Energie, daar draait het in het leven om. Je wilt de dag energiek beginnen en energiek eindigen. Je wilt genoeg energie hebben om te sporten, leuke dingen te doen en te spelen met je kinderen. Wat we hiervoor nodig hebben is een optimale spijsvertering. Een goede spijsvertering zorgt er voor dat alle belangrijke voedingsstoffen opgenomen kunnen worden in je lichaam. De vraag is dus: hoe kun je je spijsvertering een handje helpen?
De functie van een gezond gebit..?
Je gezondheid start al in je mond, want hier begint de spijsvertering en er zit een belangrijk deel van het immuunsysteem. Gezonde (mond)slijmvliezen houden het lichaam gezond, dus het is verstandig om goed voor je gebit te zorgen. Het gebit heeft echter nog meer functies, want het geeft vorm aan je gezicht en het zorgt ervoor dat je jezelf goed verstaanbaar kan maken.
Nu weer even terug naar de taak die de mond heeft als voedsel verwerkingsmachine. Je kunt je misschien wel voorstellen dat we een tekort aan bepaalde voedingsstoffen ontwikkelen, op het moment dat we het eerste deel van de spijsvertering overslaan. En dat is jammer, want die voedingsstoffen zijn nodig voor mooi, glanzend haar, een stralende huid en voldoende energie. Hoe kunnen we nu het beste uit onze maaltijd halen?
Een goede start is het halve werk
We weten dat de spijsvertering al in de mond start, dus laten we direct voor een goede start zorgen! Want een goed begin is het halve werk. Voor een goede voedselvertering is het noodzakelijk dat spijsverteringsenzymen (hulpstoffen) hun belangrijke taken kunnen uitvoeren. Deze enzymen zitten in het speeksel, vandaar dat de speekselproductie omhoog gaat op het moment dat er eten aan komt. Dit kan zelfs al het geval zijn als we alleen al eten zien of ruiken. En misschien merk je dat je meer speeksel in je mond krijgt nu je dit leest. De samenstelling van het speeksel wordt bepaald door het voedingsmiddel dat je eet. Droog voedsel zorgt voor meer waterig speeksel en bij moeilijker verteerbaar voedsel wordt het speeksel slijmeriger.
Voldoende speeksel is echter niet het enige dat zorgt voor een goede voedselvertering. Het eten dat we in onze mond stoppen moet eerst nog fijngemalen worden en daar gebruiken we de tanden en kiezen voor. Goed kauwen is dus essentieel voor een optimale voedselverwerking.
Haal het beste uit je maaltijd met mindful eten
Mindful eten heeft veel voordelen voor een juiste start van de spijsvertering. Het helpt je om stress te verminderen en daardoor de spijsvertering te verbeteren. Daarnaast zal je het voedsel beter kauwen en een ander bijkomend voordeel van eten met aandacht is dat je niet te veel eet, doordat je het hongergevoel na iedere hap evalueert.
- Kauw minimaal 20 keer op iedere hap. Goed kauwen zorgt voor een grotere afscheiding van speeksel. Vooral op producten met veel vezels moet je langer kauwen. Het speeksel dat geproduceerd wordt door voedsel goed te kauwen bevat stoffen die tanden en kiezen beschermen. We noemen dit gestimuleerd speeksel en het heeft een neutraliserend effect op de zuren uit groente maar voornamelijk op de zuren uit fruit.
- Eet langzaam en geniet van je maaltijd. Mindful eten zorgt voor meer ontspanning tijdens het nuttigen van je maaltijd en dit heeft invloed op de speekselproductie. Bij stress is het speeksel meer musceus (slijmerig). Denk bijvoorbeeld maar eens aan die keer dat je een presentatie moest geven waar je erg zenuwachtig voor was. Je mond wordt dan droog en kleverig. Ben je ontspannen dan produceer je meer waterig speeksel wat juist voor een optimale koolhydraatvertering in de mond zorgt
- Gebruik het acroniem TASTE. Dit Acroniem staat voor: textuur, aroma, smaak, temperatuur en emotie. Stel je zelf bij iedere hap die je neemt de vraag:
- Wat is de textuur? Is het zacht, romig, knapperig of hard
- Hoe ruikt (aroma) mijn eten?
- Hoe smaakt het eten? Is het zout, zoet, zuur of bitter, of wat herken ik?
- Wat is de temperatuur van de hap? Is het warm, lauw of koud?
- Welk gevoel (emotie) geeft het je?
Tekst: Yvonne Kort voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
10 juni 2015
SLA: het kookboek
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
3 oktober 2015
Het waarom van glutenvrij
16 maart 2016
Lichaam veranderen of aanvaarden?
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
12 juni 2016
Krystl: Help, bikinistress!
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
16 juli 2016
EEN ZOMER ZONDER SUIKER: 5 x TIPS!
18 mei 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –