Waar kies je voor als je biologisch kiest?
Een biologisch assortiment vind je bijna overal terug tegenwoordig. Kiezen voor biologische producten is daarmee stukken makkelijker dan jaren terug. Maar waar kies je dan eigenlijk voor?
Uitgangspunt voor een biologisch assortiment
Het uitgangspunt voor een biologisch assortiment startte met het idee om geen onnatuurlijke producten op het land te verwerken. Denk aan gebruik van kunstmest en dier geneesmiddelen -zoals antibiotica- voor het vee.
En nu?
Dit was pas het begin. Boeren gingen ook andere voedingsmiddelen biologisch produceren. Dat betekende fruit en groente die zonder chemische bestrijdingsmiddelen groeide, en diervriendelijk gemaakte vleesproducten. Uitgangspunt hierbij bleef het toepassen van middelen én methodes die niet schadelijk zijn voor de natuur, mens én dier en ook het evenwicht hiertussen kunnen herstellen of bewaren.
Kortom, biologische producten zijn tot stand gekomen zonder gebruik van:
- Kunstmest
- Chemische bestrijdingsmiddelen
- Antibiotica
- Synthetische geur-kleur en smaakstoffen en conserveermiddelen
- Genetisch gemodificeerde organismen (Ggo’s). Dat zijn planten en dieren waarvan men het dna heeft gewijzigd en het daardoor andere eigenschappen heeft meegekregen.
Keurmerk
Een biologisch product herken je aan de naam en aan het keurmerk. Het Europese bio-logo is per 2012 wettelijk verplicht. Je ziet vaak nog het oude EKO- keurmerk voorbij komen op verpakkingen.
Biologisch eten is gezonder?
Alles wat je eet en drinkt bepaalt hoe gezond je huidige levenswijze is. Het is dus moeilijk te zeggen in hoeverre biologisch voedsel jou als individu helpt gezonder te leven. Het gaat om het totaalpakket. Daarnaast verschilt ook elk product in samenstelling (fruit/groente), afhankelijk van onder andere het seizoen en de regio waarin het product tot stand is gekomen. Doe dus altijd waar jij je goed bij voelt. Maar biologisch is sowieso een goede keuze als jij je steentje wilt bijdragen aan dierenwelzijn , milieu, klimaat en natuur.
Biologisch nog niet logisch voor jou?
Wat facts op een rij
- Om verwarring te voorkomen: biologische producten worden ook verkocht onder de namen: ecologisch of organic
- Vroeger werd er bij biologische producten nadruk gelegd op de natuurlijk en diervriendelijke aspecten van de voeding, de eerlijkere handel, en het sparen van het milieu.
Nu de marketing biologisch eten een ‘verjongingskuur’ heeft gegeven komt de nadruk steeds meer te liggen op smaak van het product, authenticiteit, ambacht en ‘product uit de regio’ in plaat van ‘alleen maar’ biologisch - Vorig jaar werd er in Nederland in totaal meer dan 1 miljard euro uitgegeven aan biologische producten*. Dit wordt -naar verwachting- alleen nog maar meer. Logisch, want het gaat beter met de economie, en ook zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden als het om gezondheid gaat
- Biologische keuzes worden vooral gemaakt in de koffie/thee/koek en cacao schappen
Tekst: Milan Pit voor VivOnline
Bron: *Onderzoek door economisch bureau van ABN AMRO
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
10 november 2015
Viv Health Event
25 augustus 2017
Gezonde darmen zijn de basis voor een goede gezondheid
29 november 2015
Video: Winterse Vitaminebom
10 februari 2020
Lekker herfstig: Kokos en Limoengras Bouillon
14 oktober 2017
5 tips tegen een slechte adem, meteen toe te passen!
1 juli 2019
Hoe (on)gezond is de magnetron?
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
26 januari 2016
Lekker rechargen met deze super smoothie!
26 juni 2016
Lief zijn voor je buik: 5 tips
11 juni 2016
8 x tekenen van een gezonde relatie
20 november 2015
Bewust smullen: Gluten-, lactose-, en suikervrije kruidnootjes!
30 november 2016
Krystl: “Geef je lichaam een boost met een koude douche!”
15 juni 2020
7 voordelen van quinoa, het ‘supergraan’
21 januari 2023
6 tips voor een gezonde menstruatie cyclus
19 juni 2018
Mijn basis groene smoothie
14 mei 2017
Last van paradontitis? Dit is de oplossing!
8 september 2018
Kruiden geven je gezondheid een boost!
17 oktober 2017
Wist jij dit? Zitten is het nieuwe roken
18 augustus 2015
Slanke salade
24 februari 2020
7 verrassende manieren om een schimmelinfectie te voorkomen
14 augustus 2018
Het Ayurvedische kruid Ashwagandha
15 januari 2018
WINACTIE: Gezond drinken voor je kindjes
6 juli 2016
ZOUTARM KOKEN MET KRUIDEN
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
26 maart 2019
Een lang en vooral goed huwelijk, hoe doe je dat?
7 december 2015
Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond
17 september 2015
Ontbijt ijs
30 november 2018
Heb jij ook last van gevoelig tandvlees tijdens je menstruatie?
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
30 oktober 2014
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –