Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
25 januari 2019
Winterhanden en wintertenen? Check je schildklier!
21 september 2017
Geen tijd voor de sportschool? Wandelen is net zo goed
20 april 2016
Hoe kun je sporten hygiënisch houden?
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
12 december 2014
15 foods voor 2015
17 december 2015
Strakke benen en billen?
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
27 december 2021
7 tips om te detoxen na de feestdagen
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
23 augustus 2018
Passievrucht: alles wat je moet weten over dit leuke fruitstuk
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
15 september 2018
Hormonenproof recept: Kalkoenburgers met knoflook-komkommersalade
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
20 oktober 2017
De lekkerste vegan hotspots in Londen
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
14 december 2016
Easy Peasy babyhapje: Bloemkool met avocado saus
25 maart 2015
De vetfluisteraar
3 december 2015
Ontgif je groenten
16 mei 2014
Frisse vegan quinoasalade met mango
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
5 februari 2021
Online masterclass PMS & Moodswings
4 december 2015
Anoniem –
Karin Ten velde –
Frederike –
Anoniem –
Marlon Bruins –