Energie, daar draait het in het leven om. Je wilt de dag energiek beginnen en energiek eindigen. Je wilt genoeg energie hebben om te sporten, leuke dingen te doen en te spelen met je kinderen. Wat we hiervoor nodig hebben is een optimale spijsvertering. Een goede spijsvertering zorgt er voor dat alle belangrijke voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in je lichaam. De vraag is dus: hoe kun je je spijsvertering een handje helpen?
De functie van een gezond gebit..?
Je gezondheid start al in je mond, want hier begint de spijsvertering en er zit een belangrijk deel van het immuunsysteem. Gezonde (mond)slijmvliezen houden het lichaam gezond, dus het is verstandig om goed voor je gebit te zorgen. Het gebit heeft echter nog meer functies, want het geeft vorm aan je gezicht en het zorgt ervoor dat je jezelf goed verstaanbaar kan maken.
Nu weer even terug naar de taak die de mond heeft als voedsel verwerkingsmachine. Je kunt je misschien wel voorstellen dat we een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkelen, op het moment dat we het eerste deel van de spijsvertering overslaan. En dat is jammer, want die voedingsstoffen zijn nodig voor mooi, glanzend haar, een stralende huid en voldoende energie. Hoe kunnen we nu het beste uit onze maaltijd halen?
Een goede start is het halve werk
We weten dat de spijsvertering al in de mond start, dus laten we direct voor een goede start zorgen! Want een goed begin is het halve werk. Voor een goede voedselvertering is het noodzakelijk dat spijsverteringsenzymen (hulpstoffen) hun belangrijke taken kunnen uitvoeren. Deze enzymen zitten in het speeksel, vandaar dat de speekselproductie omhoog gaat op het moment dat er eten aan komt. Dit kan zelfs al het geval zijn als we alleen al eten zien of ruiken. En misschien merk je dat je meer speeksel in je mond krijgt nu je dit leest. De samenstelling van het speeksel wordt bepaald door het voedingsmiddel dat je eet. Droog voedsel zorgt voor meer waterig speeksel en bij moeilijker verteerbaar voedsel wordt het speeksel slijmeriger.
Voldoende speeksel is echter niet het enige dat zorgt voor een goede voedselvertering. Het eten dat we in onze mond stoppen moet eerst nog fijngemalen worden en daar gebruiken we de tanden en kiezen voor. Goed kauwen is dus essentieel voor een optimale voedselverwerking.
Haal het beste uit je maaltijd met mindful eten
Mindful eten heeft veel voordelen voor een juiste start van de spijsvertering. Het helpt je om stress te verminderen en daardoor de spijsvertering te verbeteren. Daarnaast zal je het voedsel beter kauwen en een ander bijkomend voordeel van eten met aandacht is dat je niet te veel eet, doordat je het hongergevoel na iedere hap evalueert.
- Kauw minimaal 20 keer op iedere hap. Goed kauwen zorgt voor een grotere afscheiding van speeksel. Vooral op producten met veel vezels moet je langer kauwen. Het speeksel dat geproduceerd wordt door voedsel goed te kauwen bevat stoffen die tanden en kiezen beschermen. We noemen dit gestimuleerd speeksel en het heeft een neutraliserend effect op de zuren uit groente maar voornamelijk op de zuren uit fruit.
- Eet langzaam en geniet van je maaltijd. Mindful eten zorgt voor meer ontspanning tijdens het nuttigen van je maaltijd en dit heeft invloed op de speekselproductie. Bij stress is het speeksel meer musceus (slijmerig). Denk bijvoorbeeld maar eens aan die keer dat je een presentatie moest geven waar je erg zenuwachtig voor was. Je mond wordt dan droog en kleverig. Ben je ontspannen dan produceer je meer waterig speeksel wat juist voor een optimale koolhydraatvertering in de mond zorgt
- Gebruik het acroniem TASTE. Dit Acroniem staat voor: textuur, aroma, smaak, temperatuur en emotie. Stel je zelf bij iedere hap die je neemt de vraag:
- Wat is de textuur? Is het zacht, romig, knapperig of hard
- Hoe ruikt (aroma) mijn eten?
- Hoe smaakt het eten? Is het zout, zoet, zuur of bitter, of wat herken ik?
- Wat is de temperatuur van de hap? Is het warm, lauw of koud?
- Welk gevoel (emotie) geeft het je?
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
29 december 2017
De anti-kater pil
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
25 augustus 2018
Eet jij genoeg gezonde vetten?
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
7 september 2018
Hoe gelukkig ben jij?
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
7 maart 2016
Kruidige vegan kikkererwten curry met mango
30 oktober 2018
Mindful zwanger zijn
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
22 december 2017
Een gezond Engels ontbijtje tijdens de feestdagen, het kan!
19 juni 2014
Chocolade-kokostaart
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
17 juli 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –