Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
11 december 2014
Sporttrends 2015
12 december 2014
15 foods voor 2015
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
15 april 2015
OERsterk Eten: een heerlijk boek!
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
10 augustus 2018
Wij willen ook testosteron!
1 april 2015
Saoto soep
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
25 mei 2016
3 stappen om NU gelukkig te leven
30 oktober 2014
Quinoa ‘Mix ‘nd Match’ maaltijdsalade
8 oktober 2017
3x glutenvrije pasta recepten
14 oktober 2018
Hoe houd je je hersenen gezond?
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
4 december 2014
Foodtrends 2015
22 januari 2016
Op je kop voor een stralende huid!
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
11 november 2018
Lekker weekend receptje: bananen milkshake
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
31 januari 2019
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –