In de Mediterrane keuken wordt veelvuldig gebruik gemaakt van olijfolie. En weet je wat het fijne hiervan is? Naast dat een goede extra vergine olijfolie natuurlijk een heerlijke smaakmaker is, helpt het ook om ontstekingen te remmen. Maak dus wat meer gebruik van deze geweldige olie in je keuken!
Het belang van vet
“No fat, no future”, ofwel, we kunnen niet zonder vet. Dit komt omdat vet heel veel verschillende functies heeft in het lichaam.
- Vetten leveren energie. Ze worden in het lichaam opgeslagen als verzadigd vet om het in schaarse tijden te kunnen gebruiken als brandstof.
- Vetten zijn nodig om de in vet oplosbare vitaminen te transporteren.
- De meervoudig onverzadigde vetten spelen een hele belangrijke rol binnen ons zenuwstelsel. We vinden vetten in de celwanden om deze te beschermen.
- Ze zijn een grondstof voor hormonen. Vooral de welbekende onverzadigde vetzuren hebben hormoon achtige functies. Deze onverzadigde vetzuren zijn essentieel. Dat wil zeggen dat we ze uit onze voeding moeten halen, want ze kunnen niet door ons lichaam aangemaakt worden.
- Vet geeft ook een verzadigingsgevoel, het werkt positief op de stoelgang en is een smaakmaker.
De gezonde eigenschappen van olijfolie
Vetten worden ingedeeld in verzadigd vet, enkelvoudig en meervoudig onverzadigd vet. Olijfolie is meervoudig onverzadigd en valt onder de categorie ‘neutrale oliën’. Wat betekent dat het ontstekingsremmend of niet-bevorderend is. Het bestaat voornamelijk uit enkelvoudige omega-9 vetzuren, waaronder oliezuur. Omega-9 heeft een gezondheidsbevorderende werking. Onder andere op de cholesterolspiegel van het lichaam. De voordelen van olijfolie zijn veelal toe te schrijven aan de polyfenolen die er in zitten. Polyfenolen zorgen voor de kleurrijke delen van fruit en groenten.
- Een goede kwaliteit omega-9 vetzuur heeft een anti-oxiderende werking. Dit wil zeggen dat het de
- De polyfeolen oleocanthal en fytosterol hebben een ontstekingsremmende effect. Deze werken pijn-, ontstekings-, en koortsremmend. Vandaar dat je olijfolie goed kan gebruiken als je last hebt van ontstekingen. Hiermee bedoelen we ontstekingen zoals gingivitis en parodontitis
- Polyfenolen beschermen de vaatwanden, de hersenen en het DNA
- Polyfenolen verminderen de afzet van vetachtige stoffen en zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol (het slechte cholesterol)
- Olijfolie heeft een anti-aging effect, wat ook toe te schrijven is aan polyfenolen
Olijfolie in de keuken
Als je last hebt van tandvlees ontstekingen dan wil je wellicht meer olijfolie gaan gebruiken. Welke kan je dan het beste kopen? Helaas heeft niet iedere olie evenveel gezondheidsbevorderende stoffen. Om van de voordelen te kunnen genieten is het belangrijk om op zoek te gaan naar een olie van goede kwaliteit.
Een goede olijfolie mag het etiket ‘Extra Vergine’ dragen. Het moet naar rijpe, groene olijven ruiken en smaken. Een olie die geperst is van groene olijven bevat namelijk veel polyfenolen. Je kunt olijfolie het beste koud gebruiken, want als je het verhit dan verliest het zijn gezonde eigenschappen. Het is wel mogelijk om olijfolie te verwarmen, omdat het hoofdzakelijk bestaat uit oliezuur. Koop oliën altijd in kleine donkere flessen en bewaar ze op een donkere koele plaats.
Tekst: Yvonne Kort
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
31 oktober 2018
10 natuurlijke pijnstillers
3 november 2016
WEG MET CELLULITE!
29 mei 2014
Nieuwe sport trend: HipNthigh
13 februari 2019
Suiker: wat doet het nou echt met je lijf?
1 maart 2021
Appelazijn: het supermiddel en de alleskunner
25 januari 2019
Wat is gezonder: yoghurt of kwark?
9 november 2014
Herfstige salade
1 april 2016
9 x inspirerende foodie instagram accounts
23 januari 2016
Paleo voor kids: zoete aardappel muffins
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
2 november 2018
Tips tegen huidveroudering
24 oktober 2018
Zwanger? What (not) to eat and drink
19 januari 2015
Onze 10 afvalregels!
14 april 2020
Bional Stress Balans helpt in tijden van stress
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
21 maart 2019
Wat is gezonder: volle of magere yoghurt?
9 augustus 2015
Herman over bonen
26 november 2017
Sinterklaas (schoen) cadeaulijstje, dit wíl je hebben!
9 september 2019
Speltwentelteefjes met kaneel en vanille, uit ‘Gezonder met Viv’
30 oktober 2015
4 tips om water nog lekkerder te maken!
25 september 2014
Sugardip? Neem de 4 O’Clock juice
24 juni 2016
Sushi + donut = Sushidonut
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
14 augustus 2019
Last van bijnieruitputting? Neem deze vitamines & kruiden!
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
14 maart 2016
8 tips om je warme bed uit te komen
4 januari 2018
Dit zijn de foodtrends voor 2018
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
25 oktober 2017
Dit zijn de 50 de meest gezonde producten die er bestaan
2 september 2015
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –