Hoe eet je als je afslank coach bent en dagelijks bezig bent met het helpen van mensen om bewuster en gezonder te eten? Jasper Alblas schreef het voor jullie op! Lees je mee?
Wat eet Jasper Alblas?
Toen Vivonline me vroeg om een artikel te schrijven over mijn eigen voeding, besefte ik me dat er veel verandert is binnen mijn eetpatroon de afgelopen jaren en dat het constant blijft veranderen.
Jasper als student vs Jasper nu
Een jaar of tien geleden toen ik studeerde bestond mijn koelkast vooral uit brood, pasta, bier en hamburgers. Tegenwoordig staat deze er heel anders bij.
Als student leefde ik onbewust en koos ik vaak voor goedkoop en gemakkelijk voedsel. Ik kwam er snel achter dat dat voor mij niet goed voelde ook al was ik nooit te zwaar. Ik voelde me er simpelweg niet goed bij. Toch gooide ik niet radicaal het roer om, maar ben in kleine stapjes verandert door steeds meer kennis te vergaren over voeding, ons voedselsysteem en gezondheid.
Waar frisdrank plaats maakte voor water, werd brood langzaam ingewisseld voor salades en groene smoothies en zo werd mijn eetpatroon steeds gezonder.
Omgeving
“Ik weet nog dat ik me een aantal jaren geleden wel eens een beetje ongemakkelijk voelde als ik aan mijn vrienden vertelde dat ik ’s ochtends de dag meestal begon met een groot glas water, een gember shotje en een groene smoothie met plantaardige eiwitpoeder.
Tegenwoordig is iedereen er aan gewend en doen een groot aantal van mijn vrienden het zelf ook. Al nemen de meesten toch liever een kop koffie dan een gember shot.”
Onbewerkt eten
Inmiddels heb ik een methode ontwikkeld waarmee ik mensen leer hoe je gemakkelijk gezond kunt eten. Bewerkte voeding laten we daarin zoveel mogelijk achterwege. De recepten die in mijn eerste boek (Het 7×7 receptenboek origineel) staan, zijn simpele gezonde maaltijden die ik een aantal jaren geleden vaak voor mezelf klaar maakte toen ik begon met gezonder eten.
Eenvoudig gezegd bestaat mijn voedingspatroon voor het grootste gedeelte uit vlees, vis, eieren, noten, zaden, pitten, oliën, groenten, fruit, havermout, quinoa en zoete aardappelen aangevuld met verse kruiden.
De meeste mensen die ik help, hebben overgewicht of andere gezondheidsproblemen waardoor het erg belangrijk is dat zij naast onbewerkt, ook koolhydraatarm eten. Persoonlijk heb ik een slanke bouw en sport ik veel, waardoor ik wat meer koolhydraten eet dan in mijn boeken staat. Ik kies wel altijd voor de juiste gezonde langzame koolhydraten uit bijvoorbeeld quinoa, havermout, zoete aardappelen en peulvruchten.
Veganistisch
Ik hou erg van experimenteren en onderzoeken. Niet alleen met voeding maar met alles. Zo heb ik wel eens een week op de grond geslapen om te onderzoeken hoe mijn lichaam daar op reageerde en douche ik elke dag koud.
Op dit moment experimenteer ik met veganistisch eten. Mijn koelkast bestaat daarom voornamelijk uit groenten en fruit zoals je ziet. Dat vul ik vooral aan met zoete aardappelen, boekweit, havermout en quinoa. Ook kokosmelk, havermelk, kokosolie, notenpasta, pindakaas, kokosrasp, macapoeder, rauwe cacao en allerlei noten, zaden en pitten heb ik altijd in huis.
Dagmenu
Momenteel staat er in de ochtend havermout, boekweit, een groene smoothie of een smoothie bowl met noten, zaden en pitten op het menu. In de middag een salade met peulvruchten of quinoa en in de avond vaak een veganistische stamppot met bijvoorbeeld tempeh of falafel of een soep. Tussendoor eet ik vooral noten, zaden, pitten, groentesappen, groene smoothies en groenten met een humusdip.
Op dit moment voel ik me er erg goed bij. Maar een goed stuk grasgevoerd vlees, zal ik op den duur best wel weer eens gaan eten.
Kantoor
Naast dat ik thuis een koelkast heb, eet ik ook vaak op kantoor en daar maken we bijna elke dag smoothies. Hier zie je dat de koelkast er daar ongeveer hetzelfde uit ziet:
Tekst: Jasper Alblas voor Vivonline
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
18 november 2015
Bewust en vruchtbaar smullen met deze smoothie!
6 januari 2020
5 eenvoudige tips om gezonder te eten in het nieuwe jaar
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
18 april 2017
Dit staat er in mijn koelkast
17 april 2015
Ontgiften en vet verbranden!
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
1 augustus 2016
HEALTH Q&A: SIBA MTONGANA
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
28 januari 2015
De Nationale Eettest BNN
27 mei 2016
Beautiful Breakfast
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
10 januari 2019
Fit en slank zonder te sporten? 5 tips!
24 november 2018
Hoe gezond is een juice nou eigenlijk?
22 augustus 2017
Kick-start je dag met deze Groene Paksoi smoothie
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
6 april 2014
Mijn eetdagboek op I love health!
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
4 januari 2023
Heb jij symptomen van een vitamine B12 tekort?
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
15 maart 2019
Eet jij genoeg eiwitten? Wij helpen je!
10 oktober 2016
VOEDING MET VIV: EETDAGBOEKJE NINA PIERSON
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
4 juni 2018
Een mango sorbet maak je natuurlijk zelf!
21 juni 2017
De zin en onzin over gluten
9 oktober 2015
Leven met een allergie/intolerantie
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
30 april 2018
Moederdag tip & WINactie: De Gelukkige Eter
28 december 2019
‘Happy last year’: het jaar goed afsluiten
19 februari 2016
Video: Viv Eet Mee #2 Granola
13 maart 2017
Wat moet je weten over biologisch eten?
4 augustus 2019
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –