Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
9 juni 2015
Gezonde ijsjes
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
9 februari 2017
Gezonde tussendoortjes
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
30 september 2015
Glutenvrije maand
28 december 2016
Bang voor de feestdagen kilo’s?
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
6 maart 2018
Win een juice pakket met onze favoriete sapjes!
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
3 december 2015
Ontgif je groenten
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
14 oktober 2018
Maken noten je dik?
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
12 januari 2016
Vivonline en Marleyspoon samenwerking
28 oktober 2014
Eetdagboek review
25 november 2018
Lekkere herfstige pompoen pannenkoekjes
26 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Daisy Oppelaar
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
3 februari 2015
Op zoek naar suikervrije chocolade?
22 mei 2015
Gezocht: kandidaten voor nieuw programma
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
16 maart 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –