Glutenvrij eten. Op de een of andere manier heerst er nog steeds een soort van taboe op deze term. ‘’Sla je niet een beetje door?’’ of ‘’Doe toch normaal’’ zijn kreten die je zomaar kunt horen van vrienden of familie wanneer je besluit glutenvrij te gaan eten. Toch worden er de laatste tijd steeds meer glutenvrije receptenboeken uitgegeven en vind je in de supermarkten steeds meer glutenvrije alternatieven. Er zal dus vraag naar zijn. En dit vinden wij bij Vivonline helemaal niet erg. Zelf hebben we de voordelen van glutenvrij eten ervaren en eerlijk is eerlijk, het doet écht wat met je lichaam en energie. Hierbij de grootste voordelen voor je op een rijtje.
1. Het verlicht buik- en darmklachten
De mensen die momenteel al glutenvrij eten zullen dit doen vanwege bestaande darmproblemen, zoals een leaky gut (ook wel lekkende darm genoemd, met nare symptomen zoals ontstekingen en moeheid als gevolg) of de auto-immuunziekte Coeliakie (spreek uit: seuliakíe). Gluten zijn eiwitten in bepaalde graansoorten, die voor veel mensen lastig te verteren zijn en hierdoor de darmgezondheid aantasten en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Glutenvrij eten helpt de darmwand te herstellen, waardoor giftige stoffen geen kans meer krijgen door de beschadigde darmwand in het bloed terecht te komen en ergens anders in het lichaam schade aan te richten.
2. Een betere spijsvertering
Gezonde darmen staan aan de basis van een optimale spijsvertering en stoelgang. Wanneer je darmen gezond zijn, zijn ze in staat om alle goede stoffen uit je voeding op te nemen en alle slechte stoffen uit je voeding via je ontlasting af te voeren. Wanneer je tekorten aan bepaalde voedingsstoffen hebt of abnormale ontlasting hebt, kun je er zeker baat bij hebben glutenvrij te gaan eten, zodat je darmflora sterker kan worden en haar functie weer optimaal kan uitoefenen.
3. Gewicht verliezen
In extreem veel producten zijn gluten te vinden. Meestal denken we bij gluten aan pasta of brood, maar ook in veel andere, met name bewerkte, producten zijn gluten aanwezig, zoals in sauzen en kant-en-klaarmaaltijden. Door glutenvrij te gaan eten, zal je meestal automatisch ook schoner gaan eten, wat weer gunstig is voor je gewicht en vetpercentage.
4. Extra energie en een blijer humeur
Zeker wanneer je lijf moeite heeft met het verteren van gluten, wat bij heel veel mensen het geval is (en vaak merk je dit pas als je het verschil een poosje ervaren hebt – iets met ‘’wat je niet kent, mis je niet’’, snap je ‘m?), kost dit je lijf zoveel energie. Een gevolg van een serieuze intolerantie kan zelfs depressie zijn. En wist je dat het gelukshormoon serotonine aangemaakt wordt in je darm? Een verstoorde darmflora heeft dus veel invloed op je happiness! Serotonine wordt tevens omgezet in melatonine, het slaaphormoon. Gezonde darmen dragen dus ook bij aan een goede slaap. En goede slaap weer aan je energie en humeur. Zo is de cirkel weer rond.
5. Een schonere huid
Het hebben van een glutenintolerantie of lekkende darm staat vaak aan de basis van huidproblemen zoals acne of eczeem. Vaak in combinatie met een lactose (melksuiker) of caseïne (melkeiwit) intolerantie. Het weglaten van gluten en zuivel is bewezen effectief in de genezing van vele huidproblemen. Binnen enkele dagen wordt al verschil ervaren, dus zeker het proberen waard!
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
30 april 2017
Boerenkoolsalade met granaatappel
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
19 januari 2017
Verleidingen, hoe houdt je ze tegen?
15 augustus 2016
HEALTH Q&A: MARION PAUW
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
22 juli 2020
Anti-sugar-craving muffins: de gezondste snack
9 september 2015
Elke dag spinazie in je groene smoothie?
7 juni 2019
Waarom is melk niet zo goed voor elk?
4 oktober 2017
Help mij water drinken
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
4 oktober 2021
Dit zijn de 10 gezondheidsvoordelen van kurkuma
26 mei 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
20 augustus 2015
Hormonen en het effect op je gezondheid
14 december 2015
Rhodiola. Een kruid met bijzondere werking op je hormonen.
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
23 december 2015
Gratis lezing: Geluk en succes in overvloed
13 mei 2016
Guacamole Nori Roll
19 november 2020
8 natuurlijke anti-griep tips
14 juli 2014
Tweede eetdagboek review
16 maart 2019
Heerlijk om mee te nemen naar je werk: ei muffins!
7 maart 2017
De verschillende schuilnamen van suiker
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
29 november 2015
Romige Indiase curry met tofu
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
2 juli 2014
Aan het infuus
13 juli 2015
Glutenvrij picknicken
21 december 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –