Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
12 maart 2015
Meet healthlover Rens Kroes!
21 februari 2017
Een extra energie boost nodig? Wij helpen je!
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
17 september 2018
Wat is het verschil tussen boter en margarine?
25 januari 2015
Glutenintolerantie
6 augustus 2016
FOTO-EXPOSITIE DANIEL BRUNO GRANDL ‘LAAT ZIEN WIE JE BENT’
28 juli 2016
OP ZOEK NAAR ONTBIJT INSPIRATIE?
29 september 2022
Heb je weinig energie? Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel
19 juni 2018
De Nationale Groente & Fruitdag
16 december 2019
Gezonde lunches voor de kindjes om mee naar school te nemen
28 augustus 2016
GRIP OP JE AFTER DINNER DIP
2 september 2015
Lekker ontbijtje!
15 juni 2019
Gezond aankomen: dat doe je op deze fijne manier
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
2 mei 2016
Tijd voor een gezonde levensstijl!
10 juli 2016
Tips voor een simpeler leven
30 december 2014
Chocolade notenpasta taartjes
1 februari 2016
Tip: Juiste maat houden
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
3 december 2020
PMS iedere maand een drama? Niet meer met Viv’s tips!
10 juli 2015
Voeding met Viv
20 januari 2016
Geslaagd! Vivian Reijs volgde de opleiding Kind & voeding!
29 september 2018
Boekweitpannenkoek met geitenkaas
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
11 december 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –