Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 november 2021
Buikpijn na het eten? Deze tips kunnen helpen!
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
2 november 2018
Spirulina voor een betere gezondheid
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
2 september 2017
Een verantwoord tussendoortje voor kinderen
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
19 mei 2018
6 beauty geheimen van Meghan Markle
6 juni 2019
10 voedingsmiddelen met verborgen suikers!
15 november 2016
Ontbijten uit een bowl: Good morning bowl
29 oktober 2019
Zo blijf je gemotiveerd om te sporten nu het kouder is
20 juni 2018
3 x lekkere lunchsalades to go!
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
19 september 2017
DE KOELKAST, WAT BEWAAR JE ER NIET IN? DEZE 13 PRODUCTEN!
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
12 december 2017
Ik word zo depri van die dips…
28 mei 2014
Bloemkool pizza
19 januari 2016
Een liefdevol en veilig huis voor ieder kind!
22 december 2020
Blijf slank tijdens de kerst met onze tips!
13 juli 2018
Fix (eerst) de basis
5 december 2015
Overheerlijke glutenvrije appeltaart!
22 maart 2015
De koelkast van: Froukje de Both
19 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –