Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 juni 2015
Zonnige Chia punch
4 oktober 2018
Het beste natuurlijke middel tegen constipatie!
30 juni 2018
DE VITAMINEBOM: SPIRULINA
25 mei 2015
Hoe werkt de mind?
7 mei 2018
Een lekker recept: Pink Ibiza Acai Bowl
20 november 2014
Healthy soepje met Gareth Evans
10 augustus 2015
Hotspot: The Hoxton
1 december 2018
Autisme: hoe kunnen onze darmen een positieve rol spelen?
6 december 2018
4 x gezonde werkgewoonten die je dagelijks kunt toepassen
11 januari 2017
Gezond eten op je werk lastig? Niet met deze tips!
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
10 oktober 2015
Lekker aan de sapjes!
13 februari 2018
De liefde van de man gaat door de maag: 16 X love food
22 december 2017
5 redenen waarom jij ook zou moeten overstappen op hennep!
16 maart 2015
Superfood nummer 1: pruimen
1 september 2014
Quinoa; een true superfood!
19 maart 2020
Gezonde voedingsmiddelen
13 november 2014
Omelet rolls met appel en hüttenkäse
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
2 september 2019
10x gluten in producten waarin je ze niet verwacht
18 augustus 2018
Zomers aardbeienijs
12 september 2017
9 handige tips om te weten als je vegetariër wilt worden!
22 maart 2016
Helende vitamine C smoothie
17 januari 2018
De griepepidemie te lijf! Welke 5 supplementen werken echt
22 januari 2019
Ben je moe, niet lekker, niet blij? Wij hebben tips voor je!
26 april 2017
Koninklijk genieten: gezonde oranje tompoucen!
8 januari 2016
Health & Beauty trend: ‘Oil pulling!’
9 maart 2020
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –