Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 januari 2017
Glutenvrije pannenkoeken
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
31 augustus 2019
De relatie tussen Autisme en voeding
3 februari 2021
Een frisse, luchtige en kruidige carrot cake
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
16 juli 2016
NECTARINE CLAFOUTIS: EASY & HEALTHY
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
16 november 2016
VIV Health TV – Verantwoorde snoepjes, ze bestaan echt!
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
9 februari 2016
Back to nature met deze pure rode smoothie
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
12 januari 2020
Liposomale Vitamine C helpt je bij griep (ook preventief)
1 juli 2016
JUMP, de geheimen van trampoline springen!
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
21 juni 2018
Bloemkoolpizza met verse groenten
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
27 november 2017
Gezonde kids traktatie
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
20 maart 2014
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –