L-Glutamine
L-Glutamine is een aminozuur (eiwit) wat een belangrijke rol speelt in vele stofwisselingsprocessen in het lichaam. L-Glutamine ondersteunt met name de darmen. Het lichaam kan deze stof zelf aanmaken, maar soms ontstaan er toch tekorten (bijvoorbeeld bij een voedselallergie, darmziekte, enz) en is het wijselijk om extra glutamine in te nemen. Tekorten aan glutamine kunnen onder andere zorgen voor spierbeschadigingen, darmbeschadigingen, eczeem en verzwakking van het immuunsysteem.
Het lichaam maakt zelf glutamine aan in
- De skeletspieren
- Longen
- Hersenen
- Vetweefsel
L-Glutamine als supplement
Mensen met bijvoorbeeld chronisch eczeem, (ook acne en puistjes) darmklachten en spierklachten hebben een verminderde aanmaak van glutamine en doen er dus goed aan om extra glutamine te slikken.
In de spieren van het skelet wordt het meeste glutamine aangemaakt. Omdat de waarde van glutamine lange tijd onderschat is geweest, is glutamine lange tijd beschouwd als niet relevante suppletie.
Functies van L-Glutamine
- Stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten
- Zuurbase balans van het lichaam (zodat ontstekingen geen kans kunnen krijgen)
- Regulering van het celvolume
- Herstel van maag-darm en slijmvliezen
- Energiebron voor de dunne darm en voor de cellen van het immuunsysteem
- Bouwstof voor glucose
- Vervoer van stikstof en afvoer van afvalstoffen
- Bevordert wondgenezing
Voor welke groepen mensen is het belangrijk om extra glutamine te slikken
- Mensen met Coeliakie/voedselallergieën voor het herstel van maag en darmen
- Mensen die (zwaar) sporten, voor het herstel van de spieren
- Mensen die last hebben van hun huid door eczeem/acne.
- Mensen met een ‘lekkende darm’
Glutamine IgA
In de slijmvliezen wordt met behulp van glutamine IgA aangemaakt. IgA is een antilichaam en speelt een rol in de aanpak van candida in de slijmvliezen. Als de zuurgraad in het lichaam toeneemt, krijgen ontstekingen meer de kans. Ook gaan de nieren dan meer glutamine verbruiken. Glutamine komt ook veel voor in de hersenvloeistof, vandaar dat extra Glutamine raadzaam kan zijn bij het maken van examens en om sportprestaties te verbeteren.
Tekorten aan Glutamine kunnen ontstaan door:
- Stress
- Teveel sporten (topsportniveau)
- Weinig eten/vastenperiodes
- Leverziektes
- Voedselallergieën/lekkende darm
- Leverziektes en infectieziektes
Bij een ernstig glutaminetekort kunnen de darmen minder voedingsstoffen opnemen. Vooral bij de ziekte van Chrohn en Colitis Ulcerosa speelt glutamine een belangrijke rol. Het kan littekenweefsel verminderen of zelfs voorkomen.
Tekst: Renée Beers voor VivOnline
Bron: Mens en Gezondheid
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
19 november 2015
Vivian Reijs: “Ik ben zwanger, wat een feest!”
27 januari 2019
Wil je meer energie? Probeer een winterdetox!
16 mei 2017
Freekeh vs quinoa: wat is gezonder?
13 april 2016
Kom jij aan 10.000 stappen per dag?
5 mei 2016
Voel jij je vrij?
10 juli 2015
Het hoepelseizoen is geopend!
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
1 januari 2017
Gezond eten met een klein budget
5 oktober 2018
Viv’s detox
9 november 2015
Winnen! Lekker zonder Allergenen
23 mei 2016
Wat staat er altijd in mijn koelkast?
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
2 juni 2016
Gezonde boekweit wraps
27 januari 2015
Een heerlijk weerstand oppeppend sapje uit de (slow)juicer
29 maart 2016
Body: Keep your brains fit!
14 november 2018
Chocolade smoothie met maar 4 ingrediënten!
19 mei 2016
Een kleine stap naar een gezondere hap
30 juni 2018
Grappige weetjes over gewicht verliezen
16 februari 2017
Heb jij een gezonde mond?
4 mei 2016
Viv’s favo Moederdagontbijtje
23 februari 2016
pittige komkommer smoothie
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
17 juli 2018
Viv’s gezonde Sangria
3 september 2018
Groente uit de zee is gezond! Maar waarom?
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
23 juli 2017
VEGAN RISOTTO MET SPINAZIE EN CHAMPIGNONS
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
25 juli 2016
HEALTH Q&A: SANNE VOGEL
23 maart 2015
Dopper winnen
13 september 2018
Gouden melk: de genezende en zuiverende werking
26 april 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –