Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
21 januari 2016
Get fit with HIIT
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
19 mei 2016
Kruidige rijst-linzen-wortelmix
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
19 december 2014
Hoofdgerecht: Kerstkalkoen met peer
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
9 juli 2014
Frisse mango-kwarktaart
3 december 2015
Ontgif je groenten
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
12 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #1 Speltpasta
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
5 mei 2016
Waarom maakt buitenlucht gelukkig?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
1 oktober 2018
Pijnvrije zwangerschap? 3 tips
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
31 maart 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –