Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 april 2018
Onze favoriete juice van de maand: Raapsteel Rock
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
4 oktober 2017
Help mij water drinken
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
10 november 2015
Viv Health Event
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
11 mei 2020
Hoe (on)gezond is muesli nu eigenlijk?
28 december 2015
Winnen! Het boek “Make-up. My Story”
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
22 september 2015
Beste eitjes
14 oktober 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –