Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 juni 2017
Bewegen op je werk!
21 januari 2016
Get fit with HIIT
1 juli 2016
VEGAN OREO!
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
22 september 2018
Dit doen zuivel, wijn en gluten met je huid
7 november 2014
Herfst weerstands Smoothie
26 april 2021
Oranje Koningsdag smoothie
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
12 juni 2016
Help, ik ben suikerverslaafd!
5 juni 2015
Wie komt onze chocolade proeven?
28 mei 2014
Bloemkool pizza
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
3 juli 2020
7 tips voor een mooi en gezond gebit
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
29 oktober 2018
Hoe je hersenen veranderen als je moeder wordt
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
25 augustus 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –