Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 augustus 2022
Heb je vaak last van gevoelige of pijnlijke borsten?
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
13 oktober 2018
Sushi omelet
26 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES MARIAN MUDDER
10 maart 2016
Welk effect heeft zout op je nieren?
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
6 april 2015
Wil jij een persoonlijk voedingsadvies van Viv?
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
8 september 2018
Elke dag hetzelfde ontbijt?
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
23 maart 2019
Heerlijk weekend receptje: een gezonde milkshake!
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
25 augustus 2014
Lekker zoet tussendoortje
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
14 februari 2018
KAMILLE: super heilzaam en vooral bij rusteloosheid en keelpijn
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
19 juni 2019
25 Simpele dingen voor een gezonde levensstijl
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
9 april 2014
Media: Talkies Magazine
23 augustus 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –