Om de week bespreekt presentatrice en schrijfster Vivian Reijs met een bekende Nederlander zijn/haar eetdagboek. Na een hoop inspirerende vrouwen werd het weer hoog tijd voor wat mannelijke inzichten. Deze week is dat Ralph Moorman (41), gezondheidscoach en ingenieur levensmiddelentechnologie.
Met diverse Amerikaanse sport- en voedingscertificaten én opgedane kennis uit internationale artsenseminars over hormonen en gezondheid, is Ralph inmiddels gespecialiseerd in het begeleiden van mensen die optimaal gezond willen worden.
Altijd in de koelkast
‘In mijn koelkast zit vooral onbewerkte voeding: Zeekraal, gerookte wilde zalm, ongebrande noten (gekoeld i.v.m. mogelijke schimmelgroei), rundertartaar, mineraalwater met bubbels, kokoswater, eieren en allerlei groentesoorten.’
Van huis uit
‘…ben ik opgegroeid met redelijk gezonde voeding. Mijn ouders probeerden de juiste keuzes te maken en me veel verse producten te geven. Helaas zijn zij ook in propaganda van de levensmiddelenindustrie getrapt. We kregen sinaasappelsap uit pak voor de vitamine C, melk voor de calcium, brood voor de jodium, en appelstroop voor de ijzer. Inmiddels hebben zij mijn opleiding tot trainer Hormoonfactor gedaan en zijn deze producten nu allemaal het huis uit.’
Boodschappen
‘Boodschappen doen is voor mij de winkel inlopen zonder honger, de producten pakken die ik van plan was te kopen, en de verleidingen in de supermarkt weerstaan. Zonder lijstje boodschappen doen, kan er voor zorgen dat je eindigt met allerlei ongezonde impulsaankopen in je karretje.’
Koken
‘Qua koken ben ik nogal sober. Een stukje vlees, kip of vis met veel groenten, wat zilvervliesrijst, zoete aardappel of peulvruchten en soms een klein beetje saus is voor mij lekker genoeg. Ik eet vooral om mijn lichaam te voeden en de smaak komt pas op de tweede plaats bij mij.’
In de ‘broodtrommel’
‘Vele jaren heb ik geen brood gegeten. Ik eet glutenvrij en de glutenvrije broodsoorten bestaan bijna allemaal uit suiker, bindmiddelen en kunstgrepen. Ik miste het wel om af en toe eens brood te eten. Daarom heb ik zelf een glutenvrij desembrood ontwikkeld op basis van glutenvrije haver en psylliumvezel met de naam YAM desem. De broodtrommel kan ik dus weer onder het stof vandaan halen!’
Jarenplan
‘Eigenlijk ben ik al zeer tevreden. Ik heb alle boeken geschreven die ik wilde schrijven, 600 trainers Hormoonfactor opgeleid om Nederland gezonder te kunnen maken, een gezond glutenvrij brood ontwikkeld, en lanceer binnenkort een online begeleidingsconcept. De komende jaren wil ik graag internationaal opschalen en meer producten in de supermarkt met het logo “Inspired by Ralph Moorman”. Daarnaast heb ik vooral in mijn privéleven ontzettend veel plannen om alles uit het leven te halen ;-)’
Eetpatroon
‘Onbewerkt, gevarieerd, glutenvrij, zuivelvrij, af en toe (ge)zondigen.’
Diëten
‘Crashdiëten doe ik niet aan, een goede gemiddelde levensstijl op lange termijn volhouden vind ik interessanter.’
Koolhydraten
‘Ik eet vooral onbewerkte koolhydraten zoals zilvervliesrijst, boekweit, quinoa, peulvruchten, (zoete) aardappel, fruit en groente. Bewerkte koolhydraten waar de vezels aan onttrokken zijn probeer ik te mijden.’
Ontbijt
‘Boekweitpannenkoeken gemaakt van boekweitmeel, ei en water zijn toch wel mijn favoriet.’
Sporten
‘Ik sport drie keer in de week. Twee keer krachttraining voor het hele lichaam en 1 keer mountainbiken, wielrennen of hardlopen in de buitenlucht.’
Million dollar tip
‘Doe vooral wat je energie geeft, dat is het allerbelangrijkste voor je gezondheid.’
80-20
‘Mijn 20% is voor chips, friet, teveel boter op een rijstwafel, en pindakaas.’
Guilty pleasure
‘Baklava is hemels!’
Gerelateerd
Gerelateerde berichten
21 augustus 2017
Avocado risotto
4 juni 2015
Tip: Healthy Pleasures
31 januari 2019
Plantaardige melk: welke is het gezondst?
18 januari 2018
Viv’s Fusili met kalkoen, spinazie en marjoleinpesto
8 december 2016
Wil jij ook meer gaan sporten? Ga voor een gezond 2017!
22 oktober 2018
Tips voor een gezonde broodtrommel
4 december 2014
Foodtrends 2015
21 augustus 2018
Lekker ontbijt: appel-kaneel granola
27 november 2014
Thaise soep met de Vitamix
12 juni 2014
Basisscholen gezonder met Mathijs Vrieze
20 maart 2014
Een goede houding is het halve werk
17 februari 2018
Na de geboorte: tips voor een gezond en gelukkig herstel
24 juli 2019
Zijn ‘superfoods’ echt zo gezond?
18 juli 2016
PERSOONLIJK INTERVIEW: MIJN GEZINSLEVEN
14 juni 2016
Hoe blijf je jong, gezond en fit?
3 februari 2017
DE GROOTSTE VOORDELEN VAN MATCHA THEE
1 september 2018
Boekweit met frambozen en granaatappelpitjes
12 december 2014
15 foods voor 2015
4 december 2015
WINNEN! Mama’s Toverboek- en Tas; de magie van aromatherapie
26 augustus 2016
FRISSE ZOMERSE SNACKS
1 juli 2018
Is jouw lijf te zuur?
5 juni 2016
De juiste keuzes voor een fijne toekomst?
29 april 2016
Gezonde chocolademousse
21 december 2015
Mindful omgaan met tijd
3 oktober 2019
Afvallen met een koolhydraatarm dieet? Dit moet je doen
13 februari 2017
Viv’s health Q & A met Susan Smit
18 mei 2014
Quinoasalade met bieten & zoete aardappel
8 september 2017
Gezonde leestip; The Blue Zones
30 januari 2019
Heb je last van slapeloosheid? Wij hebben 7 tips!
25 oktober 2017
Adelina –
Vriendelijk en behulpzaam, website is voorzien van duidelijke informatie
Anoniem –
Marcelka Kraan –
Claudia M. –
Snel, positief, alles top!
Mariette –