Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
28 augustus 2017
Rode linzensoep met spinazie en tomaten
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
16 januari 2016
Pita’s voor het hele gezin uit ‘Easy Peasy Family’!
29 januari 2019
Begin het jaar gezond met de heerlijke shakes van Jimmy Joy!
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
9 september 2016
KIKKERERWTEN BURGER
30 april 2014
ONE event!
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
16 maart 2014
Sportieve girls in Utopia!
24 augustus 2018
Waarom Franse vrouwen zo slank blijven
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
22 mei 2015
Smaak en kleuren
2 augustus 2016
EEN STRALENDE HUID MET DIT ZOMER SAPJE
27 januari 2020
Geef je gezondheid een boost met Floradix Magnesium
13 december 2015
huilbaby, astma, ADHD?? Wij hebben wat tips voor jou.
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
26 februari 2014
Easy tomaten paprika soep
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
22 november 2018
Een nikkelallergie? Wat is dat?
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
13 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –