Tegenwoordig worden we platgegooid met de benamingen als coeliakie, glutenvrij, glutenallergie, enz. Maar wat is dat nou eigenlijk glutenvrij eten? En wat is het verschil tussen een allergie en een intolerantie? Hier volgt een kort stukje uitleg.
Gluten
Gluten is de naam van een groep eiwitten in granen, bestaande uit twee soorten, namelijk: Gliandine en glutenine. Met een glutenallergie wordt overigens de allergie voor het gliandine eiwit bedoeld. Mensen met een allergie en intolerantie kunnen deze eiwitten moeilijk verteren. Dit resulteert in buikpijn, vermoeidheidsklachten, stemmingswisselingen, eczeem en nog meer vage klachten. Vaak duurt het ook even voordat een gluten intolerantie of allergie ontdekt wordt. Gluten zit in heel veel dingen, denk aan: brood, pasta, soepen, sausjes, vermicelli, bladerdeeg, koek, cakejes, ijs, snoep, crackers, salades, rijst en ga zo maar door. Ook rijstwafels zijn niet altijd glutenvrij. Lees dus voor het eten eerst de verpakking om erachter te komen of er geen tarwezetmeel genoemd wordt in de ingrediënten.
Allergie
Een allergie is een reactie van het afweersysteem. Hierbij reageert het afweersysteem later op de stof die het niet kan verdragen. Dit heeft bijvoorbeeld eczeem tot gevolg. Bij een intolerantie reageert het lichaam gelijk op de giftige stof met overgeven, buikpijn en darmklachten tot gevolg. Het woord zegt het dus al; het lichaam ‘tolereert’ de voedingsstof in geen enkele mate. Sommige mensen met een allergie kunnen wel kleine beetjes tarwe eten, maar bij een grotere hoeveelheid kan het lichaam alsnog heftig reageren.
Granen
Er zijn nog andere soorten granen. Dit zijn de zogenoemde ‘oude’ granen. Denk aan: Spelt, gierst, kamut, teff, quinoa, amarant en boekweit. Deze granen bevatten minder tot geen gluten, maar zijn zeker niet allemaal zaligmakend. Toch is het raadzaam om uit te proberen of het lichaam deze beter verdraagt.
Glutenvrij
Kies je er zelf voor om glutenvrij te gaan eten omdat je gezondheidsklachten hebt of omdat je er gewoon baat bij hebt? Dan zul je merken dat je veel ‘schoner’ gaat eten. Vage klachten die je misschien al een poosje had zonder er echt bewust van te zijn, zullen verdwijnen en ook zul je merken dat je makkelijker gewicht verliest. Let op benamingen als tarwezetmeel, tarwekiemolie, gerst, haver, enz. Ook veel restaurants zijn hier tegenwoordig goed in thuis en kunnen je adviseren bij het kiezen van je menu. Geef in een restaurant altijd aan of je bewust glutenvrij eet of een glutenintolerantie/allergie hebt.
Tekst: Renée Beers
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
8 oktober 2015
Bredemeijer Bloggersevent
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
21 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Ralph Moorman
3 oktober 2017
Trage schildklier? Eet je wel genoeg Jodium?
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
8 oktober 2022
Hormoonproof recept: heerlijke Shakshuka
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
11 december 2014
Sporttrends 2015
1 september 2018
Wat zijn koolhydraten, gluten en tarwe nou eigenlijk?
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
21 december 2016
9 Tips om kerstkilo’s te voorkomen.
26 september 2018
Ben jij klaar voor een snel en gezond beauty ontbijtje?
5 februari 2021
Nee hé, alweer blaasontsteking?! Zo voorkom je het!
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
2 juni 2021
10x eten tegen zonnebrand
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
29 april 2015
Cellulite, zo kom je er vanaf!
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
27 juli 2020
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –