Heb jij dat ook? Soms betrappen we er onszelf op dat we nog spreken van Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Niks ten nadele van de Koning natuurlijk, want we zijn hartstikke blij met hem en dat de traditie (weliswaar op een andere dag) in stand is gebleven! Bovendien zijn er ook een hoop dingen hetzelfde gebleven; het saamhorigheidsgevoel, heerlijk met je kids spullen verkopen op de vrijmarkt, festivals, en het bezoek van de Koninklijke familie aan een Nederlandse stad. Dit alles heeft één ding gemeen: alles kleurt oranje!
Van oranje versieringen tot aan oranje recepten, deze dag mag er feestelijk worden uitgepakt. Onze favoriet is zonder twijfel de oranje tompouce! Maar wij zouden VivOnline niet zijn, als we al het snoepen tóch graag een beetje in balans willen houden. Genieten zonder schuldgevoel. En met dit recept voor een suikervrije, melkvrije, en tarwevrije tompouce gaat dat zeker lukken. Zo blijft Koningsdag een feest voor iedereen!
Suiker-, melk-, en tarwevrije tompoucen
Ingrediënten
(4 stuks)
Voor de room:
200 ml speltroom (of sojaroom/rijstroom),
1 tl vanillepoeder,
3 eigelen
1 tl honing
snufje zout
* eventueel 1/2 tl agar agar
Voor de oranje laag:
2 el honing,
2 el room (soja, rijst, spelt),
25 gram zachtgekookte wortel,
1 tl bindmiddel (xanthaangom, of een beetje meel of maizena; wat je in huis hebt!)
Voor de koeklagen:
4 bladen speltbladerdeeg (of volkoren tarwe, volkoren spelt of vegan, afhankelijk van je voorkeur) (te koop in biowinkels)
Optioneel: Een spuitzak voor de roomlaag
* Voor een extra stevig resultaat kun je wat agar agar gebruiken. Het mag officieel ook gewoon zonder.
Bereiding
Roomlaag
Begin met de roomlaag. Verwarm de speltroom in een pannetje en breng het aan de kook. Zet het vuur dan zachter. Voeg de overige ingrediënten toe en laat het 2 minuten zachtjes doorkoken onder continu roeren. Laat het dan afkoelen en verder opstijven in de koelkast (ongeveer 2 uur is het beste).
Koeklaag
Verwarm vervolgens de oven voor de bladerdeeg (zie instructies verpakking). Snijd de bladerdeegplakken allemaal door de helft. Bak de bladerdeeg af volgens de instructies.
Oranje laag
Voor de oranje laag pureer je de ingrediënten en laat je het vervolgens even staan.
Het opbouwen van de tompoucen
Breng de oranje laag aan op 4 bladerdeegstukken. Pak de room uit de koelkast en roer het eventjes door. Doe de room in een spuitzak en verdeel de room over de 4 overgebleven bladerdeegstukken. Druk de bladerdeegdelen met glazuur er voorzichtig bovenop. Laat het eventueel (als je nog geduld over hebt) nog afkoelen in de koelkast. Dezelfde dag zijn ze het lekkerst, en zijn ze waarschijnlijk ook meteen op!
Mocht je toch nog wat overhouden dan kun je ze 1 dagje in de koelkast bewaren.
Hoera voor de Koning en hoera voor jou: je recept is klaar! Geniet ervan!
Bron: VoedZo
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
25 juni 2021
Lekker in je bikini!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
31 mei 2018
Gezond vegan chocolade ontbijtje
27 juli 2018
9 x natuurlijke verkoeling bij zomerse hitte
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
23 mei 2019
Zwanger worden gaat sneller met deze tips!
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
26 juli 2014
Tip! Boekweit crackers
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
6 september 2016
Keltisch zeezout
14 maart 2018
Je hongercyclus onder controle krijgen
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
21 augustus 2017
EEN KORTE(RE) VERKOUDHEID MET DEZE TIPS
25 juni 2016
O help…de puistjeszone
17 december 2015
Strakke benen en billen?
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
8 december 2016
Tips met recepten om heerlijk te eten zonder suiker!
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
24 juni 2019
Dit levert een uurtje eerder naar bed gaan je op
3 oktober 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –