Glutenvrij eten. Op de een of andere manier heerst er nog steeds een soort van taboe op deze term. ‘’Sla je niet een beetje door?’’ of ‘’Doe toch normaal’’ zijn kreten die je zomaar kunt horen van vrienden of familie wanneer je besluit glutenvrij te gaan eten. Toch worden er de laatste tijd steeds meer glutenvrije receptenboeken uitgegeven en vind je in de supermarkten steeds meer glutenvrije alternatieven. Er zal dus vraag naar zijn. En dit vinden wij bij Vivonline helemaal niet erg. Zelf hebben we de voordelen van glutenvrij eten ervaren en eerlijk is eerlijk, het doet écht wat met je lichaam en energie. Hierbij de grootste voordelen voor je op een rijtje.

1.    Het verlicht buik- en darmklachten
De mensen die momenteel al glutenvrij eten zullen dit doen vanwege bestaande darmproblemen, zoals een leaky gut (ook wel lekkende darm genoemd, met nare symptomen zoals ontstekingen en moeheid als gevolg) of de auto-immuunziekte Coeliakie (spreek uit: seuliakíe). Gluten zijn eiwitten in bepaalde graansoorten, die voor veel mensen lastig te verteren zijn en hierdoor de darmgezondheid aantasten en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Glutenvrij eten helpt de darmwand te herstellen, waardoor giftige stoffen geen kans meer krijgen door de beschadigde darmwand in het bloed terecht te komen en ergens anders in het lichaam schade aan te richten.

2.    Een betere spijsvertering
Gezonde darmen staan aan de basis van een optimale spijsvertering en stoelgang. Wanneer je darmen gezond zijn, zijn ze in staat om alle goede stoffen uit je voeding op te nemen en alle slechte stoffen uit je voeding via je ontlasting af te voeren. Wanneer je tekorten aan bepaalde voedingsstoffen hebt of abnormale ontlasting hebt, kun je er zeker baat bij hebben glutenvrij te gaan eten, zodat je darmflora sterker kan worden en haar functie weer optimaal kan uitoefenen.

3.    Gewicht verliezen
In extreem veel producten zijn gluten te vinden. Meestal denken we bij gluten aan pasta of brood, maar ook in veel andere, met name bewerkte, producten zijn gluten aanwezig, zoals in sauzen en kant-en-klaarmaaltijden. Door glutenvrij te gaan eten, zal je meestal automatisch ook schoner gaan eten, wat weer gunstig is voor je gewicht en vetpercentage.

4.    Extra energie en een blijer humeur
Zeker wanneer je lijf moeite heeft met het verteren van gluten, wat bij heel veel mensen het geval is (en vaak merk je dit pas als je het verschil een poosje ervaren hebt – iets met ‘’wat je niet kent, mis je niet’’, snap je ‘m?), kost dit je lijf zoveel energie. Een gevolg van een serieuze intolerantie kan zelfs depressie zijn. En wist je dat het gelukshormoon serotonine aangemaakt wordt in je darm? Een verstoorde darmflora heeft dus veel invloed op je happiness! Serotonine wordt tevens omgezet in melatonine, het slaaphormoon. Gezonde darmen dragen dus ook bij aan een goede slaap. En goede slaap weer aan je energie en humeur. Zo is de cirkel weer rond.

5.    Een schonere huid
Het hebben van een glutenintolerantie of lekkende darm staat vaak aan de basis van huidproblemen zoals acne of eczeem. Vaak in combinatie met een lactose (melksuiker) of caseïne (melkeiwit) intolerantie. Het weglaten van gluten en zuivel is bewezen effectief in de genezing van vele huidproblemen. Binnen enkele dagen wordt al verschil ervaren, dus zeker het proberen waard!

 

Tekst: Evelien Blom

Disclaimer: Dit artikel is informatief bedoeld. Het is geen vervanging van medische diensten en informatie. Raadpleeg bij twijfel en medicijngebruik altijd een huisarts of behandelend arts.

Gerelateerde berichten