Het voorjaar is al lang en breed begonnen en dat betekent: rabarber! Rabarber wordt in Nederland niet meer zo veel gegeten als vroeger. Waarom, vragen wij ons af? Deze vergeten groenten is namelijk erg veelzijdig, gezond en ook nog eens ontzettend lekker. Tijd om de voordelen en ideeën voor gerechten op een rijtje te zetten!
De voordelen van Rabarber
Deze mooie rode stengels zitten vol vitaminen en mineralen. Denk aan calcium, kalium, natrium, magnesium en vitamine A, B1, B2, B6 en B11. Daarnaast bevat het ook veel vezels en heeft het een positieve invloed op de spijsvertering en de darmwerking. Bij een kleine hoeveelheid, werkt de groente ook eetlustopwekkend en maagversterkend. Zijn jullie al overtuigd? Wij wel!
Wel even opletten: net als bietjes en spinazie bevat rabarber oxaalzuur. In hoge dosis is dit niet goed voor je en je zou er vergiftigingsverschijnselen van kunnen krijgen. Zolang je het met mate eet in een gevarieerd en gezond eetpatroon is er niks aan de hand!
Recepten
Rabarber is ontzettend veelzijdig en kan je gebruiken in verschillende gerechten. Denk aan smoothies en taarten. Een aantal tips op een rijtje:
1. Smoothies
Wij zijn er dol op! Maak een vullende ontbijtsmoothie met bijvoorbeeld rabarber, framboos en havermout of kies voor rabarber, aardbeien, amandelmelk en wat honing. Dat je deze groente zonder probleem bij je ontbijt kunt eten staat in elk geval vast. Tip: vervang de appel in dit heerlijke ontbijt receptje eens door rabarberrrr.. Gegarandeerd smullen!
2. Taarten
De groente is ook perfect geschikt als ingrediënt in een heerlijke zomerse taart of verwerkt in cakjes. Wat dacht je van een lekkere crumble? Of denk aan cupcakes met rabarber, mascarpone en een snufje vanille. Ook kun je er super lekkere compote van maken. Binnenkort zullen we wat heerlijke recepten met jullie delen: dus stay tuned!
Was jij al bekend met rabarber? Wat zijn jouw favoriete recepten?
Tekst: Eva van Buiten voor VivOnline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 januari 2016
Boekweit (soba) noodles met gamba’s
15 februari 2018
6 x tips tegen menstruatie klachten
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
18 juli 2016
VIV’S Q&A: NIENKE & MADELON VAN GLOWMAGAZINE
2 oktober 2017
De geneeskracht van 5 soorten paddenstoelen
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
13 juni 2015
Smoothie workshop voor mama’s
29 november 2017
Eerste hulp bij kinderkwaaltjes! 100% natuurlijke remedie
21 maart 2016
Beter in je darmen, beter in je vel?
19 april 2016
Mijn favo gezonde pasta
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
25 november 2018
Wat is L-Glutamine?
8 september 2016
WAT IS PRECIES “GLUTENVRIJ” EN WAT NIET?
8 augustus 2015
Bloemkoolsoep met gerookte zalm
17 januari 2019
Kefir is goed voor je darmflora
13 april 2020
Simpel maar heerlijk, Viv’s avocado chocolade mousse
7 december 2018
Gezonde snack voor bij de borrel
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
15 september 2017
Waarom is ontbijten belangrijk?
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
5 juni 2016
Sinner Sundae bananen (n)Ice cream
20 april 2019
Wat doen hormoonverstorende stoffen met ons?
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
7 oktober 2015
Health Event in duurzaam Amsterdams hotel
25 maart 2016
Dadeltaart met bessen, cacao, kokos en karamel.
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
16 september 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –