Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 mei 2017
O ja, het is bewezen: sporten maakt blij!
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
22 juni 2018
De lekkerste glutenvrije aardbeientaart
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
17 november 2016
Welke producten koop je biologisch en welke niet per se?
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
25 november 2016
Nog meer beauty met dit receptje van getrokken bouillon
15 februari 2021
20 natuurlijke manieren om je libido een flinke boost te geven
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
25 oktober 2018
Voedingstips bij endometriose
24 maart 2014
Inspiratie voor de Challenge
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
22 december 2015
Beter (w)eten. “Je darmen zijn je tweede brein”
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
6 april 2019
Jezelf gelukkig eten doe je zo!
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
25 januari 2016
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –