Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
17 april 2016
Welk effect heeft Vitamine D op je body?
23 november 2015
6 tips tegen jouw ‘Blue Monday’
2 juli 2014
Sporten met ‘soapie’ Aysen Baydar
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
24 november 2014
Hardlopen in het najaar: 5 tips
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
18 juni 2016
Tips voor een slank lichaam!
7 mei 2014
‘Jammie’ recept
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
17 september 2015
Ontbijt ijs
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
5 oktober 2018
Viv’s detox
14 oktober 2017
Waarom zijn pompoen en pompoenpitten gezond?
31 maart 2015
Gifvrij eten
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
4 oktober 2018
Bijenpollen: een van de meest voedzame superfoods
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
30 maart 2019
Heerlijke en makkelijke ontbijt tip: overnight oats
16 december 2016
De leukste kerstinspiratie video
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
28 juli 2015
Uit Paulines keuken
27 augustus 2016
WEER OP DE GEZONDE TOER NA DE VAKANTIE
31 maart 2015
Je eigen familie kan je creëren
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
9 augustus 2015
Herman over bonen
17 juli 2015
Minder suiker: 5 tips!
22 juni 2018
Het hele gezin gezonder
14 juli 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –