Ei, ei, ei, en we zijn zo blij. Maar van welk ei word je nu het meest happy & healthy?
Eitjes
Als je de beste en lekkerste eitjes voor jezelf én het beste voor de kippen wilt kies dan voor code 0 eieren. Deze eieren zijn afkomstig van kippen die biologisch voer te eten hebben gekregen.
Biologisch
De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode en zegt wat over de manier waarop het voedsel tot stand is gekomen. Aan de biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld inzake de omgang met het milieu, de natuur en het dierenwelzijn. Biologische boeren houden zoveel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van dieren. Voor de kippen betekent dit dat zij naar hartenlust buiten kunnen scharrelen, vrije uitloopruimte hebben en hun snaveltje mogen behouden.
Hoe herken je een biologisch ei?
Op elk ei staat een stempelcode die als volgt is opgebouwd: 0 NL 1234567. De code op het ei geeft aan hoe de kip, die het ei gelegd heeft, leefde. Alleen eieren met een 0-code zijn biologisch.
Kippenhouderijen
Er zijn 4 soorten kippenhouderijen; hoe lager het begincijfer (tussen 0 en 4) hoe kipvriendelijker het ei is geproduceerd. Na het eerste cijfer volgt de landcode gevolgd door de code van de pluimveehouder waar het ei vandaan komt. De kippen van code 0 eieren hebben dus een goed leven gehad, biologisch voer gegeten en geen (groei)hormonen en/of antibiot
Scharreleieren
Let op dat bijvoorbeeld scharreleieren of meergraneneieren vaak zelfs code 2 hebben; de kippen die deze eieren gelegd hebben, kunnen niet naar buiten en hun snavelpunt is verwijderd. Dat biologisch niet altijd duurder hoeft te zijn blijkt uit het feit dat je voor code 0 eitjes vaak zelfs minder betaalt dan voor meergraneneieren. Eieren met het EKO-keurmerk zijn altijd goed en te koop in vrijwel iedere supermarkt.
Waar is zo’n ei goed voor?
Eieren zijn vooral een goede bron van eiwit en onverzadigd vet, wat met name in de dooier (eigeel) zit. In de eidooier zit ook cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten iets verhoogt. Eieren zijn rijk aan vitaminen als A, B2, B12 en D en mineralen als ijzer, zink, fosfor en seleen, hierdoor zijn eieren een goede vleesvervanger. Het eiwit in ei geeft een verzadigd gevoel, wat je helpt minder te eten, het speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van je spierweefsel, waardoor je in ruststand meer calorieën zal verbranden.
Tekst: Evelien Blom
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
9 maart 2016
Vroeg uit de veren voor meer resultaat?
6 september 2016
EEN HEERLIJKE SALTED CARAMEL SMOOTHIE
21 januari 2019
Heerlijke zoete aardappel toastjes
10 juli 2016
Zomer: het beste moment voor groene smoothies!
1 februari 2017
Lekker gezond recept voor de kids: linzen burgers
17 maart 2020
Het allerlekkerste bananenbrood
10 juni 2015
SLA: het kookboek
8 april 2016
Havermout pannenkoeken met appel
12 januari 2020
Wat de kleur van je ontlasting vertelt over je gezondheid
14 september 2018
Waarom is miso zo gezond?
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
26 maart 2014
Een klein flesje sap boordevol vitamines
22 april 2016
Gezonde goudgele Kurkuma Latte
26 maart 2015
Zorg voor een BPA vrije waterfles!
6 november 2018
Wat is een bijnieruitputting?
19 december 2016
Natuurlijke kauwgom bestaat
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
15 maart 2017
GENIETEN VAN DE ZON ÈN EEN STRAKKE HUID
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
19 augustus 2017
Hoe gezond is een detox?
22 juli 2015
Spring je zomerklaar!
31 maart 2015
Gifvrij eten
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
27 oktober 2014
5 gezonde vragen van de ‘Margriet’
24 januari 2017
Zoete aardappelkoekjes met limoen en avocado
3 mei 2016
Eet jij al orthomoleculair?
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
30 augustus 2017
Stralend slank door balans in je sekshormonen!
8 augustus 2018
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –