Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 september 2016
EEN SAPJE VOOR SNEL HERSTEL EN ‘ANTI-KATER’
9 november 2014
Herfstige salade
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
15 oktober 2014
De Vitamix; multifunctioneel
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
12 april 2015
Bananenbrood is makkelijk en lekker met dit recept!
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
20 juni 2016
3 x koffievervangers
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
22 juni 2016
Die laatste kilo(‘s) er nog af voor de zomer?
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
4 juni 2018
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –