Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
12 mei 2017
Let op: glutenvrij niet altijd gezond!
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
29 december 2017
De anti-kater pil
4 mei 2016
Hoeveel water heb je dagelijks nodig?
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
3 september 2015
Boerenkoolchips
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
21 september 2017
Viv eet mee #12: Slawraps
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
11 maart 2016
Viv Eet Mee #10 Chocoladepasta
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
5 maart 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –