Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
10 november 2015
Een gezonde leefstijl – gewoon in je broekzak!
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
19 maart 2019
Viv’s 8 kleine stappen om gezonder te leven
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
8 juli 2020
Kan oestrogeen je immuunsysteem beschermen?
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
27 juni 2018
Frozen Summer Snack
12 december 2014
15 foods voor 2015
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
1 september 2019
Dit wil je eten om de hersenen zo gezond mogelijk te houden
27 september 2017
Viv’s health Q&A: Maaike Dorsteen van Furrow.nl
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
29 september 2022
Vermoeid, of weinig energie voordat je ongesteld wordt? Mijn 9 tips
2 november 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –