Misschien eet jij al glutenvrij of ken je iemand die zo eet. Tegenwoordig zijn er van veel ‘gewone’ varianten glutenvrije varianten. Ook staan er op internet veel glutenvrije recepten en is ‘glutenvrij’ een begrip wat vaak genoemd wordt. Wat is precies ‘glutenvrij’?
Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat van nature voorkomt in bepaalde granen en zit in producten die gemaakt zijn van bepaalde granen. Tegenwoordig blijken steeds meer mensen gevoelig voor gluten. Belangrijk is dan om deze (zo veel mogelijk) te mijden, en je voedselinname hierop aan te passen.
Hieronder staan lijstjes met welke producten wel en niet glutenvrij zijn.
Glutenvrij
Boekweit
Wat veel mensen denken, is dat de graan boekweit gluten bevat. Dat is niet zo. Boekweit is geen graan, maar een zaad die op dezelfde manier in de keuken kan worden gebruikt als een graankorrel. Je ziet veel producten die gemaakt zijn van boekweit. Boekweit heeft van zichzelf een bittere smaak. Boekweit wordt daarom vaak gemengd met andere granen. Boekweit is dus glutenvrij, maar let op producten die van boekweit gemaakt zijn en eventueel zijn gemengd met andere (niet glutenvrije) granen.
Haver
De graan op zichzelf is glutenvrij. Maar haver wordt vaak geteeld langs gerst en tarwe, waardoor er een risico bestaat op kruisbesmetting. Wanneer je een glutenallergie hebt, moet je goed kijken op de verpakking van haver.
Tarwegras
Misschien ken je het wel. Tarwegras wat vermaalt wordt tot een sapje met veel vitaminen en zorgt voor ontgifting. Tarwegras groeit uit tarwebessen, maar de gluten zitten alleen het graan-deel van de plant en niet in het gekiemde gras. Dus puur gegroeid tarwegras bevat geen gluten. Er zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden, dus mensen met een glutenallergie moeten goed uitkijken.
Niet glutenvrij
Couscous
Couscous is geen graan op zichzelf. Het is gewoon griesmeel van tarwe gerold in kleine balletjes. Niet glutenvrij.
Orzo
Orzo is een gedroogde pastasoort. Het is een beetje hetzelfde als couscous, een andere vorm van pasta die lijkt op rijst. Niet glutenvrij.
Farro
Ken je dit? Farro is een bekend graansoort uit Italië. Het wordt vaak gebruikt in salades en bijgerechten. Farro bestaat uit tarwe, dus niet glutenvrij.
Tarwebessen
Misschien niet heel bekend, maar tarwebessen bevatten gluten.
Spelt
Spelt is een oud graansoort en wordt ook wel gezien als gepeld tarwe. Brood gemaakt van speltmeel wordt vaak verkocht als vervanging voor regulier brood, maar het is niet glutenvrij.
Kamut
Naast spelt, heb je ook kamut. Kamut is een oergraan en niet glutenvrij.
Sojasaus
Dit is geen korrel, maar je denkt er misschien niet zo snel over na of het gluten of tarwe bevat. Bijna alle soorten sojasaus bevatten tarwe die worden gebruikt bij het fermentatieproces. Er bestaan zeker glutenvrije sojasauzen, dus kijk goed op de verpakking.
Wil je een lekker recept om glutenvrij te koken? Klik dan snel hier voor glutenvrije pannenkoeken!
Tekst: Tisha den Otter voor VIVONLINE
Bron: mindbodygreen.com
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
17 januari 2019
8 natuurlijke antihoestmiddelen
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
27 oktober 2018
Gluten, wat zijn dat nou eigenlijk?
5 januari 2016
Een persoonlijk health consult boeken?
18 december 2021
5 tips om de feestdagen gezond door te komen
17 september 2015
Ontbijt ijs
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
31 juli 2014
Frisse veldslasalade
13 maart 2017
Health Q&A: De health gewoontes van Renée Vervoorn
4 juli 2014
Glutenvrije hotspots in Tilburg
10 oktober 2016
VIVONLINE FINALIST VAN DE FOOD BLOG AWARDS 2016
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
12 november 2018
Wat is genetisch gemodificeerd voedsel?
17 juni 2019
Negen tips voor een zorgeloze menstruatie
20 mei 2016
Homemade boekweit granola
15 juni 2016
Je spijsvertering bevorderen?
26 januari 2017
Hoe herken je een jodiumtekort?
22 februari 2017
Receptje: Heerlijke homemade eierkoeken
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
2 december 2020
Recept: De lekkerste en gezondste vegan chocoladereep
10 februari 2020
De leukste cadeautips voor in de (healthy) keuken
6 april 2018
Zelf waterkefir maken doe je zo
29 oktober 2018
DIY: kokosnoot deodorant
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
23 februari 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –