Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 augustus 2016
De mond als spiegel van de gezondheid
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
9 oktober 2018
Een groene smoothie drink ik echt met plezier!
31 oktober 2014
The Light Green Smoothie
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
30 juni 2018
Wat heb jij nodig om gelukkig te zijn?
22 februari 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –