Linzen zitten vol ijzer, vezels en eiwitten. Ze worden steeds meer populair en worden overal ter wereld gebruikt voor heerlijke en voedzame maaltijden. Linzen zijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, geen groenten maar peulvruchten. Net als rijst een aardappelen bevatten ze zetmeel. Deze zetmeel geeft ons langdurige energie en zorgt voor een goede bloedsuikerspiegel. Linzen bevatten veel sporenelementen en plantaardige eiwitten, vitaminen B en ook nog eens een flinke dosis antioxidanten.
Goed voor je darmen
Linzen zijn vanwege de grote aanwezigheid van vezels goed voor je darmen en wordt daarom vaak geadviseerd om te eten wanneer je last hebt van een prikkelbaar darm syndroom. Ook verminderen linzen de kans op hartziekten aanzienlijk vanwege de hoge concentraties magnesium en foliumzuur.
Veel vezels
De voedingsstoffen en mineralen maken linzen heel gezond en voor iedereen geschikt. Vezels en eiwitten zorgen voor een langzame en gelijkmatige vertering en dat levert een langdurige verzadiging op. Linzen veroorzaken geen piek in de bloedsuikerspiegel, wat heel fijn is voor mensen met diabetes of hypoglycaemie. De oplosbare vezels zijn goed voor een optimale darmwerking en een goede stoelgang.
De ene linze is de andere niet.
Rode en gele linzen hebben vaak geen velletjes meer en vallen onder de splitlinzen. Deze koken sneller en worden voornamelijk gebruikt voor soepen en puree. Groene linzen hebben een goede en stevige structuur en hebben hun velletje nog wel. Tijdens het bereiden blijven deze linzen een stuk steviger. Vrijwel alle soorten linzen hebben geen weektijd nodig vooraf. Je kunt ze meteen kort koken.
Goede eiwitbron
Veel mensen willen minder vlees eten of zelfs helemaal geen vlees meer eten. Peulvruchten zoals linzen zijn een heel goede bron van eiwitten en kunnen dus dienen als vleesvervanger.
Gezondheidsvoordelen op een rijtje
Linzen zorgen voor heel wat voordelen voor onze gezondheid:
- Gezonde spijsvertering
- Verkleinen het risico op darmpoliepen
- Helpen tegen het prikkelbare darm syndroom
- Verkleinen het risico op hartaandoeningen
- Zijn uitstekend te gebruiken bij diabetes
- Ze zijn een belangrijke bron van ijzer
Eet jij al linzen?
Tekst: Hanneke de Haas voor VivOnline
Bron: www.vitansa.eu
Recept met linzen
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
31 december 2018
Gezonde borrelrecepten voor de nieuwjaarsborrel!
2 juli 2016
3 x ei love you
29 april 2019
Hormoonproof recept: Choco-Maca smoothie
22 december 2017
Waarom ik 3 glazen water drink na het opstaan
11 september 2016
NIKKEL: WAT IS HET, WAAR ZIT HET IN, KUNNEN WE ZONDER?
9 juni 2014
Touwtje springen is healthyproof!
8 mei 2014
Mom in shape
22 juli 2018
WAT IS NOU GEZOND BROODBELEG?
3 juli 2014
Gezond, lekker en simpel: bloemkoolrijst
9 mei 2016
Krystl: Alles of niets
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
16 juli 2019
Comfort food: pittige Thaise pompoensoep
12 december 2020
Kerstkoekjes: deze gingerbread koekjes zijn lekker én gezond
28 januari 2017
Gratis kaarten voor De Gezondheidsbeurs
25 januari 2016
Voeding met Viv: eetdagboek van Hidde de Vries
28 maart 2016
Puur natuur ontspannen met Dr. Hauschka
25 januari 2017
Recept: Apple pie havermout
8 november 2018
Wat doet slaap precies voor je kind?
30 september 2018
Hennepzaad: de vegan eiwitbron
15 juli 2014
Boekweitwrap zalm & avocado
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
8 september 2015
Healthy Kids
30 december 2019
Verrukkelijk: dit healthy Nutella recept wil je!
23 december 2018
Als voeding je vijand is…
10 juli 2019
Een gezonde voorraadkast: dit staat erin
8 oktober 2018
De invloed van voeding op je nachtrust
25 augustus 2015
Viv eet mee zoekt kandidaten
6 april 2020
8 kleine aanpassingen die je helpen met afvallen
5 augustus 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –