Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
5 maart 2016
Ultiem geluk
11 december 2018
We like de 100% natuurlijk thee van Tastea
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
11 augustus 2015
Hotspot: Pop-up restaurant van L‘invité tijdens SAIL
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
9 september 2014
Je kids fit de herfst in….?
24 maart 2014
Boodschappenlijst week 1
26 juli 2018
Echte Hollandse kruiden, zonder smaakversterkers
3 september 2015
Gezonde chocopasta
16 september 2016
REVIEW: DRIE-DAAGSE DETOX KUUR VAN SAPJE
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
26 januari 2019
Pompoensoep met groene curry en kokos
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
26 november 2015
Zuivelvrije Noten-kokos yoghurt
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
21 februari 2017
We looove avocado! Je kunt er namelijk meer mee dan je denkt.
16 mei 2014
Lenny Boelen –
Anoniem –
Vivian –
Irene Burghouts –
Helpt goed
Samantha –