Vroeger kregen we via ons brood voldoende jodium binnen. Tegenwoordig zijn er veel mensen anders gaan eten. Mensen eten glutenvrij of veganistisch en krijgen hierdoor te weinig van dit belangrijke sporenelement binnen. Ook wordt ons eten veel meer bewerkt dan vroeger. Het eten wordt mooier gemaakt om het er aantrekkelijk uit te laten zien. Maar daardoor wordt het ook ontdaan van veel belangrijke vitaminen en mineralen, zoals bijvoorbeeld jodium. Hierdoor ervaren steeds meer mensen de symptomen van een jodiumtekort.
Jodium, wat is dat precies?
Jodium is een zeldzaam spoorelement dat in onze voeding voorkomt. We hebben het onder andere nodig voor onze schildklier. Zonder jodium werkt onze schildklier slecht, dit heeft ook gevolgen voor onze gewichtstoename of- afname en onze stofwisseling. Jodium vermindert ook de kans op ADHD en we hebben het nodig voor de ontwikkeling van onze hersenen. Ons lichaam heeft bovendien jodium nodig om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te gaan en giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Onze schildklier kan een voorraadje jodium opslaan, maar belangrijk is dat deze voorraad wel steeds aangevuld wordt.
Maar hoe weet je nu of je een tekort aan jodium hebt en waar zit het in?
Jodium komt voornamelijk voor in brood, witvis (garnalen, schelpdieren) en eieren, en in ons met jodium verrijkte keukenzout, helaas kunnen wij jodium uit tafelzout niet goed opnemen. Met name zeewier en kelpwier zijn een goede bron van jodium. In zeewater komt dit mineraal veelvuldig voor waardoor zeewier en sommige vissoorten rijk aan jodium zijn. Maar van nature zit er weinig jodium in de Nederlandse voedingsmiddelen. Daarom wordt jodium in sommige gevallen ook extra aanbevolen in vorm van suppletie.
Het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren. Dit zijn: tuinkers, alfalfa, mosterd en rauwe koolsoorten.
Hoe merk je dat je een jodiumtekort hebt?
De meest voorkomende klachten bij een jodiumtekort zijn:
- Schildklier werkt trager en zwelt op
- Groei- en leer achterstand.
- Kans op ziektes als kanker nemen toe
- Overgewicht
- Bij zwangere vrouwen een vergrote kans op miskramen
- ADHD
- Onvruchtbaarheid
Je kunt ook een teveel aan jodium opnemen. Ook hierdoor kunnen nare klachten ontstaan. Deze klachten zijn:
- Slapeloosheid
- Nervositeit
- Toename eetlust
- Gewichtsverlies
Waarom kregen we vroeger genoeg jodium binnen en tegenwoordig te weinig?
Vroeger kregen we via ons (onbewerkte) brood voldoende jodium binnen. Het bakkerszout van tegenwoordig bevat veel kunstmatig toegevoegd jodium, dit is zwaar bewerkt waardoor het echte mineraal jodium vrijwel geheel is verdwenen en niet meer goed opgenomen kan worden in het lichaam. De natuurlijke jodium is eruit gehaald om het vervolgens op chemische wijze in grote hoeveelheden weer toe te voegen.
Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat je weleens een jodiumtekort of- teveel zou kunnen hebben, neem dan even contact op met je huisarts. In sommige gevallen van een tekort, krijg je jodiumtabletten voorgeschreven.
Tekst: Renée Beers voor Vivonline
Bron: rinekedijkinga.nl (veelgestelde vragen over jodium)
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
29 december 2019
8 redenen waarom koud afdouchen super gezond is
8 januari 2019
Wat heeft je schildklier met je mondgezondheid te maken?
7 juli 2014
Ben ik intolerant voor gluten?
28 december 2016
Wat zat er in mijn healthbox
28 september 2016
RECEPT VOOR DE KIDS: ZOETE AARDAPPEL PANNENKOEKJES
21 juni 2016
Feiten en fabels: hoe schadelijk is Fytinezuur?
13 maart 2018
Gezond eten op je werk doe je zo!
31 augustus 2015
Pittige wortelspread
16 december 2015
Happy & healthy kerstcadeautips!
27 juli 2014
Chocolade love smoothie
12 januari 2019
Dit zijn de 7 voordelen van de sauna!
22 juni 2021
10 x spijsvertering tips voor op vakantie
1 oktober 2021
10 dingen die iedere vrouw meer zou moeten eten
3 november 2014
De ‘healthy lifestyle’ weer oppakken?
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
5 november 2015
Recept voor Viv’s smakelijke herfst smoothie
23 oktober 2019
Deze factoren belemmeren de werking van de anticonceptiepil
10 februari 2016
Kom jij ons team versterken? Vrijwillige schrijfsters gezocht.
12 maart 2014
Kijkje in de koelkast van: Vivian Reijs
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
13 januari 2021
Hoe een gezonde bloedsuikerspiegel je helpt met afvallen
26 juni 2018
Welke supplementen neem je mee in je koffer?
14 december 2021
8 geweldige dingen die gebeuren als je aan yoga doet
5 maart 2016
Ultiem geluk
6 mei 2016
Raw vegan chocoladetaart
11 januari 2018
Kip-kokoscurry met courgette en bruine rijst
2 december 2016
Het perfecte recept voor een healthy Chai Latte
2 december 2018
Mijn leven met een kind met een extreme voedselallergie
9 juli 2016
Sinaasappelkip (kids love it)
4 mei 2016
Viv’s favoriete Moederdag cadeaus
30 november 2020
Sint is in het land! Tijd voor gezonde en glutenvrije pepernoten
25 augustus 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –