Enzymen zijn van nature aanwezig in onze voeding, maar als voedingsmiddelen boven de 41 graden verhit worden gaan de ze kapot. Dat is dan ook een van de redenen dat ‘raw foodies’ alleen rauwe en plantaardige voedingsmiddelen eten. Maar waarom, wat is dat toch met die enzymen? Wat zijn enzymen eigenlijk?
Spark of life
Enzymen (ook wel biokatalysatoren genoemd) zijn kleine krachtpatsers die processen versnellen en voedingsstoffen omzetten in energie. Ze sturen de spijsverteringsprocessen aan en houden de chemische huishouding van je lichaam in stand. Enzymen zorgen er bijvoorbeeld voor dat voeding verteerd wordt en dat vitaminen, mineralen en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten welke erg belangrijk zijn voor de menselijke gezondheid) opgenomen worden door je lijf. Ook breken deze slimme versnellers gifstoffen en hormonen af. Ze maken dus tevens je systeem schoon. Zonder enzymen, zuurstof en water is er geen leven mogelijk.
Op een rijtje
Enzymen zijn belangrijk om de volgende redenen. Enzymen:
- Breken voedsel af tot kleinere en beter verteerbare voedingsstoffen
- Breken afvalstoffen, gifstoffen en hormonen af
- Helpen het lichaam bij het opnemen van voedingsstoffen
- Zijn belangrijk voor een goede spijsvertering
- Verbeteren de functies van je lichaam
- Zuiveren het bloed
- Helpen bij het bestrijden van problemen aan de dikke darm
Enzymenreserve
Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke enzymenreserve. Als enzymen in de voeding ontbreken, moet het lichaam zijn eigen enzymenvoorraad aanspreken. Het opmaken van de eigen enzymenreserve leidt na verloop van tijd, heel geleidelijk, tot uitputting van de spijsverteringsprocessen. Waardoor de huishouding in het lichaam langzaam aan verslechtert en de gezondheid vermindert.
Enzymen uit een potje
Het is ook mogelijk om enzymen als supplement te nemen, tijdens of voorafgaand aan een maaltijd. Voor mensen die regelmatig tot vaak gekookt voedsel eten is dit een hele goede aanvulling.
Voorkom dat je een tekort krijgt. Vul je enzymen aan door gezond voedsel, of slik enzymen als supplement.
Tekst: Suzanne Tiemessen van Suzanne at work
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
12 juni 2019
Viv’s gezonde pannenkoek voor het hele gezin
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
13 september 2017
Zoete aardappel-wortelsoep met feta
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
19 juli 2016
MANGO IJS: SNEL & GEZOND
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
4 februari 2016
De kracht van rauwe voeding
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
9 december 2018
10 redenen om het Paleo dieet te volgen
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
1 april 2015
Saoto soep
5 december 2016
Viv’s Healthbox: Het ideale cadeau voor onder de kerstboom!
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
2 februari 2016
Benefietavond voor meisjes in Vietnam
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
16 juli 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –