Ei, ei, ei, en we zijn zo blij. Maar van welk ei word je nu het meest happy & healthy?
Eitjes
Als je de beste en lekkerste eitjes voor jezelf én het beste voor de kippen wilt kies dan voor code 0 eieren. Deze eieren zijn afkomstig van kippen die biologisch voer te eten hebben gekregen.
Biologisch
De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode en zegt wat over de manier waarop het voedsel tot stand is gekomen. Aan de biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld inzake de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Biologische boeren houden zoveel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van dieren. Voor de kippen betekent dit dat zij naar hartenlust buiten kunnen scharrelen, vrije uitloopruimte hebben en hun snaveltje mogen behouden.
Hoe herken je een biologisch ei?
Op elk ei staat een stempelcode die als volgt is opgebouwd: 0 NL 1234567. De code op het ei geeft aan hoe de kip, die het ei gelegd heeft, leefde. Alleen eieren met een 0-code zijn biologisch.
Kippenhouderijen
Er zijn 4 soorten kippenhouderijen; hoe lager het begincijfer (tussen 0 en 4) hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd. Na het eerste cijfer volgt de landcode gevolgd door de code van de pluimveehouder waar het ei vandaan komt. De kippen van code 0 eieren hebben dus een goed leven gehad, biologisch voer gegeten en geen (groei)hormonen en/of antibiot
Scharreleieren
Let op dat bijvoorbeeld scharreleieren of meergraneneieren vaak zelfs code 2 hebben; de kippen die deze eieren gelegd hebben, kunnen niet naar buiten en hun snavelpunt is verwijderd. Dat biologisch niet altijd duurder hoeft te zijn blijkt uit het feit dat je voor code 0 eitjes vaak zelfs minder betaalt dan voor meergraneneieren. Eieren met het EKO-keurmerk zijn altijd goed en te koop in vrijwel iedere supermarkt.
Waar is zo’n ei goed voor?
Eieren zijn vooral een goede bron van eiwit en onverzadigd vet, wat met name in de dooier (eigeel) zit. In de eidooier zit ook cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Eieren zijn rijk aan vitaminen als A, B2, B12 en D en mineralen als ijzer, zink, fosfor en seleen, hierdoor zijn eieren een goede vleesvervanger. Het eiwit in ei geeft een verzadigd gevoel, wat je helpt minder te eten, het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van je spierweefsel, waardoor je in ruststand meer calorieën zal verbranden.
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juli 2016
Carobe bonbonnetjes
5 april 2016
Gezond starten met deze Acai Courgettesmoothie
16 september 2015
Tips voor een pijnvrije zwangerschap
3 februari 2022
Omega 3-6-9: Wat is de juiste verhouding?
20 augustus 2019
BOEK: Herstel je hormonen in 10 stappen
12 maart 2018
VOEDINGSTIPS VOOR EEN GOEDE NACHTRUST
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
2 september 2018
Geef je wel of geen borstvoeding? Mijn eigen ervaring!
18 augustus 2019
Last van PMS: Dit moet je juist wel (of niet) eten
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
20 oktober 2018
Lekker en gezond: wortelsoep
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
30 augustus 2018
Gezonder leven doe je zo!
7 september 2016
BACK TO SCHOOL MET DE HEALTHY KIDS BOX
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
25 augustus 2015
Je bent wat je… drinkt!
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
9 mei 2015
VivOnline’s Bikini Smoothie Challenge
19 maart 2016
Kleurrijk eten met kinderen
7 september 2018
Vaker plantaardig eten met deze tips
12 november 2015
Jamie Olivier trakteert!
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
27 april 2016
Koninklijke opwarmertjes
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
1 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –