Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 februari 2017
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEK VAN JENNY SMIT
28 september 2018
Een feestje? Met deze tips hou je het gezond!
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
8 september 2017
Scheiden is geen kinderspel: hoe zet je het kind centraal?
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
13 oktober 2018
Sushi omelet
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
2 juli 2016
3 x ei love you
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
26 november 2018
Wat gebeurt er als je geen zuivel eet?
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
8 juli 2016
Gezond eten zonder grenzen
15 juni 2015
Boerenkool: hip, trendy & healthy
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
1 juni 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Marvy Rieder
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
27 november 2017
Deze gezonde chips van nori moet je proberen!
12 oktober 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –