Misschien is het voor jou al heel gewoon en merk je het niet eens meer. Toch kan het voor sommigen nog heel vervelend zijn en een groot gedeelte van de mensen heeft er last van: buikpijn na het eten! Maar aan welke voedingsmiddelen kun je deze buikpijn relateren? Veel mensen lopen rond met maagklachten maar weten niet voor welk voedingsmiddel ze beter op kunnen passen. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Vermijden
Mais
Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang. Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree. Mensen met een spastische darm kunnen mais dus beter vermijden.
Melk(producten)
Dat melk absoluut niet goed voor elk is, was al bewezen, maar ook in kleine hoeveelheden kan melk voor buikpijn zorgen. En ken je dat slijmerige laagje in je mond dat achterblijft als je een glas melk hebt leeggedronken? Hetzelfde gebeurd in onze darmen!
Alcohol
Ook alcohol is niet goed voor de maag. In combinatie met andere producten kan het zelfs voor gisting zorgen. Kijk uit met alcohol tijdens het eten. Schenk liever geen grote glazen, water drinken tijdens de maaltijd is natuurlijk het beste!
Brood/ Gluten
Ongeveer twee op de vijf mensen loopt rond met maagklachten die te wijten zijn aan overgevoeligheid voor brood en/of gluten. Toch altijd graag een broodmandje vooraf? Neem liever geen witbrood, dit stopt namelijk en ‘plakt’ aan de darmen. Probeer ook eens speltbrood.
Zoetstoffen
Zoetstoffen, met name aspartaam, kunnen voor vervelende maagklachten zorgen. Zoals oprispingen. Vermijd deze zoetstof zoveel mogelijk. Drink ook liever geen frisdranken bij de maaltijd.
Doperwten
Doperwten is geen groente, maar een peulvrucht. Peulvruchten hebben lastige vezels die vaak moeilijk te verteren zijn. Net als bij mais komen doperwten vaak onverteerd met de ontlasting mee terug. Geef een kind tot twee jaar zeker nog geen doperwten of mais.
Varkensvlees
Varkensvlees is erg vet en bevat veel ongezonde stoffen en hormonen. Bovendien is varkensvlees één van de vleessoorten die nog erg bewerkt wordt in de vleesindustrie. Onze maag en darmen zijn er niet op gemaakt om zulk vet vlees te moeten verteren. Laat varkensvlees liever links liggen en kies kip, rund en vis.
Citrusvruchten
Supergezond, die citrusvruchten. Maar helaas zijn er nog steeds mensen die er maagklachten van krijgen. Kijk ook uit met kiwi.
Pikant gepeperd eten
In sommige landen zijn ze eraan gewend en is het heel normaal om je eten flink te kruiden, helaas blijken veel mensen in Nederland daar niet tegen te kunnen. Kijk uit met kruiden als chilipeper, paprikakruiden, mangochutney, enz. Gebruik liever de mildere kruiden als basilicum, rozemarijn, tijm.
Uien, knoflook en prei
Veel mensen kunnen niet tegen dezelfde stoffen die in uien, knoflook en prei zitten. Vermijden dus of kleinere hoeveelheden gebruiken.
Maagklachten verminderen
-
Eet niet voor de televisie met je bord op schoot
Vaak ga je voor de televisie toch een beetje onderuitgezakt zitten of juist meer voorover en eet je meer gedachteloos, waardoor je sneller eet. Voor een goede houding is het nodig dat je rechtop op tafel gaat zitten. Zo gaat je voedsel beter richting je maag.
-
Schrok niet
Vervelende gewoonte, dat schrokken. Vraag jezelf af waarom je schrokt. Heb je altijd haast? Voor een goede spijsvertering is het toch nodig om minimaal 20 minuten rustig aan tafel te zitten. Bovendien wordt er bij schrokken veel lucht ingeslikt wat helaas je maagklachten niet ten goede komt.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
25 maart 2015
De vetfluisteraar
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
31 mei 2016
Super power jezelf: beauty on the inside
3 september 2015
Boerenkoolchips
18 juli 2022
Gezonde zomerse watermeloen mocktail
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
27 april 2018
Lekker en gezond ontbijtje: Chiazaad pudding
9 april 2016
Krystl: neem jezelf niet té serieus
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
2 december 2016
Kom jij ook naar ons Health Event bij Fletcher??
23 februari 2017
Hoe gezond is thee eigenlijk?
28 februari 2018
Dit moet je (w)eten. 4 x snelle tips voor milieubewuste voeding
22 december 2016
Tip voor het kerstdiner: Chocolademousse met Grand Marnier
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
20 december 2016
3 x gezonde tussendoortjes tijdens de feestdagen!
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
24 januari 2019
Suiker: hoe blijf ik er van af?
28 februari 2023
Eiwitten, waarom hebben we die nodig?
20 oktober 2017
Is een vegetarisch dieet gezond, of niet?
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
26 juni 2016
Bikiniproof met de Health & Body Guide
10 december 2017
Beheerst onzekerheid jouw leven?
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
6 september 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –