Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
5 juli 2016
Geneeskrachtige basilicum juice
27 november 2018
Wil je jouw metabolisme een boost geven? Ga langzamer leven!
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
28 februari 2016
Glutenvrije ontbijt muffins
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
16 juli 2016
DEADLIFT: MAKKELIJK SPORTEN MET VIV
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
11 augustus 2015
Jesse van der Velde’s mango vlaflip
12 maart 2015
Insecten als snack
29 december 2017
Wat doe ik als ik een verkoudheid voel opkomen?
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
9 augustus 2015
Herman over bonen
28 juli 2016
EXPERT YVONNE: ZONLICHT VOOR EEN STERK GEBIT
5 januari 2015
Healthy home made green smoothie by Viv!
25 januari 2015
Glutenintolerantie
28 mei 2014
Bloemkool pizza
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
27 februari 2017
Eet jij volgens De Schijf van Vijf?
23 oktober 2015
Doe mee met de recordpoging Fairtrade fruithappen!
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
23 februari 2016
Hongergevoel?
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
9 augustus 2016
ZOMERSE LIBIDO VERHOGENDE SMOOTHIE MET MACA & MANGO
29 augustus 2021
PCOS: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
7 april 2023
Chocolade smoothie
12 december 2021
De leukste cadeaus voor kerst om te geven en om te krijgen
3 januari 2019
Gezonde sport smoothies voor vóór en na het sporten
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
15 juni 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –