Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 augustus 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK JET VAN NIEUWKERK
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
7 september 2018
Vitamines die je nodig hebt boven de 40
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
17 mei 2016
Food we love: Rabarber
13 mei 2016
Viv’s favoriete bestemmingen
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
1 december 2018
Genieten van gezonde zalmburgers!
26 juli 2019
Meal preppen: wat is het en hoe doe je dat?
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
31 mei 2017
Groene grapefruit smoothie
4 augustus 2019
Stress: een grote boosdoener voor je gezondheid
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
25 maart 2014
Presentatie coaching
8 juli 2017
Kan je alleen op raw food leven?
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
10 april 2017
Voeding met Viv: Eetdagboek van Fajah Lourens
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
27 februari 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –