Het is de ongezouten waarheid: we krijgen bijna allemaal te veel zout binnen. En te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen.
De ongezouten waarheid
Minder zout eten is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je bent immers gewend aan de smaak van zout. 85% van de Nederlanders gebruikt meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag en slechts 20% van de Nederlanders is zich hier daadwerkelijk bewust van. Dit komt onder meer doordat zout is verwerkt in alledaagse producten zoals kant-en-klaar maaltijden, soepen, sauzen, pakjes en zakjes en chips.
Zoutchallenge
Daarom heeft de Nierstichting de Zoutchallenge in het leven geroepen. De Zoutchallenge helpt je binnen 2 weken een heel eind op weg met lekkere, zoutbewuste recepten en handige tips om de foutste zoutste producten te vermijden of te vervangen. Bijvoorbeeld het gebruik van kruiden als alternatief voor zout, dat is niet alleen lekker, maar ook gezond… En voor een gezond leven, mag je best een korreltje zout minder nemen.
Broodje Biet
Ter inspiratie mogen wij alvast een lekker recept met jullie delen. Een frisse en zoutbewuste variant op het broodje gezond voor de lunch: Broodje Biet
Voor 2 personen
Ingredienten:
- 2 uien
- 1/2 eetlepel olie
- 1 eetlepel azijn
- 1 gare rode biet
- 4 spelt boterhammen
- 2 eetlepels geitenkwark of yoghurt
- rucolasla
- 1/2 appel
- 1/2 sinaasappel
- kiemen
- optioneel: 30 gram casselerrib (bio)
Bereiding:
1. Pel de uien en snijd ze in halve ringen
2. Smoor de uien in de olie in 10 minuten gaar.
3. Maak de uiencompote op smaak met de azijn en wat peper en laat hem afkoelen.
4. Schil de biet en schaaf hem in dunne plakjes.
5. Beleg de onderste boterham met de kwark en beleg met wat rucola, uiencompte, plakjes biet en eventueel de casselerrib.
6. Snijd de appel en sinaasappel in partjes.
7. Garneer de boterham met de partjes fruit, de rucola en wat kiemen en dek af met een boteham.
Geniet ervan!
Op zoek naar nog meer zoutbewuste recepten? Het magazine met zoutbewuste menu’s en handige tips je hier downloaden.
BewarenBewaren
BewarenBewaren
BewarenBewaren
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 november 2020
Wat doet Vitamine D voor je body?
18 maart 2018
Hot Maca Choco, de hormoonoppepper!
30 augustus 2015
Spelt & Zomerbietjes Salade
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
24 augustus 2016
HET VERSCHIL TUSSEN BORSTVOEDING EN FLESVOEDING?
12 oktober 2018
Hoe gezond zijn bananen?
13 mei 2014
Lekkere vegan sushi
5 februari 2016
Gezond haar en gezonde voeding
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
26 januari 2017
Uit Tips van Jet: Recept voor een Cashew Havermoutje
19 december 2016
Inspiratie voor een kerstdiner
27 oktober 2018
Recept voor gezonde chocoladebrownie
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
16 november 2018
Ook zo’n last van zoete trek?
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
25 augustus 2018
Pannenkoekjes met verstopte courgette
11 april 2019
Stress? Vermijd dan deze voedingsmiddelen
27 september 2018
Testimonial: Brenda over haar persoonlijk consult van Viv!
4 november 2015
Viv eet mee #11: Bananenbrood
6 maart 2019
Voel je je ongelukkig in je werk? Wij helpen je!
23 mei 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –