Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
7 september 2016
10 TIPS VOOR EEN EXTRA LANG ZOMERGEVOEL
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
4 november 2018
Zo hou je de liefde levendig!
24 mei 2019
Gezond eten samen met je kinderen doe je zo!
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
5 maart 2015
De koelkast van: sterrenstylist Danie Bles
18 maart 2019
Tijd besparen in de keuken? Dat kan met onze tips!
18 juni 2021
Tips voor optimaal kijkplezier in de zomer
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
20 februari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van foodblogger Pauline
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
20 juli 2019
16 voedingstips voor een gezonde ontlasting
23 oktober 2014
Vivonline goes to Paris
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
24 augustus 2018
Moe: 8 tips om op te laden
21 augustus 2017
Avocado risotto
23 december 2020
Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
23 maart 2015
Dopper winnen
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
17 december 2016
Geroosterde kikkererwten: Een makkelijk en gezond tussendoortje
7 april 2023
Chocolade smoothie
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
13 september 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –