Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 augustus 2016
HEERLIJKE VEGAN JAM VAN GEMIXTE BESSEN
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
13 augustus 2018
Zó voorkom je voedselverspilling in de supermarkt
13 maart 2016
Gezond boodschappen doen met weinig geld?
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
9 september 2018
Allergie of intolerantie: wat is het verschil?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
3 juni 2016
Video: Viv Eet Mee #3 Broodje Zalm
31 juli 2014
A kiwi a day…
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
1 januari 2018
Ik ga jou helpen Gezonder, Blijer en Slanker te worden
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
2 november 2015
Jesse van der Velde: De voordelen van chiazaad
3 september 2015
Gezonde chocopasta
9 oktober 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –