Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
3 december 2015
Ontgif je groenten
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
26 augustus 2015
Aardbeienijsjes: verrassend lekker en makkelijk te maken
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
26 september 2016
Een gezonder, blijer, slanker dagje samen met je vriendinnen?
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
1 januari 2019
Een kater? Wij hebben de oplossing!
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
30 januari 2018
Recept: Kip met zongedroogde tomaten en kokosmelk
16 januari 2017
Voeding met Viv: eetdagboek van Kim Kotter
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
22 mei 2016
Testosteron houdt je slank, wist je dat?
17 juli 2016
blog van Krystl: STILTE
7 augustus 2019
Ontgiften? Voeg deze voedingsmiddelen toe!
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
1 september 2017
Een stralingsarme kinderkamer? 5 tips!
17 december 2015
Volg jij VivOnline? Win Viv’s kerstpakket!
14 augustus 2016
SPORTEN MET VIV: HIP ABDUCTION & KNEE LIFTS
7 december 2020
3 x gezonde feestdrankjes zonder kerstkilo’s
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
26 maart 2016
6 tips om hardlopen leuk te vinden
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
25 januari 2017
Herstelrecept voor bijnieruitputting: vitamine C!
17 mei 2016
Waarom zijn linzen zo gezond?
11 maart 2019
Wij zijn niet echt fan van soja en dit is waarom!
13 januari 2017
Verminder je werkstress!
27 februari 2016
Wat kun je doen tegen ‘avondtrek’?
21 mei 2015
Glutenvrije kliekjesdag
3 oktober 2017
Weerstand booster Vitamine C(amu camu)!
20 mei 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –