Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 september 2016
DE SELFMADE SPORTCOACH: HOE KRIJG IK MEZELF DE GYM IN?
20 maart 2018
6 eyeopeners over gezondheid
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
28 oktober 2015
Heerlijk voorleesboek van Cabaretière Madelijne Kool
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
19 september 2014
Nagerecht: Noten chocoladetaart
5 december 2015
Smullen van deze bietensmoothie!
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
3 juni 2016
10 x motiverende quotes!
6 oktober 2018
Een dag zonder zuivel, hoe pak je dat aan?
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
14 februari 2017
Op deze manier krijg je schoon én gezond water uit de kraan!
13 mei 2014
Healthy mom Nicolette van Dam
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
25 juni 2015
Eivissa Food
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
7 december 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –