Lupinemeel, wat is het eigenlijk en waarom zijn zoveel mensen hier zo enthousiast over? In dit artikel leggen we het uit. Lees je mee?
Koekjes, cakes, muffins, crackers en broden
Wanneer je koekjes, cakes, muffins, crackers of broden in de supermarkt koopt zijn deze vaak gemaakt van tarwe. Zoals jullie weten is tarwe een graan met gluten. Mensen die last hebben van darmproblemen (of vaak buikpijn hebben) kunnen gluten beter vermijden. Daarom kopen zij deze producten dan ook niet. Maar ook als je graag gewicht wil verliezen kan je deze producten beter niet kopen.
Amandelmeel
Veel mensen met darmproblemen en mensen die willen afvallen bakken zelf koekjes, cakes, muffins, crackers en broden. Op deze manier kunnen ze zelf de ingrediënten kiezen en het gebruik van gluten omzeilen. Vaak kiezen zij ervoor om baksels te maken van bijvoorbeeld amandelmeel. Amandelen bevatten namelijk geen gluten en hebben een veel lager koolhydraatgehalte dan granen.
LEES OOK: Dit is de chocoladecake waar je hormonen blij van worden!
Lupinemeel
Maar naast amandelmeel bakken veel mensen ook met lupinemeel. Dit is namelijk gezonder en beter. Maar wat is dit nu eigenlijk? Lupinemeel is meel van peulvruchten (lupinebonen). Peulvruchten bevatten geen gluten en weinig koolhydraten (net als amandelen). Ook hebben peulvruchten een lager vetgehalte dan amandelen. Dit is erg aantrekkelijk voor mensen die willen afvallen.
Lupine bonen bevatten daarnaast ook vezels die je goede darmbacteriën voeden en daardoor bijdragen aan een gezonde darmwand. Granen en amandelen hebben deze vezels niet. De eiwitten in lupinebonen (in tegenstelling tot de eiwitten in granen en amandelen) beschikken ook over alle belangrijke aminozuren.
Tekorten in deze aminozuren treden vaak op bij vegetariërs en veganisten. Hierdoor zijn lupinebonen ook voor hen heel aantrekkelijk om te eten. Het bakken met meel van lupinebonen in plaats van met bijvoorbeeld tarwemeel is daardoor aan te raden. Speciaal voor mensen met darmproblemen, mensen die willen afvallen en mensen die hoofdzakelijk plantaardig eten.
Maar…
De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.
Tekst: Josien Schuttevaar
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
20 augustus 2019
Mijn (kook)boek: Gezonder met Viv
30 augustus 2021
Endometriose: Wat is het? En wat kun je eraan doen?
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
13 juli 2018
Homemade chocolade, easy does it!
14 februari 2017
Stressfood, wat is dit en helpt het echt?
1 juni 2015
Vegan nori rolletjes
17 december 2018
5 x tips om te ontprikkelen
6 juni 2016
Vitamine D, wat moet je daar nu mee?
2 mei 2016
Kleurige gevulde paprika’s met quinoa
6 juni 2016
Zomerse aardbeien salade
17 juni 2016
RAW VEGAN TWIX REPEN
12 december 2016
Kom je ook naar de glutenvrije kerstmarkt in Villa ArenA?
22 november 2015
4 x de beste boekentips voor iedere moeder!
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
13 juni 2016
Viv’s Q&A: Anne de Buck
13 juli 2014
Gezonde glutenvrije vervangers!
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
14 mei 2014
Easy vegan tomato soup
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
18 juli 2015
Wortel-kokos balletjes
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
4 juni 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –