Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
18 november 2015
Viv’s Schoencadeautips!
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
21 januari 2015
Chips tijdens de afval challenge …
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
21 augustus 2017
Avocado risotto
26 april 2019
Hoe ga je hoofdpijn te lijf met de juiste voeding?
10 oktober 2018
Een beter seksleven? Wij hebben 5 tips voor je!
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
9 september 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –