Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
1 juli 2018
5 Tips om de week gezond door te komen!
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
28 april 2016
Hoe genees je op een natuurlijke manier?
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
19 mei 2017
Water vies? Zó lust ieder kind het!
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
28 april 2021
Kater? Met het drankje uit dit recept knap je op!
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
28 oktober 2014
Eetdagboek review
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
15 februari 2021
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –