Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
15 februari 2017
FRIET
20 juni 2015
Lazy Sushi
15 oktober 2014
Recept voor een basic smoothie
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
14 december 2018
Dramklachten na het eten? Wij hebben 5 tips voor je!
12 september 2019
11 manieren waarop je samen met de kleintjes kan koken
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
12 juli 2016
MEEST SIMPELE SPAGHETTI OOIT
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
24 oktober 2015
Zwangerschapstips!
4 oktober 2016
DE PERFECTE HERFST JUICE: PUMPKIN POWER
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
1 april 2019
Maak van de maandagochtend iets leuks!
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
18 januari 2017
Bloedarmoede bij je kind, wat te doen?
11 september 2014
Healthy Talkies Lunch
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
12 januari 2020
Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
6 oktober 2014
Eetdagboek review
25 augustus 2015
willemijn –
De bestelling werd maar niet geleverd. Achteraf zat er een fout ergens in het proces. Klantenservice heeft het meteen opgepakt en goed opgelost!
Anoniem –
Goed niets op aan te merken
Jacolien Schrijver –
Ik zou heel graag advies willen krijgen over wat wanneer te slikken en waarom juist. Ik heb nu wat teveel potjes naar mijn idee en dan word ik lax in het innemen ervan
Annewil Hoogeveen –
Duurde erg lang voordat ik een antwoord kreeg op m’n vraag via de mail
femke Van der velden –