Misschien is het voor jou al heel gewoon en merk je het niet eens meer. Toch kan het voor sommigen nog heel vervelend zijn en een groot gedeelte van de mensen heeft er last van: buikpijn na het eten! Maar aan welke voedingsmiddelen kun je deze buikpijn relateren? Veel mensen lopen rond met maagklachten maar weten niet voor welk voedingsmiddel ze beter op kunnen passen. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Vermijden
Mais
Mais is een onverteerbare vezel, dat betekent dat mais vaak onverteerd met de ontlasting mee terugkomt. Veel mensen kunnen hier klachten van krijgen, de ontlasting is bijvoorbeeld pijnlijk tijdens de toiletgang. Ook is mais vaak één van de oorzaken van prikkelbare darmklachten en diarree. Mensen met een spastische darm kunnen mais dus beter vermijden.
Melk(producten)
Dat melk absoluut niet goed voor elk is, was al bewezen, maar ook in kleine hoeveelheden kan melk voor buikpijn zorgen. En ken je dat slijmerige laagje in je mond dat achterblijft als je een glas melk hebt leeggedronken? Hetzelfde gebeurd in onze darmen!
Alcohol
Ook alcohol is niet goed voor de maag. In combinatie met andere producten kan het zelfs voor gisting zorgen. Kijk uit met alcohol tijdens het eten. Schenk liever geen grote glazen, water drinken tijdens de maaltijd is natuurlijk het beste!
Brood/ Gluten
Ongeveer twee op de vijf mensen loopt rond met maagklachten die te wijten zijn aan overgevoeligheid voor brood en/of gluten. Toch altijd graag een broodmandje vooraf? Neem liever geen witbrood, dit stopt namelijk en ‘plakt’ aan de darmen. Probeer ook eens speltbrood.
Zoetstoffen
Zoetstoffen, met name aspartaam, kunnen voor vervelende maagklachten zorgen. Zoals oprispingen. Vermijd deze zoetstof zoveel mogelijk. Drink ook liever geen frisdranken bij de maaltijd.
Doperwten
Doperwten is geen groente, maar een peulvrucht. Peulvruchten hebben lastige vezels die vaak moeilijk te verteren zijn. Net als bij mais komen doperwten vaak onverteerd met de ontlasting mee terug. Geef een kind tot twee jaar zeker nog geen doperwten of mais.
Varkensvlees
Varkensvlees is erg vet en bevat veel ongezonde stoffen en hormonen. Bovendien is varkensvlees één van de vleessoorten die nog erg bewerkt wordt in de vleesindustrie. Onze maag en darmen zijn er niet op gemaakt om zulk vet vlees te moeten verteren. Laat varkensvlees liever links liggen en kies kip, rund en vis.
Citrusvruchten
Supergezond, die citrusvruchten. Maar helaas zijn er nog steeds mensen die er maagklachten van krijgen. Kijk ook uit met kiwi.
Pikant gepeperd eten
In sommige landen zijn ze eraan gewend en is het heel normaal om je eten flink te kruiden, helaas blijken veel mensen in Nederland daar niet tegen te kunnen. Kijk uit met kruiden als chilipeper, paprikakruiden, mangochutney, enz. Gebruik liever de mildere kruiden als basilicum, rozemarijn, tijm.
Uien, knoflook en prei
Veel mensen kunnen niet tegen dezelfde stoffen die in uien, knoflook en prei zitten. Vermijden dus of kleinere hoeveelheden gebruiken.
Maagklachten verminderen
-
Eet niet voor de televisie met je bord op schoot
Vaak ga je voor de televisie toch een beetje onderuitgezakt zitten of juist meer voorover en eet je meer gedachteloos, waardoor je sneller eet. Voor een goede houding is het nodig dat je rechtop op tafel gaat zitten. Zo gaat je voedsel beter richting je maag.
-
Schrok niet
Vervelende gewoonte, dat schrokken. Vraag jezelf af waarom je schrokt. Heb je altijd haast? Voor een goede spijsvertering is het toch nodig om minimaal 20 minuten rustig aan tafel te zitten. Bovendien wordt er bij schrokken veel lucht ingeslikt wat helaas je maagklachten niet ten goede komt.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Civas opleidingsinstituut
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
8 juli 2017
Dit maakt chocola dus zo verslavend
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
3 april 2016
De helende werking van kruiden en specerijen
17 september 2017
Glutenvrije sobanoedels met heel veel groente
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
14 december 2018
Cadeautip: Keramische pannenset
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
1 juli 2018
Waarom zijn noten zo gezond?
15 mei 2016
Eet jij genoeg van elke kleur?
2 augustus 2015
Verse Tonijntaartjes
22 maart 2019
Meer groenten eten is gezond, en zo doe je het!
16 oktober 2015
Glutenvrije kip sandwich
16 september 2016
IDEE VOOR LUNCH OF DINER: FLUFFY PANNENKOEKEN
1 augustus 2017
Zelf de lekkerste matcha latte maken
6 juli 2014
Italiaanse Glutenvrije ’Courgetti’ Pasta
2 april 2016
Pastinaak-gierstpannenkoekjes met bramencompote
15 februari 2022
Stress maakt je dik! 8 tips om stress te verminderen
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
25 oktober 2017
Fotoverslag van mijn boeklancering, kijk je mee?
4 oktober 2015
Glutenvrij ontbijt: een lijstje vol inspiratie.
14 november 2017
Dit staat er in de koelkast van afslank coach Jasper Alblas
27 februari 2017
De eetgewoontes van Renate Gerschtanowitz
31 maart 2016
Groene tip: tandenpoetsen met bamboe
13 april 2020
5 Gezonde manieren om je dag goed te beginnen
23 juli 2019
10 producten die ongezonder zijn dan ze lijken
21 oktober 2018
Meer bewegen? 8 tips
23 mei 2015
Clean Meals: doe jij met ons mee?
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
28 september 2020
10 self-care rituelen die je daadwerkelijk kunt vasthouden
3 april 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –