Op zoek naar gezonde tussendoortjes?
De hele dag door gezond eten?
We herkennen het allemaal: het liefst eten we de hele dag gezond zonder dat we daar al te veel moeite voor hoeven te doen. Maar met een volle agenda, werk, sporten en het zorgen voor een gezin is dat een behoorlijke uitdaging. Tijdens de hoofdmaaltijden is het vaak nog wel haalbaar om een goede combinatie met voldoende groenten, gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten op tafel te zetten.
Gezonde tussendoortjes
Maar de grootste uitdaging zit hem vaak in de momenten tussendoor. Die eerste trek na je ontbijt, de zoete trek na de lunch en diner, en de momenten op je werk en onderweg. Het zijn juist die momenten waarop we het enorm lastig vinden om iets makkelijks maar toch gezonds te nemen. Goed nieuws: want we helpen je graag op weg met wat handige tips en gezonde inspiratie!
Al eerder gaven we je in dit artikel allerlei tips voor gezonde tussendoortjes. Als vervolg hierop geven we je vandaag wat meer specifieke recepten, geschikt voor verschillende momenten op de dag!
Spinazie-appelshake
Een gezonde start van je dag! En bovendien ook erg lekker na het sporten.
Ingrediënten:
1 appel
100 gr panklare spinazie
75 ml troebel appelsap (suikervrij)
2 takjes verse basilicum
150 ml soja-of kokosyogurt.
Extra: blender
Bereiding:
- Was de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de appel met schil in stukjes.
- Doe het appelsap in de blender en voeg spinazie, appel en basilicum toe. Duw de spinazieblaadjes iets aan.
- Schenk de yoghurt erbij. Zet het deksel op de blender en meng alles op de hoogste stand tot een schuimige shake.
- Schenk de shake in je glas en geniet!
Vezelrijke havermoutkoeken
Dit tussendoortje kan écht op elk moment van de dag!
Ingrediënten:
1 onbespoten sinaassappel
1 eetlepel ahornsiroop
100 gr bruine amandelen
100 gr hele havervlokken
100 gr havermout
25 gr lijnzaad
40 gr pompoenpitten
Extra: keukenmachine, bakpapier,
Bereiding:
- Boen de sinaasappel schoon onder stromend water en dep droog. Rasp de oranje schil er dun af. Pers de sinaasappel uit en los de ahornsiroop al roerend op in het sap.
- Maal de amandelen fijn in de keukenmachine.
- Meng in een kom havervlokken, havermout, gemalen amandelen, lijnzaad en pompoenpitten. Roer het sinaasappelmengsel erdoor en zorg dat dit gelijkmatig door het havermengsel verdeeld wordt. Schenk er 150 ml water bij en laat het mengsel 2-3 uur staan tot de granen het vocht hebben opgenomen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Schep het havermoutmengsel nog een keer om. Bekleed de bakplaat met bakpapier en verdeel er gelijke hoopjes van het havermoutmengsel op.
- Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koeken in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen. Bewaar de koeken in een trommel.
Zelfgemaakte hazelnootpasta
(voor 1 klein potje hazelnootpasta 250 gram)
Heb je ook vaak na het ontbijt, de lunch of het diner trek in iets zoets? Deze gezonde, zelfgemaakte hazelnootpasta is dan een ware traktatie of je rijst-, mais-, of boekweitwafel.
Ingrediënten:
100 gr bruine hazelnoten
40 gr extra pure chocolade (80% cacaobestand delen en zonder geraffineerde suiker)
2 eetlepels cacaopoeder
100 ml hazelnootmelk of amandelmelk
1 theelepel vanillepoeder
4-5 eetlepels hazelnootolie of walnootolie
Extra: keukenmachine en 1 schoon jampotje
Bereiding:
- Maal de hazelnoten met de chocolade in de keukenmachine heel fijn. Voeg cacaopoeder, melk, vanillepoeder en hazelnootolie toe en meng alles tot een smeuige pasta. Doe de hazelnootpasta over in het jampotje en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Wil je nog meer recepten van dit soort gezonde tussendoortjes? Dan is het boekje “Bites!” van Niels van Loon een echte aanrader! Maar liefst 75 recepten voor op je werk, onderweg, voor jezelf, of lekker op de bank. Te koop in de winkel of online.
Op zoek naar nog meer gezonde inspiratie? Let dan eens op deze producten die veel ongezonder zijn dan het lijkt! En ook hebben we nog 3 x andere voedingsmythes voor je.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
16 mei 2015
Suiker, de zoete saboteur
7 maart 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Krystl Pullens
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
18 september 2017
Heerlijk vegan ontbijtje: Exotisch chia ontbijtje
9 september 2019
Dit chocolade noten blok is finger licking good
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
23 augustus 2015
Hotspot: Lotti’s
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
2 februari 2022
Moe, sneller ziek en snak je naar zon? Neem vitamine D!
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
21 januari 2017
Glutenvrije pasta met avocado en zalm
13 november 2017
Roomboter en zijn geneeskracht, dit wil je weten.
4 september 2017
Ontbijt receptje: zoete zwarte rijstepap met kokosmelk
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
11 januari 2017
Recept: Vullende rode bonen wortel salade met dille
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
12 januari 2016
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –