Veel mensen lopen ongemerkt met symptomen van een vitamine B12-tekort rond. Een stille epidemie, maar ondertussen met grote gevolgen voor onze gezondheid. Vaak duurt het lang voordat een vitamine B12-tekort wordt ontdekt. Maar wat is dat nou eigenlijk, een vitamine B12-tekort? En waar kun je het aan herkennen?
Wat is vitamine B12?
Vitamine B12 is een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Zoals vlees, eieren en zuivel. Het komt ook voor in groene groenten zoals spinazie, andijvie, boerenkool, broccoli. Maar deze vorm van vitamine B12 is minder werkzaam voor ons lichaam dan de dierlijke variant. We hebben vitamine B12 nodig voor ons zenuwstelsel, aanmaak van rode bloedcellen en onze stofwisseling. Een zeer belangrijke vitamine voor ons dagelijks functioneren dus!
Symptomen vitamine B12-tekort
Bepaalde risicogroepen lopen een verhoogd risico op een vitamine B12-tekort. Met name: vegetariërs, veganisten, en zwangere vrouwen, maar ook kinderen. Ons lichaam kan zelf geen vitamine B12 aanmaken, het is dus belangrijk dat deze vitamine regelmatig goed wordt aangevuld. Het lichaam kan vitamine B12 wel tijdelijk opslaan. Maar na enige tijd zijn de reserves uitgeput en krijg je klachten. De meest voorkomende klachten van een B12-tekort zijn:
- Tintelingen in armen, benen en handen.
- Zwaar hoofd/hoofdpijn en een ‘mistig’ gevoel in het hoofd.
- Desoriëntatie en geheugenproblemen (plotseling niet meer weten hoe je bijvoorbeeld naar je werk of supermarkt moet fietsen)
- Evenwichtsstoornissen, vaak struikelen of zomaar (om)vallen.
- Stemmingswisselingen/depressiviteit
- Pijnlijke tong
- Bloedarmoede
- Slaapproblemen
- (Stekende) buikpijn en dunne ontlasting
- Problemen met coördineren of spierverslappingen (dingen verkeerd vastpakken, of plotseling laten vallen)
- Spierpijnen
- Niet op woorden kunnen komen of ze verkeerd uitspreken (afasie).
- Plotseling gewichtsverlies
Er zijn echter nog héél veel meer klachten. Zoek eens op symptomen van een vitamine B12-tekort. Er zal een wereld van (h)erkenning voor je opengaan.
Foliumzuur en vitamine B12
Vitamine B12 werkt samen met vitamine B11 (foliumzuur). Wanneer er op een tekort voor vitamine B12 geprikt wordt kan er dus ook sprake zijn van een tekort aan foliumzuur. Voor een optimale werking is het dus goed om beide vitaminen tegelijkertijd in te nemen.
Een tekort aan B12 ontstaat al snel
Hoe goed je vitamine B12 ook suppleert, er bestaat altijd een kans dat je lichaam het (tijdelijk) niet goed opneemt. Je krijgt dus een tekort. Hoe kan dit? In het onderste deel van je maag wordt een stof aangemaakt die in de voedingskunde “intrinsieke factor” wordt genoemd. Deze stof zorgt ervoor dat de vitamine B12 goed wordt opgenomen. Bij mensen met een chronisch tekort wordt deze stof niet of in mindere mate aangemaakt. In dat geval zijn B12 injecties een oplossing. Deze kunnen door de huisarts zelf worden gegeven wanneer de B12 waarden zodanig laag zijn dat aanvulling door voeding niet voldoende is. Maar, nog beter nieuws is dat er naast injecties tegenwoordig vitamine B12 zuigtabletten zijn. Deze laat je smelten onder je tong en werken meteen, waarmee je dus ook de intrinsieke factor omzeilt. Het lichaam hoeft deze vitamine B12 niet eerst om te zetten, waardoor deze meteen werkzaam is.
Bloedtest?
Als je je bloed laat prikken om te zien of je voldoende B12 in je lichaam hebt, geeft dit bijna altijd een vertekend beeld. Het kan namelijk wel zo zijn dat er in je bloed voldoende B12 aanwezig is, maar dat je cellen op celniveau véél te weinig vitamine B12 opnemen (en er zijn nog geen testen die dat kunnen uitwijzen). Daarom heeft een bloedtest niet heel veel zin en kun je het beste, als je denkt een vitamine B12-tekort te hebben, gewoon B12 tabletten gaan gebruiken. Overdosering is niet mogelijk bij vitamine B12: als je meer binnenkrijgt dan nodig, plas je dat gewoon weer uit.
Lipsomale Vitamine B12
Ben je vegetarisch of veganist of val jij onder de risicogroep dan zou ik je zeker adviseren om een B12 supplement te slikken.
Mijn liposomale Multi bevat o.a. B12. Eind deze week komt ook mijn eigen liposomale vitamine B12 online.
Kies in ieder geval wel altijd voor een liposomale variant. De supplementen van Vivonline zijn liposomaal, dit betekent dat ze wel 20x beter worden opgenomen dan reguliere supplementen.
Vele vitamines en mineralen in supplementen in de gebruikelijke vorm worden zeer slecht door het lichaam opgenomen. Dit komt doordat deze tijdens het transport in het lichaam al worden afgebroken voordat ze de bestemming hebben bereikt. Door van nature voorkomende lipiden te gebruiken zijn de vitamines beschermd gedurende de reis door de maag en het darmstelsel. Het liposomen bolletje wordt met de werkzame stof en al intact door de dunne darm in het bloed opgenomen.
Ook bevatten deze supplementen enkel pure ingrediënten zonder toevoegingen, vulmiddelen, conserveermiddelen of andere niet werkzame stoffen.
Klik hier om mijn lipsomale multi te bestellen (hier zit B12) in.
Tekst: Renée Beers en Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.ahealthylife.nl
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
3 juli 2016
Een stralende huid en een slank lichaam!
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
15 februari 2017
FRIET
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
13 augustus 2019
Dit gebeurt er met je lichaam als je cola drinkt
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
20 juli 2016
EEN LEVEN LANG GEZOND DRINK PLEZIER
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
21 augustus 2018
Tips tegen puistjes
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
23 maart 2015
Leestip: Het Body Book van Cameron Diaz
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
19 september 2019
Geef je standaard koffietje een twist met deze tips
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
5 maart 2015
Ben jij al happy in shape?
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
13 mei 2016
Lenny Boelen –
Anoniem –
Vivian –
Irene Burghouts –
Helpt goed
Samantha –