Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
16 augustus 2015
Hotspot: 5&33
16 januari 2019
Waarom is kokos zo gezond?
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
26 december 2016
Gezond ontbijt: Healthy banaan/ ei pannenkoek
15 september 2019
Green Juice! Met dit drankje begin ik mijn dag
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
3 december 2018
Mooie tanden zonder fluoride!
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
19 april 2016
REVIEW: Recharge in 7 dagen!
28 april 2015
Boho-Tiffin voor jou!
25 januari 2015
Glutenintolerantie
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
6 november 2014
Tijd besparen in de keuken
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
27 mei 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –