem TASTE. Dit Acroniem staat voor: textuur, aroma, smaak, temperatuur en emotie. Stel je zelf bij iedere hap die je neemt de vraag:
- Wat is de textuur? Is het zacht, romig, knapperig of hard
- Hoe ruikt (aroma) mijn eten?
- Hoe smaakt het eten? Is het zout, zoet, zuur of bitter, of wat herken ik?
- Wat is de temperatuur van de hap? Is het warm, lauw of koud?
- Welk gevoel (emotie) geeft het je?
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
9 februari 2016
Wat zegt jouw tong over je gezondheid?
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
2 september 2017
Laat je kind beter presteren door gezond te eten
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
10 juni 2015
SLA: het kookboek
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
2 oktober 2018
Haal de groenten van het seizoen in huis!
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
26 november 2018
Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je te weinig slaapt
8 juli 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –