Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
30 juni 2018
ZOMERSE WHITE VELVET CASHEW SMOOTHIE
21 november 2016
Insecten eten is populairder dan ooit, durf jij het aan?
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
13 oktober 2018
Sushi omelet
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
4 januari 2019
Acai in je smoothie? Een echte antioxidanten boost!
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
31 januari 2016
5 overtuigingen van mensen die geluk ervaren
13 augustus 2015
Homemade Hummus
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
25 juli 2015
Voeding met Viv
18 augustus 2015
Slanke salade
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
31 juli 2014
A kiwi a day…
25 november 2015
Hoe maak ik ‘de basic green smoothie’?
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
15 februari 2017
FRIET
17 september 2015
Ontbijt ijs
12 maart 2020
Griep? Deze 5 supplementen werken echt!
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
9 september 2014
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –