Eiwitten, daar krijg je toch alleen maar spierballen van? Maar wist je ook dat voldoende eiwitten van groot belang zijn voor jouw algehele gezondheid? Helaas zijn niet alle gezondheidsvoordelen van eiwitten even goed bekend, vandaar dat we je er graag eens wat extra’s over vertellen.
Een mooie huid door eiwitten
Eiwit staat vooral bekend als de bouwstof van het lichaam, dus je krijgt inderdaad spierballen van deze voedingsstof. Maar er zijn meer redenen waarom voldoende eiwitten nodig zijn voor gezond functioneren van het lichaam, niet alleen van binnen maar ook van buiten. Zo dragen eiwitten bijvoorbeeld ook bij aan een mooie huid. Ik heb de belangrijkste functies voor je op een rijtje gezet.
- Eiwit is een bouwstof en al onze cellen zijn opgebouwd uit deze stof. Zo bestaan je bloed, de spieren, huid, hersenen en ook bepaalde hormonen uit eiwitten.
- Je hebt eiwitten nodig om lekker in je vel te zitten. De stoffen in de hersenen (neurotransmitters) die zorgen voor een goede prikkeloverdracht worden opgebouwd vanuit eiwitten.
- De ontgiftende werking van je lever wordt onder andere bepaald door zwavelhoudende eiwitten. Een goed functionerende lever is van levensbelang, want jouw lever is de grote fabriek van je lichaam. Hier worden onder andere schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld het milieu en oude amalgaam vullingen onschadelijk gemaakt.
- Vrije radicalen zorgen voor huidveroudering en we hebben anti-oxidanten nodig om deze vrije radicalen te vangen. Bepaalde eiwitten, of eigenlijk aminozuren (geknipt eiwit) heb je nodig om vrije radicalen te vangen. Vrije radicalen kunnen ontstaan door externe factoren, zoals roken, stress, verkeerde voeding en zonlicht, maar ons lichaam kan zelf ook in een kleine hoeveelheid vrije radicalen aanmaken.
- Voor een goed transport van vetzuren, mineralen en zuurstof heb je ook eiwitten nodig.
Eiwitrijke voeding
Het lichaam kan geen eiwitten opslaan, daarom zijn we afhankelijk van onze voeding om voldoende eiwit binnen te krijgen. De bouwsteen van eiwitten zijn aminozuren. Als een eiwit via ons voedsel binnen komt dan worden ze met behulp van water afgebroken tot verschillende aminozuren. In het lichaam wordt van deze aminozuren weer nieuw eiwit gevormd. Goede eiwitbronnen zijn eieren en noten, zaden, pitten, vis en vlees (van dieren die echt bewogen hebben zoals wild, haas, hert en eend). Maar ook peulvruchten en granen bevatten eiwitten.
Eiwit met een hoge biologische waarde
Hoewel eieren inderdaad bekend staan als eiwitleverancier met de hoogste biologische waarde, zijn er dus meer goede eiwitbronnen. Het is belangrijk voldoende af te wisselen tussen de genoemde bronnen van eiwit. Bovendien kun je het beste kiezen voor eiwitten met een hoge biologische waarde (hoge kwaliteit), want deze bevatten meer essentiële aminozuren en worden daarom als ‘volwaardig’ beschouwd. Je lichaam hoeft aan eiwit met een hoge biologische waarde niet veel te veranderen om ze te kunnen gebruiken.
Richtlijn voor dagelijkse eiwitbehoefte?
Om je lichaam te onderhouden adviseert de Gezondheidsraad om 0,85 gram per kilogram lichaamsgewicht aan eiwit te eten. Er zijn echter heel veel situaties te bedenken waarbij het noodzakelijk is om meer eiwit te eten. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde vorming van vrije radicalen omdat je rookt of veel stress ervaart. Ook wanneer je herstelt van een ziekte is de eiwitbehoefte verhoogd. En als je last heb van parodontitis (tandvleesontsteking) kun je wel wat extra eiwit gebruiken voor herstel van het tandvlees. De dagelijkse eiwitbehoefte kan bij ziekte of herstel zelfs oplopen tot 1,5 gram per kilogram lichaamsgewicht. Maar wederom geldt ook hier: alles in balans.
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
4 december 2017
Ontbijtje: Avocado toast van Gwyneth Paltrow
27 augustus 2018
Kinderen gezonder laten eten
8 september 2014
Viv’s zoete aardappelchips
3 april 2016
Wél eten, toch ontgiften!
14 maart 2018
Wat is oxidatieve stress?
1 februari 2018
Gezonde samenwerking Vivonline & Blushing
2 januari 2018
Immuunsysteem booster
11 december 2016
SUIKERVERSLAVING: WAT IS HET EN HOE KOM JE ER VANAF?
19 augustus 2018
Watermeloen: de gezondheidsvoordelen
2 februari 2018
Gezond hotspots in Leiden vind je met deze handige lijst
11 januari 2019
Wat kan je het best eten na het sporten?
5 maart 2017
Wat doet te veel zout eten met je?
6 september 2015
Viv’s Health Event: terug in de college banken, maar dan leuk!
26 april 2016
8 onverwachte voordelen van gelukkig zijn
10 augustus 2016
INTERVIEW MET VIV VOOR MAMA & FAMILY OVER GEZOND ETEN
19 september 2016
VOEDING MET VIV: EETGEWOONTES VAN LONNEKE ENGEL
30 oktober 2017
Go with The Glow: Veganized Party Pineapple van Rens Kroes
20 maart 2018
Kauwgom, is dat wel zo gezond?
10 februari 2016
Thuis trainen; 5 handige tools
17 maart 2017
Mijn favoriete afspeellijst tijdens een work-out
11 januari 2019
Zo voorkom je ongezond snacken tijdens donkere dagen!
15 januari 2015
Zuurkool met runderworst en puree van bataat
27 november 2014
Culinair Comfortfood uit Zadina’s Kitchen
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
6 juni 2022
Vitamine D staat op nummer 1
28 januari 2016
Quinoa: geschikt als ontbijt, lunch én diner!
1 december 2015
Voeding met Viv: Miljuschka Witzenhausen
3 november 2016
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –