Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
25 oktober 2016
HELLOFRESH BLOG BATTLE: DE UITSLAG
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
29 juli 2016
KAKKERLAKKENMELK HET NIEUWE SUPERFOOD?
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
6 januari 2017
Boost je winterweerstand met deze BoerenCool smoothie
1 maart 2016
Gezonde geboorte traktatie
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
30 mei 2016
Steun en help 2000 vluchtelingkinderen!
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
9 september 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –