Pauze. Reset. Terug naar de basis. Terug naar dat punt waarop je lichaam vrij is van al die gifstoffen. Een detox dus. Doen! Maar is zo’n detox een permanente oplossing? Nee. Het is goed begin, maar het échte werk komt daarna.
Energie
Hoe zorg jij dat je lichaam ook na die detox optimaal gezond blijft? Hoe hou je die energie vast? Chris Freytag, Amerikaanse fitnessexpert, stelde hiervoor een lijst met zeven voornemens op. Zeven dingen waar jij mee moet stoppen of juist beginnen als je langdurig resultaat wilt ervaren.
Stop met die excuusjes
Jaja, we weten het wel. Je bent druk. Veel te druk om te sporten. Je hebt een drukke baan, veeleisende kinderen, de hond die moet worden uitgelaten, een huishouden dat je continu bezig houdt, en je man wil ook nog graag wat aandacht, over je vrienden maar niet te spreken. Waar moet je in godsnaam de tijd en energie voor een workout vandaan halen?! Wakker worden. We hebben allemaal evenveel tijd. Er zijn talloze mensen die naast het runnen van een bedrijf, huishouden (en nog wat meer) gewoon drie keer per week sporten. Zij krijgen er alleen maar meer energie van. Jij ook. Moe zijn is het slapste excuus dat er bestaat. Sport! Je zult je fysiek en mentaal fitter en sterker voelen.
Sla geen training over
Een dagje in de week trainen? Dat draagt niet bij aan je gezondheid. Als je wilt dat jouw lichaam sterker wordt, zul je met een gestructureerd programma moeten beginnen. Krachttraining en cardio in de sportschool, of een fikse wandeling in de buurt, wellicht gewoon baantjes trekken in het zwembad. Kies wat bij jou past en maak in overleg met een professional een schema. Ga voor drie tot vier trainingssessies in de week en beweeg voldoende op andere dagen.
Weg met die negatieve gedachtes
“Ja maar, ik HAAAAAAT sporten!” Tsja, als je al zo begint, dan zul je sporten niet leuk vinden. Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel invloed dergelijke negatieve uitspraken hebben? Nou, dan wordt het tijd om te bedenken hoe je positieve gedachtes kunt creëren. Want er is vast iets wat jij wilt en kunt doen. Welke vorm van sport past bij jou? Salsadansen, rolschaatsen, wandelen, hardlopen, badminton, bedenk het maar. Er is ongetwijfeld iets wat bij jou past.
Krachttraining: doen!
Als jij een sterk lichaam hebt, is de kans groot dat je minder last hebt van kwaaltjes als rugpijn, nekpijn, last van je knieën en noem maar op. Het is vooral een kwestie van spieren kweken. Krachttraining is dan ook een essentieel onderdeel van gezond leven. Goed voor jou om te weten? Met simpele oefeningen met je eigen lichaam kun jij hier al mee aan de slag. Opdrukken, lunges en squats en natuurlijk ‘de plank’ maken…dat zijn de oefeningen die jij thuis al kunt doen.
Wees je bewust van wat je eet
Die reep chocola of vette kaasjes liggen daar. En je pakt ze uit gewoonte. Maar heb je wel écht honger? En zo ja, zou je dan niet eerst een voedzame maaltijd nemen? De kans is dat je daarna voldoende hebt gegeten en je minder trek hebt in ongezonde snacks. Maak bewuste keuzes rondom je voeding.
Ontwijk die weegschaal niet
Het lijkt een akelig instrument, die weegschaal. Want o wee als-ie 300 gram méér aangeeft dan gisteren. Begrijpelijk dat je dan even schrikt. Maar vergeet niet dat je gewicht nu eenmaal fluctueert en dat die weegschaal jou ook een signaal kan geven als je écht te zwaar of te licht aan het worden bent. Het laat jou objectief zien hoe je het qua gewicht doet. Dus ontwijk ‘m niet en gebruik ‘m puur functioneel voor goede informatie om zo gezond mogelijk te blijven.
Slaap voldoende
Het lijkt wel alsof je je moeder hoort praten? Slimme moeder. Ze heeft gelijk. Die acht uur slaap heb je nodig om je leptineniveau hoog genoeg te houden. Leptine zorgt ervoor dat je na het eten een signaal krijgt dat je vol zit. Slaapgebrek zorgt er bovendien voor dat het niveau van het hormoon ghrelin stijgt. Hier krijg je honger door. Genoeg slaap en rust zorgen ervoor dat je lichaam dus optimaal functioneert en je de beste beslissingen voor je gezondheid maakt.
Met deze zeven gezondheidslessen blijft jouw lijf optimaal functioneren. Welke tips ga jij toepassen?
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
5 januari 2017
Tijdnood en toch gezond eten?
13 april 2019
Zondag bakdag: heerlijke suikervrije chocolade taart
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
1 oktober 2018
Stop vandaag nog met roken!
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
12 juni 2014
Leuke Viv tips in de JAN
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
23 februari 2016
Hongergevoel?
28 juni 2018
Artisjok, geweldig voor de lever
28 juni 2017
Boekweit Tosti met geitenkaas
3 oktober 2018
Gezond en snel ontbijten met havermout!
7 augustus 2016
GEZOND BROODJE VAN VIVIAN EN FREDERIQUE
1 maart 2016
HOERA! Baby James is geboren!
8 juni 2018
10 tekenen van een water tekort
29 december 2021
Celery Juice drinken, alles wat je moet weten om te starten
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
21 juni 2015
Viv’s Raw Choco
20 april 2016
Hotspot: Lavinia Good Food
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
5 oktober 2018
10 tips om gezond uit eten te gaan
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
13 augustus 2015
Homemade Hummus
6 september 2016
Keltisch zeezout
12 juni 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –