Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
11 mei 2019
De 5 beauty geheimen van de Sicilianen
28 maart 2021
Tijd voor een voorjaarsschoonmaak voor je lijf!
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
22 augustus 2018
Viv’s product van de week: de slowjuicer
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
21 juli 2015
Inspiratie gerecht van mama’s!
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
16 februari 2016
Net zoals de sterren naar de cupping dokter?
9 maart 2020
LIPOEDEEM: waarom diëten niet helpen….
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
28 juli 2016
CHIA ONTBIJTJE, RIJK AAN OMEGA-3!
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
9 augustus 2015
Herman over bonen
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
2 oktober 2014
Kievit Blend superfoodmix
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
8 september 2015
Recept: ‘ Recipe for Love ’
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
14 april 2019
Dit is hoeveel avocado je op een dag ‘mag’ eten
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
5 november 2018
Een gezond gebit tijdens de zwangerschap!
18 augustus 2015
Slanke salade
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
25 april 2016
3 x video’s voor een OERsterk leven!
12 december 2017
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –