We willen het liefste allemaal gebalanceerde hormonen. Dat betekent dat we zoveel mogelijk hormoonverstoorders uit onze voeding willen elimineren. Want met de juiste voeding kunnen we onze hormonen veel beter in balans brengen. Dus welke voedingsmiddelen zijn nou funest voor onze hormonen?
Suiker
Het voedsel dat je hormonen echt in de war brengt is suiker. Suiker leidt tot de pieken van het hormoon insuline, dat zijn werk doet dmv suiker (glucose) uit de bloedbaan en in de cellen te brengen. Een gezond lichaam (met gebalanceerde hormonen) kan heen en weer schakelen tussen suiker- en vetmetabolisme. Wanneer je een dieet met teveel suiker en teveel koolhydraten eet, worden insulinespiegels chronisch verhoogd, totdat de cellen resistent worden. Terwijl dit gebeurt, concentreert je lichaam zich meer op de insuline en het verwerken van de suiker en niet op de andere hormonen. Wat bijvoorbeeld weer leidt tot een disbalans tussen, oestrogeen, testosteron en progesteron.
Nachtschade
We weten allemaal dat het eten van meer groenten heel belangrijk is. Maar toch kan het teveel of te vaak eten van bijvoorbeeld de nachtschades (aardappelen, aubergine, paprika, tomaten, courgette) soms ontstekingen veroorzaken, wat niet fijn is voor de gezondheid van onze hormonen. In plaats van nachtschade, adviseer ik om te focussen op zeegroenten zoals nori, kelp, kombu en dulse. Deze superfoods zijn geweldige boosters en ontgifters voor het schildklierhormoon.
ZIE OOK: BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen.
Tarwebrood
Vooral Tarwebrood (ook volkoren) veroorzaakt een disbalans in ons lichaam. Onze darmen houden er niet van, maar eigenlijk alle hormonen in ons lichaam ook niet. Gluten plus suiker verhogen ontstekingen in ons lichaam, die weer stress veroorzaken voor de bijnieren (en vervolgens de schildklier en geslachtsklieren). Want als de bijnieren uit balans zijn, raken je schildklier en geslachtsklieren ook uit balans.
Zuivel
Koemelk werkt op verschillende niveaus om het hormonale evenwicht te verstoren. Het kan irriterend zijn voor de darmen. Een teken dat zuivelproducten knoeien met je hormonen is als het je acne geeft. Als je bijvoorbeeld acne hebt, van welke aard dan ook, probeer dan een tijdje koemelkvrij te leven. Melk bevat ook een overvloed aan IGF-1, wat een groeihormoon is. Te veel veroorzaakt ontsteking en een piek in de insuline, waardoor de lever nog meer groeihormoon produceert. Zuivel kan er ook voor zorgen dat je huid meer talg produceert, wat kan leiden tot verstopte poriën en of acne. De Dermatoloog kan ontkennen dat zuivel iets te maken heeft met uw acne. Maar het doet geen kwaad om een maand zuivelvrij eten uit te proberen en te kijken of er verbetering optreedt.
Alcohol
Iedereen die een avondje uit is geweest met een paar cocktails/wijntje teveel heeft gedronken, weet dat alcohol je hersenen beïnvloed. Dat leidt tot een verstoring van je hypothalamus en hypofyse, ofwel de delen van je hersenen die je lichaam vertellen wanneer ze de hormonen moeten maken, die het nodig heeft. Dus je kunt je voorstellen dat ook alcohol invloed heeft op je hormoonbalans. Regelmatig alcoholgebruik kan ook de cortisolspiegel verhogen, waardoor meer opslag van buikvet het resultaat is. Het goede nieuws is dat zelfs één maand zonder alcohol je hormoonbalans kan helpen herstellen naar waar het zou moeten zijn.
Soja (niet gefermenteerde soja)
Soja (zoals sojamelk en soja yoghurt, boter) kan de hormoonbalans ontzettend verstoren, omdat het oestrogeen (fyto-oestrogeen) nabootst en daardoor het normale oestrogeen blokkeert door binding aan receptoren. Het kan daarmee verschillende hormonen verstoren. Een teveel aan oestrogeen remt bijvoorbeeld ook de schildklierfunctie, omdat het als een anti -nutriënt werkt op de schildklier. Vaak voorkomende symptomen van hoog oestrogeen bij vrouwen zijn oa: onregelmatige en erg heftige menstruatie, zwelling en gevoeligheid in borsten, geen gewicht kunnen verliezen, stemmingswisselingen en weinig energie. Bij mannen kan het zich uiten in erectiestoornissen, gynaecomastie (groei van het borstweefsel) en onvruchtbaarheid, dus voor de man dus echt zo min mogelijk soja! Heb je een kinderwens? Dan zou ik voor zowel jou als voor je partner soja niet aanraden.
Tekst: Vivian Reijs
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
23 februari 2016
Gezonde maaltijdsalade: Zweedse Healthy Plate
28 augustus 2018
Oma’s gezondheidstips
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
9 juni 2016
Rode linzensoep
13 januari 2016
7 tips voor een pijnvrije zwangerschap
25 juli 2015
Voeding met Viv
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
1 mei 2014
Zo gezellig kan 30 minuten sporten zijn!
2 februari 2018
Schone oren en een beter gehoor, dit is het geheim!
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
31 oktober 2018
Yoga maakt je vrolijk!
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
7 mei 2015
Bikiniproof workout: touwtje springen!
2 september 2017
Snel ontbijtje voor morgenochtend?
11 mei 2020
Met deze 6 tips houd je diëten wél vol
5 maart 2016
Ultiem geluk
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
17 juli 2022
2 x zomerse vis gerechten
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
29 juni 2017
HET DIEETGEHEIM VAN BEYONCÉ
11 september 2014
Eetdagboek review
6 september 2016
Keltisch zeezout
22 februari 2019
Dit recept wil je maken: gezonde mugcake
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
13 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –
Esmé –