Ben jij het nog steeds eens met de vetfobie? Is vet echt zo slecht voor je? Vanaf de jaren 80 werd er aan de wereld verkondigd dat vet slecht is, maar hadden ze toen gelijk?

Wat is de functie van vet in het lichaam

Vetten vervullen in het lichaam verschillende functies. Het is in principe de beste energieleverancier en vetzuren kunnen in het lichaam opgeslagen worden als verzadigd vet. Dit vet wordt in schaarse tijden gebruikt als brandstof. Verder hebben we vetzuren nodig:

 • In de celwand. De meervoudig onverzadigde vetten vinden we in de wand van onze lichaamscellen. Deze wand biedt bescherming en zorgt voor een goede prikkelgeleding tussen de zenuwcellen.
 • Als grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoonachtige functies. Deze zijn essentieel en dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden.
 • Voor de opname van belangrijke vitamines. Zonder vet kunnen we een tekort aan de vitamines A, D, E en K ontwikkelen.
 • De meervoudig onverzadigde vetzuren spelen een rol bij het ontstaan en oplossen van ontstekingen.

Hoe zit het met vet en ontstekingen

Vetzuren werken ontstekingsremmend. Nee helaas, niet alle vetten. In het ontstekingsproces is een speciale rol weggelegd voor omega-6 en omega-3 vetzuren. De omega-6 vetzuren zijn van belang bij het starten van de afweerreactie en reparatieprocessen. Het is hiermee het begin van het probleem. Vervolgens moeten omega-3 vetten er voor zorgen dat de ontstekingsreactie beëindigd wordt, zodat er niet te veel weefselschade ontstaat. Om dit proces goed te laten verlopen is het nodig dat er een bepaalde verhouding aan omega 6 en omega 3 vetzuren in het lichaam aanwezig is.Teveel omega 6 is schadelijk.

Wat is de juiste verhouding tussen omega-6 en omega-3

Voor een goede gezondheid moet de verhouding tussen omega-6 en omega 3 in onze voeding 4:1 zijn. Helaas is deze verhouding in het huidige Westerse voedingspatroon heel anders. We zien veel vaker  een verhouding van 12:1 tussen beide vetzuren. Deze verstoorde balans kan voor problemen zorgen tussen het ontstaan en oplossen van ontstekingen.

Bij de ontstekingsziekten gingivitis en parodontitis blijkt de inname van omega-3 vetzuren erg laag te zijn. Dit ten opzichte van het ontstekingsbevorderende omega-6 vet. Niet alleen bij ontstekingen in de mond is een goede verhouding tussen omega-6 en omega-3 van belang. Je algehele gezondheid heeft er ook baat bij.

VETgezonde voedingsmiddelen

Heb je last van ontstekingen? Kies de juiste vetten! We krijgen zonder veel moeite al genoeg omega-6 binnen via onze voeding. Richt je dus vooral op de inname van omega-3-rijke voedingsmiddelen. Eet vooral veel:

 • (Vette) vis, zoals makreel, haring, zalm, sardines en tonijn
 • Schelpdieren
 • Algen
 • Eieren
 • Orgaanvlees
 • Noten: walnoten, macadamia’s
 • Oliën: lijnzaadolie en walnootolie

Tekst: Emma Bering voor Vivonline

 

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten