Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.

Gluten

Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.

Allergie

Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.

Granen

Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.

Glutenvrij

Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.

 

Tekst: Renée Beers

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten